Foto: z otevřených zdrojů
Tento pokrm lze připravit i doma ve velkém kastrolu se silnými stěnami.
Shurpa je hustý, aromatický první pokrm, který pochází ze zemí východu. Obvykle se do šurpy přidává hodně masa a vaří se v kotli na ohni. Tento pokrm lze ale připravit i doma ve velkém silnostěnném hrnci.
RBC-Ukraine hovoří o tom, jak připravit šurpu, s odkazem na kulinářský kanál YouTube „CARPATSIAN SKUVARKI“.
Co je potřeba pro šurpu
Ingredience:
- voda – 5 l;
- telecí maso – 500 g;
- vepřová žebra – 1 kg;
- brambory – 1 kg;
- mrkev – 1 ks;
- cibule – 3 ks;
- žlutá rajčata – 3 ks;
- červená rajčata – 500 g;
- paprika – 1 ks;
- pálivá paprika – 1 ks;
- česnek – 6 stroužků;
- petržel – 1 svazek;
- bobkový list – 2 ks;
- mletý koriandr – 1 lžička;
- sůl – 1 polévková lžíce. l.;
- mletý černý pepř – 0,5 lžičky.
Jak vařit šurpu
- Pro klasickou šurpu se typicky používá jehněčí maso, ale je lepší ho nahradit telecím a vepřovým masem kvůli nedostatku charakteristické chuti. Opláchněte žebra a nakrájejte na porce, pokud jsou navzájem spojeny.
- Je lepší volit masitá žebírka se sádlem – tuk dodá vývaru ideální sytost a chuť. Telecí maso omyjeme a nakrájíme na velké kusy.
- Je důležité nakrájet ingredience na velké kusy, aby šurpa získala charakteristickou tloušťku. Zahřejte hrnec, poté zalijte vodou a přidejte všechno maso.
- Zatímco se vývar vaří, nakrájíme zeleninu. Nejprve musíte oloupat a nakrájet cibuli na půlkroužky. Zároveň nezapomeňte sbírat pěnu z vývaru.
- Když se maso vaří 30 minut, přidejte cibuli. Poté je třeba maso vařit asi hodinu, dokud nebude vařené.
- Zeleninu je třeba umýt. Mrkev oloupeme a nakrájíme na silné kroužky.
- Papriku zbavíme stopek a semínek a zeleninu nakrájíme na proužky. Brambory oloupejte a poté nakrájejte na velké kousky.
- Rajčata na pár minut zalévejte vroucí vodou a poté opatrně odstraňte slupky. To se musí udělat, aby se to později nechytilo od šurpy.
- Po uvaření masa přidáme do polévky brambory. Šurpu vařte dalších 30 minut, poté přidejte omytou celou pálivou červenou papriku.
- Pokud však nechcete, aby bylo jídlo pikantní, nemusíte tuto přísadu používat.
- Přidejte mrkev, oloupaný česnek, bobkové listy a sůl. Poté pokrm vařte, dokud nejsou brambory hotové.
- Mezitím nakrájejte rajčata na dva až čtyři kousky – přidejte je až po úplném uvaření brambor, jinak mohou zůstat tvrdá.
- Spolu s rajčaty je třeba přidat papriku, mletý černý pepř a koriandr. Není potřeba mísu míchat, aby rajčata neztratila tvar – stačí šurpu povařit 5 minut do měkka.
- Před podáváním šurpu ozdobíme umytými a nasekanými bylinkami.