Site icon Wellness Way Česká republika

Rajčatový Rassolnik: Překvapivá chuť ruské kuchyně

K receptu

Pokud pochybujete, zda dokážete uvařit kyselou polévku s rajčaty, zkuste to a rozhodněte se, jak moc se vám tato možnost líbí. Klasický recept samozřejmě takové svobody neposkytuje, ale nikdo nezrušil kulinářskou představivost. Navíc se do nálevu obvykle přidává rajčatová pasta, takže rajčata v tomto případě nebudou vypadat příliš divně. Čerstvé ovoce polévce na kyselosti samozřejmě nepřidá, ale lák, který jsme nutně zahrnuli do ingrediencí, to zvládne skvěle.

Složitost: průměrný Kalorie: 418,55 kcal/porce porce: 6 Vaření: 3 hodiny Použitý: 17,43 g/21,14 g/30,29PolévkaVegetariánstvíINGREDIENCE NA 6 PORCÍNa vývarhovězí maso s kostí – 600 g pitné vody – 3 l cibule – 100 g zrnek černého pepře – 8 ks bobkový list – 2 ks.Na polévkukroupy – 130 ks pohankové cibule – 120 g mrkve – 120 g brambor – 400 g zralých rajčat – 350 g nakládaných okurek – 250 rostlinného oleje – 40 ml pohankového láku – 160 ml soli čerstvě mletého černého pepře Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si suroviny na nálev. Maso omyjeme a dáme do hrnce. Zalijte studenou pitnou vodou a přiveďte k varu. Odstraňte pěnu děrovanou lžící. Přidejte omytou, neoloupanou cibuli a kuličky černého pepře. Vařte vývar na mírném ohni po dobu 2 hodin.

Krok 2

Zatímco se připravuje vývar na nálev, uvaříme si kroupy. Důkladně ji opláchněte a naplňte studenou vodou. Nechte působit 1 hodinu. Poté slijte vodu a vložte kroupy do hrnce. Zalijte 700 ml horké vody a po varu vařte 40 minut.

Krok 3

Do pánve s masem a vývarem přidejte bobkový list. Vařte dalších 20 minut, poté vyjměte. Vývar sceďte do čistého rendlíku. Maso oddělte od kosti a nakrájejte.

Krok 4

Cibuli na polévku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev a brambory oloupeme a omyjeme. Mrkev nakrájíme na malé kostičky, brambory na malé kostičky.

Krok 5

Nakládané okurky nakrájíme na kostičky nebo proužky. Brambory dejte do mísy a zalijte vodou, aby neztmavly. Rajčata nařízněte příčně a vložte je na 1 minutu do vroucí vody. Přendejte do cedníku a poté oloupejte. Nakrájejte na kostky.

Krok 6

Na pánvi rozehřejeme olej a za stálého míchání osmahneme cibuli a mrkev. Přidáme rajčata, mírně osolíme a na mírném ohni dusíme 15 minut. Přidejte okurky a promíchejte. Vařte na mírném ohni dalších 5 minut.

Krok 7

Maso vložíme do vývaru a přivedeme k varu. Přidejte brambory a vařte 10 minut. Umístěte ječmen na síto. Přidejte do vývaru s masem a bramborami. Přiveďte k varu.

Krok 8

Přidejte dušenou zeleninu. Zalijeme nálevem z okurek, osolíme a opepříme. Přiveďte k varu a na středním plameni vařte nálev 7 minut. Pánev s nálevem uzavřeme a necháme 15 minut na horkém, vypnutém sporáku.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Tento nálev se připravuje s kroupy, které z nějakého důvodu mnozí z nás zacházejí s mírným despektem. Což je zásadně špatně! Kroupy jsou bohaté na rostlinné bílkoviny, vitamíny A, PP, skupinu B, dále na chrom, vápník a železo. Pravidelná konzumace perličkového ječmene pomáhá zlepšit trávení a snížit hladinu cukru v krvi.

MIMOCHODEM

Polévku Rassolnik lze připravit nikoli s hovězím vývarem, ale s kuřecím vývarem. Tuto možnost má snad každý, protože na její vaření se hodí docela levné stehýnka, paličky a stehna.

Exit mobile version