Minuta navíc a můžete vyhodit: jak dlouho džem vařit pro dokonalý výsledek

Foto: z otevřených zdrojů

Řekneme vám, zda je potřeba džem při vaření míchat a jak dlouho ho vařit, aby neztratil barvu a zachoval si maximum vitamínů

Udělat chutný, hustý, krásně barevný a maximálně zdravý džem není tak těžké. Stačí znát pár pravidel technologie jeho přípravy. Pojďme zjistit, jak se klasika liší od „pětiminutového džemu“, jak dlouho vařit jahodový džem po uvaření, stejně jako od jiných bobulovin a ovoce a jaký by měl být správný poměr cukru.

Jak vyrobit džem z jahod, malin, rybízu a dalších bobulovin a ovoce

Existují dva způsoby vaření – klasický a takzvaný „pětiminutový“. Liší se technologií vaření.

Podle klasiky je potřeba bobule (nebo ovoce) spojit s cukrem (nasypat navrch) a nechat 12 hodin pustit šťávu.

Klasický poměr bobulí (nebo ovoce) a cukru je 1:1.

V některých receptech (například s kyselými bobulemi a ovocem) se bere více cukru – v poměru 1: 1,2, v některých je množství cukru sníženo o třetinu. Poté je třeba bobule s cukrem vložit do ohně, přivést k varu a vařit – od 10 do 30 minut (v závislosti na bobulích a ovoci). Poté stáhněte z ohně, vložte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.

„Pětiminutovka“ se připravuje jinak: bobule s cukrem je třeba přivést k varu, vařit 5 minut, odstranit z ohně a nechat úplně vychladnout. Poté tuto techniku ​​zopakujte ještě dvakrát, ale není třeba ji naposledy chladit – okamžitě vložte obrobek do sterilizovaných sklenic a srolujte.

Podle mnoha hospodyněk je v „pětiminutové“ verzi zachováno více vitamínů než v klasické verzi.

Základní pravidla vaření:

  • udržovat proporce bobulí a cukru;
  • nepoužívejte nádobí s tenkými stěnami a dnem – džem se spálí a ztmavne;
  • Aby měla marmeláda krásnou barvu, během vaření ji mícháme a sbíráme pěnu.

Tato pravidla platí pro výrobu džemu z malin, jahod, rybízu a dalších bobulovin a ovoce.

Jak dlouho vařit džem z rybízu a jiných bobulovin a ovoce – jednoduchý životní hack

Jak dlouho potřebujete vařit rybíz nebo maliny? A jak dlouho po uvaření jablečný džem vařit?

Pokud je vše jasné s „pětiminutovkou“, pak je klasika připravena trochu jinak:

  1. malina – je třeba vařit 10-15 minut po varu;
  2. jahoda a rybíz – 15-20 minut po varu;
  3. meruňka a třešeň – 15-20 minut;
  4. švestka – 20-25 minut;
  5. jablko a hruška – 25-30 minut.

Pokud pochybujete, zda je džem hotový, a bojíte se jeho převaření nebo nedovaření, pak existuje jednoduchý životní hack: sirup musíte kápnout na studený talířek – pokud se kapka nerozteče, znamená to, že je připraven. Také tímto způsobem uvidíte, jak tlustý bude obrobek po vychladnutí.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika