K receptu
Máte rádi lehce slané okurky s česnekem? Zdá se nám, že je jen málo těch, kteří si mohou odmítnout tak voňavou svačinu. Tyto okurky stačí podávat s vařenými bramborami, posypané bylinkami a lehká večeře, možná ideální pro letní den, je hotová. Není potřeba žádné maso! Lehce osolené okurky s česnekem lze přidat i do salátu, například do toho nejjednoduššího, mnohými milovaného – s rajčaty, vejci a bylinkami. Chuť pokrmu získá zcela nové, originální „intonace“. Druhy zeleniny pro nakládání okurek pro tento recept se mohou lišit podle vašeho přání. Nikdy byste se ale neměli vzdávat dubových listů: spolu s křenem dodávají ovoci sílu a křupavou texturu.
Složitost: snadno Kalorie: 101,16 kcal/porce porce: 16 Vaření: 2 hodiny 30 minut Použitý: 5,05 g/1,11 g/18,24PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 16 PORCÍokurky – 8 kg hnědého cukru (na 1 litr vody) – 1 polévková lžíce. l hrubá sůl (na 1 litr vody) – 2 polévkové lžíce. l. rybízové listy – 7 ks kopr – 6 snítek estragon – 80 g česneku – 2 středně velké hlavy zelený pepř – 2 polévkové lžíce. l kořen křenu – 40–50 g semínka bílé hořčice – 2 polévkové lžíce. l. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte okurky na nakládání. Omyjte je a namočte je na 4 hodiny do studené vody. Poté slijte vodu (nebudete ji potřebovat), každou okurku nakrájejte na obou koncích.
Krok 2
Připravené okurky vložte do nádoby na nakládání (může to být vana, smaltovaná pánev nebo umyvadlo) a zalijte pitnou vodou, ze které pak uděláte lák. Mělo by zcela zakrýt okurky.
Krok 3
Po změření vody tímto způsobem ji nalijte do velké pánve, ve které plánujete připravovat lák. Přidejte cukr a sůl, promíchejte. Dejte na oheň a přiveďte téměř k varu. Výsledný lák necháme vychladnout na 50°C.
Krok 4
Zatímco lák chladne, položte na dno nakládací nádoby polovinu listů a kopru, estragon, rozpůlené stroužky česneku, kuličky pepře, křen a hořčičná semínka. Navrch rozdělte okurky, zakryjte zbylými listy a koprem.
Krok 5
Okurky zalijte teplým nálevem. Přikryjte plátěným ubrouskem nebo lněným ručníkem. Nahoru položte dřevěný kruh a útlak (například důkladně omytý kámen).
Krok 6
Okurky nechte 1-3 dny uležet při pokojové teplotě, podle toho, jak moc je chcete osolit. Po 2 dnech můžete okurky ochutnat a zhodnotit jejich chuť.
UŽITEČNÉ RADY
Lehce osolené okurky s česnekem lze uchovat v litrových sklenicích. Ovoce nejprve opláchněte vychladlou převařenou vodou. Poté vložte do sterilních sklenic spolu s čerstvými bylinkami a kořením. Sceďte lák a vařte. Nalijte ji na okurky ve sklenicích. Přikryjeme pokličkou a sterilujeme 10–15 minut. Ihned utěsněte.
MIMOCHODEM
Místo hnědého cukru na slané okurky s česnekem je vhodný i běžný bílý cukr, ale zkuste jeden den použít ten první. Chuť bude výraznější: rozdíl určitě pocítíte!