K receptu
Nakládané okurky s hořčičnými fazolemi se připravují bez použití vody. Veškerá tekutina je marináda z oleje a octa s kořením, smíchaná s přírodní okurkovou šťávou. Je v tom však určitá lstivost. Před nakládáním okurky namočíme do vody a nasytí se vlhkostí, která se následně přenese do marinády. I když jsou vaše okurky silné a šťavnaté, čerstvé ze zahrady, namočení na hodinu jim stále neublíží. Je lepší vzít okurky na moření hořčicí a rostlinným olejem, které nejsou velké a úhledně tvarované. Bude to křupavé, energické a velmi chutné.
Složitost: průměrný Kalorie: 420,83 kcal/porce porce: 4 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 6 hodin Použitý: 4,88 g/26,01 g/40,43KonzervováníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porceokurky 2 kgRostlinný olej 120 mlstolní ocet 9% 100 mlCukr 100 gSůl 50 gSuché hořčičné fazole 0,5 lžíceMletý černý pepř 1 lžička Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Okurky opláchněte, odstraňte všechny zbývající květy a stonky. Vložte okurky do smaltované misky nebo pánve a naplňte čerstvou studenou vodou. Nechte působit jednu a půl až dvě hodiny.
Nakládané okurky s hořčičnými fazolemi ()
Krok 2
Vypusťte vodu. Vezměte další podobnou nádobu, kam umístíte zpracované okurky a marinujete. Z obou stran okurek odřízněte konce. Plody, pokud jsou malé, nakrájejte na poloviny nebo na čtvrtky.
Nakládané okurky s hořčičnými fazolemi ()
Krok 3
Připravte si marinádu. Hořčičná semínka lehce rozdrťte v hmoždíři. Smíchejte je v šálku s octem, rostlinným olejem a dalším kořením (pepř, sůl a cukr), dobře promíchejte.
Nakládané okurky s hořčičnými fazolemi ()
Krok 4
Nakrájené okurky v míse zalijeme připravenou marinádou a rukama důkladně promícháme. Okurky necháme 4–6 hodin marinovat, občas je promícháme, aby se marináda a šťáva z okurek rovnoměrně rozprostřely.
Nakládané okurky s hořčičnými fazolemi ()
Krok 5
Připravte si zavařovací sklenice, nejlépe půllitrové, zavařovací sklenice a víčka důkladně umyjte. Není třeba sterilizovat. Sklenice naplňte okurkami, naskládejte je co nejtěsněji. Nalijte výslednou marinádu.
Nakládané okurky s hořčičnými fazolemi ()
Krok 6
Sklenice umístěte do pánve se širokým dnem vyložené kuchyňskou utěrkou. Sklenice zakryjte víčky. Nalijte horkou vodu do pánve tak, aby sahala po ramena sklenic, přiveďte vodu k varu a sterilujte sklenice od okurek po dobu 10-15 minut na středním ohni.
Nakládané okurky s hořčičnými fazolemi ()
Krok 7
Srolujte sklenice. Otočte je dnem vzhůru a nechte úplně vychladnout. Sklenice od okurek nakládaných hořčicí a olejem lze skladovat celou zimu v chladné místnosti.
Nakládané okurky s hořčičnými fazolemi ()
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Stolní ocet v receptu na nakládané okurky s hořčicí lze nahradit jablečným octem, ale pokud je to 6 procent, budete potřebovat asi 150 ml. Můžete také zředit 1 polévkovou lžíci ve 100 ml vody. l. octová esence. Získáte 9% roztok.
MIMOCHODEM
Pokud nemáte suchá hořčičná zrna, ale máte hořčičný prášek, můžete ho použít. Mějte na paměti, že marináda s práškem bude zakalená, ale to neovlivní chuť nakládaných okurek. Hlavní věc je, že prášek není zatuchlý.