Odkryjte tajemství cukrůvzdorného leča

K receptu

Mnoho lidí se obává dělat lečo bez cukru, protože je přesvědčeno, že cukr je potřeba jako konzervant a bez něj příprava nepřežije. Cukr je samozřejmě konzervant, ale aby bylo možné vážně zhodnotit jeho konzervační vlastnosti, musíte ho přidávat ve velkých dávkách, jako například v džemu. V přípravcích, jako je lečo, se většinou přidává pro chuť – buďme upřímní: chuť nám dost kazí nejrůznější sladké kečupy a konzervovaná zelenina, prostě překypující vysokým obsahem cukru. Náš recept potěší diabetiky a ty, kterým prostě záleží na zdravém stravování. Do leča nebudeme přidávat nejen cukr, ale ve výsledku ani ocet. Vzhledem k tomu, že cukr bude pouze přírodní, nepotřebujeme při ošetření další kyselinu. Mimochodem, o přírodním cukru: zkuste k našemu lečo zvolit sladká rajčata, papriky a samozřejmě sladkou mrkev. Bude to velmi chutné a zdravé.

Složitost: průměrný Kalorie: 1456,03 kcal/porce porce: 1 Vaření: 1 hodina 30 minut Použitý: 42,96 g/62,80 g/167,01KonzervováníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 1 PORCIpaprika 1 kgRajče (rajče) 1,5 kgMrkev 300 gCibule 250 gČesnek 4 hřebíček(y)Rafinovaný rostlinný olej 60 mlSůl 1 polévková lžíce.Sladký hrášek 5 ks.Kuličky černého pepře 8 ks.Karafiát 2 ks.Bobkový list 1 kus Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si zeleninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky kroužků. Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké kostky nebo půlkolečka.

Lečo bez cukru
Lečo bez cukru ()

Krok 2

Papriku zbavte stopek a semínek, vyřízněte mezistěny – jsou neškodné, ale nechutné, bělavé a sypké. Nakrájejte hustou dužinu paprik na kousky vhodného tvaru.

Lečo bez cukru
Lečo bez cukru ()

Krok 3

Postarejte se o rajčata. Vyřízněte stonky. Zda slupku odstraníte nebo ne, je na vás, ale doporučujeme se jí zbavit, aby drobné tuhé kadeře slupky nekazily texturu omáčky.

Lečo bez cukru
Lečo bez cukru ()

Krok 4

Ve velkém hrnci dejte vařit vodu a připravte si misku se studenou vodou. Na slupce rajčat udělejte řezy ve tvaru kříže. Rajčata vložte na 20-30 sekund do vroucí vody a poté přendejte do misky se studenou vodou.

Lečo bez cukru
Lečo bez cukru ()

Krok 5

Rajčata zbavte slupky, nakrájejte ovoce na libovolné kousky a rozdrťte mixérem. Není třeba dosáhnout úplné homogenity hmoty, nechte v ní zůstat malé kousky rajčat.

Lečo bez cukru
Lečo bez cukru ()

Krok 6

V silnostěnném hrnci zahřejte rostlinný olej. Vložte do ní nakrájenou cibuli a mrkev a za občasného promíchání je vařte na mírném ohni 5 minut a vyhněte se smažení.

Lečo bez cukru
Lečo bez cukru ()

Krok 7

Rajčatovou směs dejte do hrnce s cibulí a mrkví a přiveďte k varu. V hmoždíři rozdrťte hřebíček a hrášek z černého a nového koření. Do pánve přidejte koření a sůl.

Lečo bez cukru
Lečo bez cukru ()

Krok 8

Zeleninu v rajčeti dusíme 5–10 minut na mírném ohni. Vložte nakrájené papriky do pánve. Míchejte, zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu. Poté snižte teplotu na minimum a papriku vařte 15–20 minut. Může to být i déle – doba závisí na tom, jak máte rádi zeleninu v lečo rozvařenou.

Lečo bez cukru
Lečo bez cukru ()

Krok 9

Současně s dušením paprik si připravte zavařovací sklenice. Umyjte je sodou a sterilizujte způsobem, který vám vyhovuje – v pánvi s vodou, v troubě nebo v mikrovlnné troubě. Vařte víčka.

Lečo bez cukru
Lečo bez cukru ()

Krok 10

Česnek oloupeme a stroužky nakrájíme na tenké plátky. Vložíme spolu s bobkovým listem do pánve se zeleninou, promícháme a lečo vaříme dalších 5 minut.

Lečo bez cukru
Lečo bez cukru ()

Krok 11

Hotové horké lečo ihned vložte do sterilizovaných sklenic a srolujte. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte je pomalu vychladnout pod dekou nebo dekou. Je lepší skladovat na chladném místě.

Lečo bez cukru
Lečo bez cukru ()

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Pokud kvůli cukrovce připravujete lečo bez cukru, ale chcete, aby byl výrobek sladší, přidejte do lečo přírodní sladidlo – stévii nebo erythritol.

MIMOCHODEM

Na závěr přípravy leča bez cukru do něj můžete přidat čerstvé bylinky spolu s česnekem – petržel, celer, libeček. Jejich kořeněná aromata nebudou na místě.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika