Šurpa v kotli: recept na hustou masovou polévku ze zemí Východu

Foto: z otevřených zdrojů

Tento pokrm lze připravit i doma ve velkém kastrolu se silnými stěnami.

Shurpa je hustý, aromatický první pokrm, který pochází ze zemí východu. Obvykle se do šurpy přidává hodně masa a vaří se v kotli na ohni. Tento pokrm lze ale připravit i doma ve velkém silnostěnném hrnci.

RBC-Ukraine hovoří o tom, jak připravit šurpu, s odkazem na kulinářský kanál YouTube „CARPATSIAN SKUVARKI“.

Co je potřeba pro šurpu

Ingredience:

  • voda – 5 l;
  • telecí maso – 500 g;
  • vepřová žebra – 1 kg;
  • brambory – 1 kg;
  • mrkev – 1 ks;
  • cibule – 3 ks;
  • žlutá rajčata – 3 ks;
  • červená rajčata – 500 g;
  • paprika – 1 ks;
  • pálivá paprika – 1 ks;
  • česnek – 6 stroužků;
  • petržel – 1 svazek;
  • bobkový list – 2 ks;
  • mletý koriandr – 1 lžička;
  • sůl – 1 polévková lžíce. l.;
  • mletý černý pepř – 0,5 lžičky.

Jak vařit šurpu

  1. Pro klasickou šurpu se typicky používá jehněčí maso, ale je lepší ho nahradit telecím a vepřovým masem kvůli nedostatku charakteristické chuti. Opláchněte žebra a nakrájejte na porce, pokud jsou navzájem spojeny.
  2. Je lepší volit masitá žebírka se sádlem – tuk dodá vývaru ideální sytost a chuť. Telecí maso omyjeme a nakrájíme na velké kusy.
  3. Je důležité nakrájet ingredience na velké kusy, aby šurpa získala charakteristickou tloušťku. Zahřejte hrnec, poté zalijte vodou a přidejte všechno maso.
  4. Zatímco se vývar vaří, nakrájíme zeleninu. Nejprve musíte oloupat a nakrájet cibuli na půlkroužky. Zároveň nezapomeňte sbírat pěnu z vývaru.
  5. Když se maso vaří 30 minut, přidejte cibuli. Poté je třeba maso vařit asi hodinu, dokud nebude vařené.
  6. Zeleninu je třeba umýt. Mrkev oloupeme a nakrájíme na silné kroužky.
  7. Papriku zbavíme stopek a semínek a zeleninu nakrájíme na proužky. Brambory oloupejte a poté nakrájejte na velké kousky.
  8. Rajčata na pár minut zalévejte vroucí vodou a poté opatrně odstraňte slupky. To se musí udělat, aby se to později nechytilo od šurpy.
  9. Po uvaření masa přidáme do polévky brambory. Šurpu vařte dalších 30 minut, poté přidejte omytou celou pálivou červenou papriku.
  10. Pokud však nechcete, aby bylo jídlo pikantní, nemusíte tuto přísadu používat.
  11. Přidejte mrkev, oloupaný česnek, bobkové listy a sůl. Poté pokrm vařte, dokud nejsou brambory hotové.
  12. Mezitím nakrájejte rajčata na dva až čtyři kousky – přidejte je až po úplném uvaření brambor, jinak mohou zůstat tvrdá.
  13. Spolu s rajčaty je třeba přidat papriku, mletý černý pepř a koriandr. Není potřeba mísu míchat, aby rajčata neztratila tvar – stačí šurpu povařit 5 minut do měkka.
  14. Před podáváním šurpu ozdobíme umytými a nasekanými bylinkami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika