K receptu
Adjika připravená podle klasického receptu z rajčat a česneku bude skutečným přínosem pro zimní přípravy. Adjika je tradiční kavkazské koření s velmi bohatou, jasnou chutí. Skvěle doplní grilovaná jídla, brambory v jakékoli podobě a podává se dokonce s chlebem. Horká a s výrazným česnekovým aroma může adjika dodat kavkazský přízvuk každé hostině! V tomto receptu krok za krokem vám řekneme, jak připravit klasickou adjiku z rajčat a česneku, a sdílíme cenné tipy.
Složitost: průměrný Kalorie: 1818,50 kcal/porce porce: 1 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 15 min Použitý: 54,54 g/5,54 g/403,10VařeníKonzervováníZakavkazská kuchyněOmáčka, dresinkVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 1 PORCIRajče (rajče) 2 kgSladká červená paprika 1 kgČesnek 300 gHorká paprika 3 ks.Sůl 2 polévkové lžíce.Krystalový cukr 180 gMletý černý pepř Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Připravte a oloupejte sladkou a pálivou papriku, cibuli a česnek. Rajčata zbavte stopek a každé ovoce nakrájejte na 4 kusy. Papriky nakrájíme nahrubo.
Adjika z rajčat a česneku ()
Krok 2
Nakrájejte zeleninu. K tomu použijte mlýnek na maso nebo mixér. Nejprve procházejte rajčata, pak sladkou a pálivou papriku a nakonec česnek. Měli byste získat homogenní hmotu. Pokud používáte mixér, zeleninu rozmixujte na kaši.
Adjika z rajčat a česneku ()
Krok 3
Pošlete zeleninu vařit. V hrnci se silným dnem je za občasného míchání přiveďte k varu. Jakmile se směs vaří, přidejte sůl, cukr, snižte teplotu na minimum a vařte alespoň 1 hodinu. Pokračujte v občasném míchání. Během této doby by měla adjika zhoustnout.
Adjika z rajčat a česneku ()
Krok 4
Sklenice a víčka sterilizujte v páře nebo v troubě. Hotovou adžiku nalijte do sklenic, uzavřete víčky a otočte dnem vzhůru. Zabalte je do deky a nechte úplně vychladnout.
Adjika z rajčat a česneku ()
Krok 5
Vychladlé sklenice umístěte do chladné a tmavé místnosti. Adjika z rajčat s česnekem podle tohoto receptu si může zachovat svou chuť po celou zimu.
Adjika z rajčat a česneku ()
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Do rajčatové adjiky můžete podle chuti přidat koriandr, suneli chmel, papriku a ocet. Díky tomu bude jeho chuť pikantnější. A pokud chcete, aby barva adjika byla jasnější, přidejte během vaření 1-2 lžíce rostlinného oleje.
MIMOCHODEM
Tento klasický recept na rajčatovou adjiku na zimu lze upravit tak, aby vyhovoval vašim chuťovým preferencím změnou poměru ingrediencí. Například snížením množství cukru získáte pikantnější verzi.