Site icon Wellness Way Česká republika

Mistrovský průvodce: Kulinářské kouzlo s mraženou brokolicí

Jak chutně uvařit mraženou brokolici

Mražená brokolice, stejně jako jiná mražená zelenina, je skutečným zachráncem pro moderní hospodyňku! Nemusíte nic uklízet ani prát: stačí vyndat z obalu a vařit pro své zdraví. Jak mraženou brokolici správně používat?

O čem si povíme v článku:Jaké jsou výhody mražené brokolice Potřebujete před vařením rozmrazit čerstvou brokolici Jak uvařit mraženou brokolici Omeleta s brokolicí a šťovíkem?

Výhody mražené brokolice

Zkrátka stejné jako čerstvé! Faktem je, že květenství brokolice při šokovém ochlazení prakticky neztrácí vitamíny a minerály. I dost vrtošivý vitamín C se zachová z 80 procent a v brokolici je ho mimochodem tolik jako v citronu. A co se týče obsahu kyseliny listové (vitamín B9), zvláště nezbytné pro těhotné ženy, toto zelí je před veškerou zeleninou.

Zmrazená brokolice je bohatá na další vitamíny, jako je A, B1IN2PP a E. To znamená, že jeho pravidelná konzumace zlepšuje činnost zrakových orgánů, nervové soustavy a pomáhá zpomalovat proces stárnutí.

Zmrazená brokolice obsahuje hodně vápníku a fosforu, které jsou nezbytné pro zdravé zuby a kosti. A květenství tohoto zelí obsahuje draslík a hořčík, zinek a mangan, takže je to prostě nezbytné pro každého, ale zejména pro fitness nadšence: srdce bude fungovat jako hodiny a svaly porostou.

A samozřejmě nelze slevit z velkého množství vlákniny, která pomáhá odstraňovat přebytečné tekutiny z těla a čistí střeva. Brokolici proto určitě zařadí do jídelníčku každý, kdo chce zhubnout nebo si udržet štíhlou linii. Mražená brokolice navíc stejně jako čerstvá obsahuje hodně rostlinných bílkovin s cennými aminokyselinami. Obecně platí, že pokud se již chystáte běžet do obchodu koupit pár sáčků tak cenného produktu, je to docela rozumné.

Potřebujete brokolici před vařením rozmrazit?


Brokolici není třeba před vařením rozmrazovat (Shutterstock/FOTODOM)

Nevyžaduje žádnou speciální přípravu. Lví podíl vašeho úsilí bude vynaložen na otevření balíčku. Brokolici není třeba nijak zvlášť rozmrazovat: vložte ji do vroucí vody nebo vývaru a po opětovném uvaření vařte 4 minuty. Možná před smažením nebo pokud použijete zelí k plnění koláče, můžete květenství dát na 15 minut do cedníku, aby trochu rozmrazilo. Nebo opět rychle vařit v osolené vodě, ne více než 2 minuty po druhém varu. Poté sceďte v cedníku a použijte podle určení.

Jak správně zamrazit čerstvou brokolici doma

Mimochodem, pokud nevěříte zelí z obchodu, vezměte to do svých rukou! Tedy kupte si čerstvé hlávky brokolice a zamrazte si ji doma. To není vůbec těžké a netrvá to příliš dlouho. Nejprve oddělte květenství od hlavy, vyberte si silná, neporušená, tmavě zelená. Vložíme je do vroucí vody a vaříme 2 minuty. Sceďte v cedníku a poté ihned přendejte do ledové vody, aby se brokolice zchladila. Květenství necháme na papírových utěrkách mírně zaschnout, poté je zabalíme do sáčků nebo plastových nádob a ihned dáme do mrazáku. Mimochodem, stejným způsobem zpracujete i mix brokolice a květáku.

Jak vařit brokolici


Abyste se zbavili specifické vůně brokolice, přidejte při vaření česnek a 1 lžičku. sušené bylinky (Shutterstock/FOTODOM)

Ale tento okamžik je velmi důležitý. Zdá se nám, že nesprávné vaření brokolice vedlo mnohé k tomu, že ji považují za „nechutnou“ nebo bez chuti. Pojďme se tedy naučit, jak to udělat správně!

Nalijte pitnou vodu do hrnce a přiveďte ji k varu na silném ohni. Snížíme na střední a přidáme sůl. Vložte brokolici do vody přímo z obalu. Přiveďte k varu a vařte 2 minuty, pokud plánujete smažit/péct později, nebo 4 minuty, pokud to plánujete jíst obyčejné. Poté brokolici sceďte v cedníku a vložte do ledové vody. V tomto případě si zelí zachová jasně zelenou barvu a bude vypadat chutně. A jeho textura zůstane příjemně křupavá. Výsledek bude „al dente“!

A ještě jedna rada. Někomu vadí specifická vůně brokolice, které se dá velmi snadno zbavit. Například přidání česneku do vody během vaření (čerstvého, lisovaného nebo pohodlněji granulovaného), stejně jako 1 lžička. sušené bylinky. Uvidíte: jak chuť, tak vůně brokolice nabere úplně jiné noty.

Jak používat mraženou brokolici

Stejně jako čerstvé! To je výhoda mražené brokolice, že rozsah jejího použití je široký a námaha na přípravu minimální.

Toto zelí lze jíst v čisté formě, s omáčkou nebo bez ní podle chuti (například pokud držíte dietu), podávat jako přílohu k rybám, kuřecímu masu, masu nebo přidávat do polévek. Uvařená brokolice může být použita jako přísada do salátů, kastrolů a náplní do koláčů. Obecně platí, že vše závisí pouze na vaší kulinářské představivosti. No a abychom to urychlili, nabízíme vám 3 originální recepty na jídla s brokolicí, které vám pomohou získat k tomuto zelí alespoň respekt.

Pečená brokolice

Obalovaná brokolice je velmi chutné jídlo, které si obvykle oblíbí i ti, kteří se zdráhají jíst toto zelí v čisté podobě. Může být podáván na stole jako příloha nebo jako samostatné jídlo, doplněné omáčkou podle chuti (například česnekem).


Pečená brokolice ()

20 min

2 porce

K přípravě potřebujete:

• mražená brokolice – 400 g

• vejce – 2 ks.

• strouhanka – 70 g

• rostlinný olej na smažení – 4 polévkové lžíce. l.

• mléko – 1 polévková lžíce. l.

• granulovaný česnek – 1 lžička.

• mletá kurkuma – 1/2 lžičky.

• sůl

• čerstvě mletý černý pepř

1. Brokolici vložte do vroucí vody a po opětovném uvaření vařte 2 minuty. Sceďte v cedníku a vložte do misky s ledovou vodou, aby brokolice zůstala zelená.

2. Rozbijte vejce do široké mísy. Přidejte mléko. Lehce osolte a opepřete. Šlehejte, dokud směs nebude mít homogenní konzistenci. Můžete přidat špetku mletého muškátového oříšku.

3. Vložte strouhanku do samostatné široké mísy. Přidejte mletou kurkumu. Důkladně promíchejte, aby vznikla homogenní směs na těsto.

4. Po dávkách namáčejte růžičky brokolice do směsi vaječného mléka. Poté obalíme ve strouhance. Ve velké pánvi dobře rozehřejte rostlinný olej.

5. Brokolici opečte ve strouhance dozlatova po malých dávkách tak, aby byly růžičky volně složené na pánvi. Podávejte horké.

UŽITEČNÉ RADY

Před podáváním položte na talíře horkou obalovanou brokolici a posypte strouhaným sýrem: chuť pokrmu bude výraznější a pikantnější.

Brokolicová omeleta

Zdravou a neuvěřitelně roztomile vypadající omeletu s brokolicí doporučujeme připravit k snídani na pánvi. Celý proces zabere asi 15 minut a výsledek se bude líbit vám i vašim blízkým.


Omeleta s brokolicí ()

15 min

2 porce

K přípravě potřebujete:

• vejce – 2 ks.

• mražená brokolice – 200 g

• mléko 2,5% – 4 polévkové lžíce.

• máslo – 50 g

• sušený česnek – podle chuti

• sůl

• čerstvě mletý černý pepř

1. V malém hrnci uvařte 22,5 litru vody. Vroucí vodu osolte a přidejte do ní mraženou brokolici. Vařte 2 minuty. Poté slijte vodu přes cedník a růžičky brokolice osušte na papírových utěrkách.

2. Mezitím rozklepněte vejce do hluboké mísy, osolte a opepřete. Pomocí metličky nebo vidličky důkladně promícháme žloutky s bílky, solí a pepřem. Nalijte mléko. Znovu promíchejte.

3. Rozpálíme pánev s máslem. Poklaďte brokolicí a růžičky posypte trochou sušeného česneku. Smažíme z obou stran.

4. Do pánve nalijeme vejce rozšlehaná s mlékem, osolíme a opepříme. Snižte teplotu na minimum, pánev přikryjte pokličkou a vařte brokolicovou omeletu 56 minut, dokud se nahoře „nechytne“. Odstraňte z ohně a podávejte.

UŽITEČNÉ RADY

Francouzi, kteří toto jídlo skutečně vynalezli, připravují omeletu bez mléka, s výjimkou zalití trochou vody, doslova 1 polévkové lžíce. l., a i to jen proto, aby se rychleji a důkladněji protřepal žloutek a bílek. Klasickou omeletu se doporučuje smažit na másle nebo ghí: vejce tak lépe odhalí svou chuť.

Polévka z brokolice a šťovíku

Polévka z brokolice a šťovíku je velmi lehká a velmi chutná. Skutečný dárek pro ty, kteří si hlídají svou postavu! Toto jídlo můžete vařit s masem nebo kuřecím vývarem nebo jen s vodou.


Polévka z brokolice a šťovíku ()

30 min

6 porcí

K přípravě potřebujete:

• kuřecí vývar (masový vývar, voda) – 2 l

• mražená brokolice – 250 g

• mražený špenát – 150 g

• šťovík mražený – 150 g

• brambory – 200 g

• rajčata – 200 g

• sladká paprika – 100 g

• pórek – 100 g

• mrkev – 80 g

• celer – 50 g

• zelená cibule – 2 stonky

• kopr – 30 g

• bobkový list – 2 ks.

• mletý koriandr – na špičce nože

• sůl

• čerstvě mletý černý pepř

1. Připravte si zeleninu. Brambory, mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na kostičky. Sladkou papriku a rajče nakrájejte také na kostičky, pórek na kolečka.

2. Přiveďte vývar k varu a přidejte brambory do pánve. Vařte na středním plameni 5 minut. Přidejte mrkev, papriku, pórek a celer. Vařte dalších 7 minut.

3. Do pánve přidejte růžičky brokolice (bez rozmrazování) a přidejte bobkový list. Necháme provařit a přidáme rajče. Snižte teplotu a polévku vařte dalších 10 minut.

4. Do polévky přidejte mražený špenát a šťovík. Promícháme a přivedeme k varu. Osolíme, opepříme, ochutíme koriandrem. Vařte 3 minuty.

5. Jemně nakrájejte kopr a zelenou cibulku a přidejte do pánve. Přikryjeme pokličkou a necháme 10-15 minut odležet.

UŽITEČNÉ RADY

Pokud by vám hotová polévka chutnala příliš kysele, nebojte se. Problém lze snadno vyřešit přidáním trochy cukru: pomůže to dosáhnout dokonalé rovnováhy.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #brokoliceSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Exit mobile version