Juicy Rajčata ponořená ve vlastní šťávě

K receptu

Rajčata ve vlastní šťávě se zdají být velmi jednoduchou přípravou na zimu. Mnoho lidí ho však miluje a dělá si ho pravidelně v období rajčat. Jak vařit rajčata ve vlastní šťávě? Určitě známe odpověď na tuto otázku a sdílíme s vámi skvělý recept! Nevyžaduje žádné zvláštní dovednosti nebo dovednosti a sada ingrediencí je základní: potřebujete pouze rajčata a nejdostupnější koření. Ach ano! Potřebujete i litrové zavařovací sklenice, které je samozřejmě vhodné důkladně vysterilizovat. No, aby byla příprava obzvlášť křehká, rajčata oloupeme a zásadně nepoužíváme ocet. Chuť pokrmu je přirozená a velmi jemná.

Složitost: snadno Kalorie: 308,55 kcal/porce porce: 6 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 30 min Použitý: 11,67 g/2,08 g/63,46PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 6 PORCÍRajčata 1 kgCeler 1 kusKopr 5 větvíPetržel 5 větvíSůl 1 polévková lžíce.Cukr 1 polévková lžíce.Kuličky černého pepře 6 ks.Tabasco omáčka ochutnat Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte rajčata. Umyjte je a osušte papírovými utěrkami. Pomocí velmi ostrého nože lehce narýhujte každé ovoce zespodu do kříže. Musíte proříznout pouze kůži, ne dužinu!

Krok 2

V širokém hrnci přiveďte k varu vodu. Ponořte do ní připravená rajčata a vařte asi minutu. Poté pomocí děrované lžíce přesuňte ovoce do cedníku.

Krok 3

Rajčata několikrát opláchněte ledovou vodou. Odříznutá kůže se začne kroutit, což usnadní její odstranění. Opatrně odstraňte slupky ze všech rajčat.

Krok 4

Sklenice a víčka sterilizujte. Jedna z nejjednodušších a nejosvědčenějších metod je nad párou. Umístěte síto nebo speciální víko s kulatým otvorem uprostřed na pánev s vroucí vodou. 500 ml sklenice sterilizujte minut, litrové 15 minut. Současně vařte víčka (vždy 2-3 minuty).

Krok 5

500 g loupaných rajčat nakrájejte na poloviny. Pokud je to žádoucí, odstraňte semena lžičkou: bez nich budou rajčata ve vlastní šťávě vypadat mnohem působivěji. Půlky rajčat přendejte do připravených sklenic.

Krok 6

Zbylá rajčata nakrájíme na malé kostičky. Nakrájená rajčata dejte do hrnce se silným dnem na střední teplotu. Za stálého míchání přivedeme k varu.

Krok 7

Zelení omyjte a dobře osušte, poté nasekejte velmi jemně. Důležité! Pro rajčata ve vlastní šťávě jsou čerstvé bylinky kořením, nikoli součástí pokrmu. Kopr a petržel nasekejte velmi jemně, odstraňte tuhé stonky.

Krok 8

Omyjte řapíkatý celer. Poté použijte škrabku na zeleninu nebo velmi ostrý nůž k odříznutí případných tuhých vláken. Připravený stonek nakrájejte na co nejmenší kostičky.

Krok 9

Přidejte připravenou zeleninu a celer do pánve s rajčatovou dužinou spolu se solí, cukrem, pepřem a omáčkou Tabasco. Vařte na mírném ohni 10 minut, dokud celer nezměkne.

Krok 10

Vzniklou pikantní rajčatovou šťávu protřeme sítem. Pokud to nestačí, přidejte trochu pitné vody a zamíchejte. Šťávu vraťte do pánve a na středním plameni znovu přiveďte k varu.

Krok 11

Rajčata ve sklenici zalijte vroucí rajčatovou šťávou. V ideálním případě by měly být plody zcela pokryty vlastní šťávou: přípravek se tak bude lépe skladovat.

Krok 12

Pasterizujte rajčata ve sklenicích. Za tímto účelem je přikryjte pokličkou a vložte do velkého hrnce se sotva znatelnou vroucí vodou. Měla by dosahovat přibližně do poloviny výšky sklenice. Poté, co se voda znovu uvaří, pasterizujte 10 minut.

Krok 13

Opatrně vyjměte plechovky rajčat z pánve. Uzavřete a obraťte na dvojitě složený ručník. Necháme úplně vychladnout. Skladujte na chladném místě.

UŽITEČNÉ RADY

Snažte se vybrat rajčata nejen stejné odrůdy, ale také stejné velikosti a rovnoměrného stupně zralosti. V opačném případě bude některé ovoce tvrdší, jiné měkčí, což nebude mít nejlepší vliv na gastronomický zážitek při degustaci.

MIMOCHODEM

Pokud správně připravíte sklenice rajčat ve vlastní šťávě a poté je pasterizujete, svačina dobře vydrží. Pokud je to žádoucí, můžete do šťávy přidat olivový olej: přidá zajímavé poznámky k chuti pokrmu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika