Skutečného gastronoma zimní dobrodružství: Umění výroby povidel

Jak dělám povidla na zimu: zážitek skutečného gastronoma

Povidla v zimě jsou čistá radost. Otevřeš ji někdy v lednu a lžící nabíráš léto ze zavařovací sklenice. A tato radost může být velmi různorodá – vždyť švestky samy o sobě jsou tak odlišné! Barva, chuť, konzistence – to vše nám dává možnost dát do sklenic úplně jiné lahůdky.

O čem si povíme v článku:Otázka: z jaké odrůdy jsou nejlepší povidla na zimu Tradiční způsob výroby povidel na zimu Jak sterilizuji sklenice od povidel na zimu Moje dvě oblíbené sladké přípravky ze švestek na zimu Jednoduchá povidla na zimu Povidla na zimu? zima, téměř bez cukru Moje oblíbená povidla ze švestek právě teď Jak na povidla ze švestek s peckami Jak na povidla z měkkých švestek?

Začneme výchozí surovinou – švestkami. Na světě existuje spousta odrůd švestek, více než 200. Ale v obchodech většinou nejsou více než 45. Konkrétní název odrůdy pro nás není tak důležitý, popíšu je vizuálně:

  • tmavě fialové podlouhlé husté švestky, střední nebo velké velikosti, často s bělavým voskovým povlakem na sudech, zelenožlutá dužina (odrůdy, které zde slyšíme, jsou „maďarské“ nebo „švestky“);
  • velké červenofialové švestky, téměř velikosti golfového míčku, dužina je šťavnatá, růžová nebo jasně červená;
  • velké červenožluté švestky, drobné pecky, vodnatá, žlutá dužnina;
  • malé kulaté švestky zlatožluté barvy, někdy s červeným sudem a stejnou zlatou dužinou („mirabelky“);
  • malé zelené švestky, tvrdé a kyselé (třešňová švestka).

Otázka: jaký typ džemu dělá nejlepší zimní džem?

Odpověď: od kohokoli! Jde jen o to, že džem je jiný a nelze ho vždy nazvat přesně tímto slovem. Znáte rozdíl, že? Džem vždy obsahuje sirup a kousky ovoce nebo celé bobule/ovoce. Džem neobsahuje sirup, ale je zřetelně cítit hustší hmota, lehce želírovaná; Cukrovinka má zvýšenou želírovací kvalitu, které se říká „lžíce stojí“. Džem je hustý a homogenní; mnoho druhů džemu lze krájet nožem.

  • Z hutných švestek s dobře oddělitelnou peckou je nejlepší džem se sirupem a ovocem, které si zachovalo svůj tvar.
  • Z malých voňavých švestek jsou vynikající džemy — dužnina je hmatatelná, ale změkčená.
  • Z velkých vodnatých švestek je vynikající marmeláda – hustá, bohatá na chuť a krásně tmavě červenou nebo červenohnědou barvu.

Tradiční způsob výroby švestkových povidel na zimu

Švestková povidla je vhodné uvařit v den nákupu ovoce a pečlivě vybírat nezkažené ovoce
Švestková povidla je vhodné uvařit v den nákupu ovoce a pečlivě vybírat nezkažené ovoce

Pokud chcete získat karamelový, ale čirý sirup, ve kterém odpočívají sytě barevné plátky švestek, budete si muset dát čas. A není to taková námaha. A na vaření marmelády je zde podle mého názoru potřeba široká pánev – aby se tekutina i na mírném ohni rychleji odpařila z větší plochy. Jednou jsem si vyprosil pár měděných mís od svých přátel, kterým sloužily jen jako dekorace, a nemohl jsem být šťastnější. Do džemu přidávám ocet – chutná lépe a je pro mě spolehlivější, ale nemusíte ho přidávat.

Jak tedy připravuji povidla z půlek švestek na zimu, krok za krokem.

1. Na trhu nebo v obchodě vybírám švestky se snadno oddělitelnými peckami. Přímo tam, aniž bych si někoho všímal, vyndám nůž, nakrájím pár náhodně vybraných švestek a vidím, jak se semínko chová. Samozřejmě, i když se to špatně odděluje, koupím tyto řezané švestky (a pár dalších do společnosti) a nevyhodím je zpět na pult.

2. Doma se snažím začít vařit ještě ten samý den, jinak je šance, že mi jedna zárodečná švestka zničí celý balíček. Myju si švestky a pečlivě studuji kvalitu každé z nich. Pokud je mi nějaké ovoce podezřelé, sním ho na místě, není třeba riskovat celou misku džemu. Ty, které prošly kontrolou, vysuším na ručníky a odstraním stonky.

3. Hmotnostní poměr švestek a cukru v této zimní marmeládě je 1:1. Cukrový sirup vařím v pánvi, téměř „na sucho“ – ne více než 40 g vody na 500 g cukru. Do vody ihned přidávám přírodní jablečný nebo vinný ocet: 30 g na každých 500 g cukru. Po úplném rozpuštění cukru vařte 5 minut na středním plameni. Pokud se objeví pěna, odstraním ji.

4. Vezmu malý a velmi ostrý nůž na ovoce a švestky podélně rozpůlím. Půlky opatrně oddělím a semínka vyhodím.

5. Půlky švestek vložte do sirupu. Zvyšuji oheň na maximum, aby se marmeláda co nejrychleji uvařila.

6. Jakmile se vaří, snižte teplotu na minimum a vařte na časovači přesně 5 minut. Neodstraňuji pěnu.

7. Umyvadlo sundám z ohně a postavím na místo, aby ho na sebe nikdo nepřevrátil. Povrch džemu (přímo „v kontaktu“) přikryji kouskem pergamenu (pečícího papíru). Necháme vychladnout a necháme 4 až 8 hodin tuhnout.

8. Zmrzlou pěnu odstraním. Opakuji přivedení k varu a krátce povařím na mírném ohni ještě 3-5x: vše záleží na druhu švestek. Přestanu vařit, když je každý kousek tak hustý a trochu průhledný.

9. Za horka džem vložím do připravených sklenic, zavíčkuji, otočím dnem vzhůru, úplně vychladnu, obrátím zpět a uložím na chladné tmavé místo.

Jak sterilizuji zavařovací sklenice na zimu

Aby byla povidla dlouho skladována na zimu, je nutné sklenice a víčka sterilizovat
Aby byla povidla dlouho skladována na zimu, je nutné sklenice a víčka sterilizovat

Za prvé, nikdy nedávám sladké přípravky do velkých sklenic, maximálně 500 ml. V již otevřené sklenici se totiž může marmeláda zkazit, zvláště pokud má někdo z rodiny ve zvyku sahat do společné sklenice lžičkou – místo toho, aby do růžice opatrně dával správné množství.

Pokud chci marmeládu skladovat delší dobu, dbám na sterilizaci sklenic a víček. Nejsem příznivcem napařování sklenic a pouhé zalití vařící vodou nestačí. dělám toto:

– sklenice a víčka umyjte horkou mýdlovou vodou a dobře opláchněte studenou vodou;

— Do každé sklenice naliji asi čtvrtinu vody, přidám lžičku stolního octa a dám do mikrovlnky na plný výkon, dokud se voda nevyvaří a 3–5 minut povaří;

– Touto vroucí vodou přelévám víčka;

— vše suším;

— Přípravky na zimu naliji horké, přiklopím pokličkou a obrátím, aby vychladly dnem vzhůru.

Pokud není příležitost nebo čas zpracovat sklenice tímto způsobem, jednoduše je zaliji vroucí vodou, poté naliji trochu alkoholu, uzavřu a protřepu, aby alkohol „otřel“ všechny vnitřní povrchy, a poté vysuším.

Moje dvě oblíbené sladké švestkové přípravky na zimu

Slovo „džem“ zde nepíšu, protože jedním přípravkem je džem a druhým džem. První možností je nejjednodušší recept. Džem je hustý, protože švestka obsahuje hodně přírodního pektinu a želíruje cukrovou šťávu lépe než jakákoliv přísada. Druhá možnost je trochu pracnější, ale také není hrozná. Tento džem je neuvěřitelně chutný, moc ráda si ho mažu na čerstvý borodinský chleba s dobrým máslem. Jak říkávala moje matka, „lepší než jakýkoli dort“.

Jednoduchá švestková povidla na zimu

Nejchutnější švestková povidla na zimu se vyrábí ze švestek mirabelky. Ale můžete ji v zásadě udělat z jakékoli švestky – pokud je voňavá. Nalitím jablečného octa do džemu dodáte džemu nejen zajímavější chuť, ale také prodloužíte trvanlivost vašich sklenic.

Povidla na zimu
Povidla na zimu

přibližně 3 sklenice po 500 g

  • 2 kg aromatických švestek
  • 1,5 kg cukru
  • 80 g přírodního octa (jablečný, vinný, rýžový)
  1. Omyté a osušené švestky nakrájejte na 2–4 ​​kusy (podle velikosti), odstraňte semínka a stopky.
  2. Dno zavařovací mísy nebo široké ploché pánve se silným dnem potřeme vodou, přidáme trochu cukru, přidáme trochu švestek a pokapeme trochou octa. Přidejte trochu cukru. Pokračujte v přidávání švestek, polévání octem a posypávání cukrem, dokud suroviny nezmizí. Počítejte tak, že poslední vrstva je cukr.
  3. Nádobu zakryjte fólií a nechte 8–12 hodin, během této doby by švestky měly pustit šťávu.
  4. Jemně dřezem zatřeste a rukojetí vařečky nebo špachtle udělejte do celkové švestkovo-cukrové hmoty dírky, aby nerozpuštěný cukr padal dolů. Snažte se švestky nemíchat, abyste je příliš nerozdrtili, nebo velmi opatrně promíchejte.
  5. Umístěte misku na střední teplotu. Občas s ní zatřeste, když ji chcete promíchat. V závislosti na vašem kuchyňském náčiní, množství sirupu a kvalitě odtoku se směs uvaří za 12-20 minut.
  6. Snižte teplo na minimum. Pokud pěna vytéká, počkejte, až jí bude více – usnadní se tak odstranění. Odstraňte pěnu ne štěrbinovou lžící nebo lžící s otvory, ale obyčejnou velkou lžící s dlouhou rukojetí – je to spolehlivější.
  7. Vařte džem, dokud se na studeném talířku nepřestane roztékat kapka sirupu – to může trvat 20 až 40 minut.
  8. Horký džem nalijte do připravených sklenic, uzavřete a otočte.

Do tohoto švestkového džemu můžete na zimu přidat mletou skořici – asi 0,5 lžičky. na jednu 500 gramovou sklenici. A 1-2 kuličky pupenů hřebíčku: snadno se rozpadají prsty.

Pokud pro vás není příliš důležité uchovat v džemu hmatatelné kousky dužiny, můžete ho uvařit 2-3x rychleji na středním nebo i středně vysokém ohni. Poté je třeba marmeládu neustále míchat, procházet po dně dřevěnou stěrkou s rovnoměrným řezem (aby byl kontakt se dnem úplný), jinak se připálí.

Povidla na zimu téměř bez cukru

Tato povidla se perfektně skladují na zimu. Jednou jsme zatlačili sklenici do vzdáleného rohu hluboké skříně a dokonce i na horní polici – i když jste stáli na špičkách, nemohli jste ji vidět. Stálo to tam tři roky, ne méně, a za tu dobu se to jen zlepšovalo. Neuvádím žádné míry hmotnosti – důležité jsou pouze proporce, poměr ovoce a cukru je minimální.

  • kyselé švestky, měkké
  • cukr
  1. Omyté a osušené švestky nakrájejte na 4–8 kousků (podle velikosti), odstraňte semínka a stopky. Pokud mají vaše švestky potíže s odpeckováním, nevadí, dužinu můžete jednoduše odříznout nožem.
  2. Švestky vložíme do hrnce se silným dnem, zalijeme studenou vodou v množství přibližně 100 g na 1 kg švestek. Umístěte na střední teplotu, zakryjte pánev poklicí.
  3. Vařte, dokud švestky úplně nezměknou: obvykle to trvá 20 až 35 minut.
  4. Výslednou hmotu rozetřete mixérem na homogenní pyré a poté zvažte.
  5. Do pyré přidáme cukr – na každých 500 g pyré 120-140 g cukru, podle kyselosti švestek. Znovu prošlehejte mixérem, aby se cukr dobře promíchal.
  6. Pyré a cukr nalijte do zavařovací mísy nebo do širokého plochého kastrolu se silným dnem. Vařte za častého míchání, aby se směs nepřichytila ​​ke dnu a nepřipálila, dokud nezhoustne. V zásadě je džem hotový, když kapka po pádu na studený talířek zachová svůj tvar. Ale můžete ho ještě uvařit, pokud chcete získat džem, který lze „krájet“ lžící na poměrně husté kousky.
  7. Džem vložíme do připravených sklenic a uzavřeme. Sklenice otočte dnem vzhůru, zcela vychladněte a uložte.

Pokud chcete „krájecí“ džem, pak je lepší jej skladovat ne v běžných sklenicích (bude obtížné je odstranit), ale v obdélníkových skleněných nádobách s…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika