Tajemství dokonalého pečení celých jablek v troubě

Jak upéct celá jablka v troubě

Jak upéct celá jablka v troubě je otázka, která je zvláště aktuální v sezóně jablek, tedy na konci srpna a září. Celá pečená jablka totiž nejsou chutná jen sama o sobě – jsou výborným základem pro jablečný protlak nebo přísadou do nejrůznějších pokrmů, včetně cereálií a dezertů. Jablka z trouby mohou být také výbornou přílohou k masu nebo drůbeži.

O čem si povíme v článku:Která jablka se nejlépe pečou celá v troubě Na co dávat pozor při pečení jablek v troubě vcelku, jak dlouho je třeba je vařit podle klasického receptu Jak nejlépe podávat jablka pečená v troubě . pečená jablka se sušeným ovocem a ořechy Jablka pečená v celé troubě s nivou a skořicí Jablka pečená v celé troubě, plněné vlašské ořechy a pohanka Pečená jablka v troubě se sladkým pistáciovým máslem Kaše z kroupicového ječmene s celými pečenými jablky v troubě Celá jablka v těstě , pečený v troubě

Jaká jablka se nejlépe pečou celá v troubě?

Jablka na pečení musí mít silnou slupku, která jablku umožní, aby v troubě za vysokých teplot neztratilo tvar, neprasklo nebo se neproměnilo v jablečnou kaši. I když někteří lidé rádi pečou celá jablka do kašovitého stavu a pak jablečnou hmotu zchladí a sní lahodné aromatické želé – za to díky jablečnému pektinu.

Ale pokud je pro vás důležité zachovat tvar jablka při servírování, pak ze zahraničních odrůd prodávaných v našich obchodech radí kuchaři a cukráři vybrat si k pečení především jablka Granny Smith. A jako alternativa:

  • Jonagold. Medově sladká jablka dobře snesou pečení v troubě vcelku. Nevydrží však příliš dlouho, takže je použijte na začátku podzimu, na vrcholu sezóny. Pečeme s ořechy a brusinkami, podáváme se zmrzlinou nebo přírodním jogurtem.
  • Honeycrisp. Voňavá jablka, která si při pečení uchovají své aroma. Tato jablka jsou skvělá na výrobu tarte tatin.
  • Braeburn. Jablka jsou pevná, šťavnatá, osvěžující, v chuti lehce kořenitá, s nakyslým aroma. Skvělé jsou pečené vcelku v troubě, plněné sušeným ovocem, zejména se štědrou vrstvou štrúdlu (speciální druh drobenky na posypání pečiva) s přídavkem mleté ​​skořice.
  • Růžová dáma. Velmi oblíbená odrůda jablek s vyváženou chutí, kombinující sladké, kyselé a lehce kyselé tóny. Tato jablka vždy perfektně udrží tvar a v celku se upečou báječně se zázvorem, tvarohem/tvarohem, skořicí, medem, fíky, brusinkami nebo brusinkami.

Z našich původních odrůd je nejlepší upéct celou Antonovku a Simirenko v troubě. Existují i ​​méně známé odrůdy vhodné k pečení, například Astrakhan White, Phoenix atd.

Co je třeba vzít v úvahu při pečení celých jablek v troubě

  1. Jedno střední jablko je dostatečná porce na osobu.
  2. Odstraňte jádro a semena! To lze snadno provést pomocí speciálního nože. Zapíchněte ho do ovoce v oblasti stopky a otočte kolem jeho osy. Poté vytáhněte nůž spolu s jádrem. Ale obyčejný nůž pro hospodyni bude stačit, pouhé odstranění jádra nebude tak pohodlné.
  3. Jablka neprořízněte, aby se lahodná šťáva neroztekla po formě. Optimální je nechat dole asi 1 cm dužniny. Vzniklý prostor nejprve vyplňte oříšky nebo drcenými sušenkami či krekry a poté navrch nalijte med nebo posypte cukrem.
  4. Jablka pečte v malé zapékací misce nebo na plechu s vyšší stranou. Bez ohledu na to, kolik jablek plánujete upéct najednou, velikost formy by měla být taková, aby kolem pečených jablek nebylo příliš mnoho prázdného místa. V opačném případě může výsledná šťáva připálit! Není ale potřeba jablka balit příliš těsně.
  5. Pro větší pohodlí vložte připravená jablka do zapékací mísy a teprve potom je naplňte.
  6. Náplň do jablek pečených vcelku v troubě si vyberte podle vlastní chuti. K jeho přípravě použijte sladidlo (hnědý cukr, kokosový cukr, javorový sirup nebo med) + čerstvě namleté ​​koření a bylinky (skořice, muškátový oříšek, nové koření, hřebíček, kardamom a/nebo zázvorový prášek). A nezapomeňte na špetku mořské soli – pro ušlechtilou a komplexní chuť. Pár malých kostek másla nebo ghí položených na náplni dodá krémovosti každé náplni. A při plnění jablka náplní nechte asi 1 cm volný navrch.
  7. Aby se celá jablka v troubě nespálila a nepřilepila se během pečení k pánvi, můžete na dno formy nalít trochu tekutiny (až 2 cm vysoké). Nejjednodušší volbou je pitná voda, která se při pečení smíchá s kořením, sladidly a jablečnou šťávou. Jablečný mošt se někdy používá pro chutnou a živou omáčku. Pokud chcete, přidejte do něj trochu brandy. Nebojte se, že děti tato jablka jedí – alkohol se během pečení odpaří.

Celá jablka pečená v troubě: jak dlouho je třeba je vařit podle klasického receptu?

Od 15 minut, v závislosti na velikosti a odrůdě. Pečeme jablka v předehřáté na 180190°C, dokud jablka uvnitř nezměknou, ale stále si zachovají svůj tvar a slupku.

Jaký je nejlepší způsob, jak podávat jablka pečená v troubě?

Když jsou pečená jablka hotová, vyjměte je z trouby, přendejte na mísu/talíř a přelijte šťávou z pánve – to je nejjednodušší způsob podávání. Poté nechte jablka stát při pokojové teplotě 710 minut a pozvěte všechny ke stolu.

Pokud chcete prezentaci trochu zkomplikovat, přidejte do celých pečených jablek trochu studené husté smetany, kopeček zmrzliny nebo obyčejného hustého jogurtu.

Jak dlouho vydrží celá jablka pečená v troubě v lednici?

Uložená ve vzduchotěsné nádobě v lednici jablka vydrží čerstvá 34 dny.

Pečená jablka zkuste umístit do lednice 2 hodiny po uvaření. Existuje tzv. „dvouhodinové okno“, kdy je vhodné dát uvařené ovoce po tepelné úpravě do lednice, aby se nezkazilo.

Celá jablka pečená v troubě: jaké jsou přínosy pro zdraví?

Jablka jsou jedním z nejoblíbenějších a nejpěstovanějších druhů ovoce na planetě. Jsou bohaté na antioxidanty, flavonoidy a dietní vlákninu, čímž povyšují skromné ​​ovoce na úroveň skutečné superpotraviny. Výzkumy ukazují, že jablka pomáhají snižovat riziko vzniku onemocnění, jako je rakovina, hypertenze, cukrovka a kardiovaskulární onemocnění. Jsou i další důvody, proč jíst jablka, viz zde.

Nejlepší způsob, jak využít všechnu zdravou sílu jablek v neporušeném stavu, je jíst je čerstvá. Pečená jablka jsou ale také zdravé jídlo. Zajímavé je, že až polovina sacharózy obsažené v jablkách se při pečení rozloží na jednoduché cukry (glukózu, fruktózu), které tělo lépe vstřebá. Navíc jablka pečená v troubě jsou obzvláště dobrá pro zdraví střev. A moderní výzkum ukázal, že konzumace pečených jablek může snížit riziko srdečních onemocnění, astmatu a cukrovky 2. typu.

Aby se jablko nestalo nezdravým odpadem, při pečení celých jablek se snažte vyhnout použití rafinovaného cukru a velkého množství másla. Dodejte svým pečeným jablkům dávku zdraví tím, že je naplníte ořechy, semínky, bobulemi, ovocem a dokonce i přátelskou zeleninou, jako je mrkev nebo dýně.

Přečtěte si více o jablkách na www.: Proč byste neměli vyhazovat slupky z jablek

Pečená jablka v troubě: recepty

Celopečená jablka s lískooříškovou náplní

Natalia Tsibulskaya z Moskvy, autorka receptu a naše čtenářka: „Jsou to pečená jablka s jemnou a aromatickou náplní z ořechů, medu a tvarohu.“

Celopečená jablka s lískooříškovou náplní
Celopečená jablka s lískooříškovou náplní

Na přípravu 6 porcí potřebujete:

  • 60 g lískových ořechů
  • 6 středních jablek
  • 1 žloutek
  • vanilin
  • 2 polévkové lžíce. l. med
  • 3 polévkové lžíce. l. hustá smetana
  • 50 g měkkého pastovitého tvarohu
  • mletá skořice, volitelně
  • 1 polévková lžíce. l. moučkový cukr

1. Lískové ořechy umelte v mixéru.

2. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a semínek.

3. Na náplň zašleháme žloutek, vanilku a med.

4. Přidáme smetanu, náplň opět zašleháme.

5. Do náplně na pečená jablka přidejte nasekané ořechy.

6. Do náplně na pečená jablka přidáme měkký tvaroh.

7. Vmícháme náplň na jablka pečená vcelku v troubě.

8. Jablka naplňte ořechovou náplní. V případě potřeby posypte mletou skořicí.

9. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C 1530 minut, dokud jablka nezměknou. Vyjměte z trouby po 7Posypeme moučkovým cukrem na 10 minut a podáváme.

Celá pečená jablka s fíky

K sušenému ovoci se hodí celá jablka pečená v troubě. Můžete je naplnit rozinkami a/nebo sušenými meruňkami, ale naše volba jsou fíky a datle.

Celá pečená jablka s fíky
Celá pečená jablka s fíky

Na přípravu 4 porcí potřebujete:

  • 70 g sušených fíků
  • 24 sušené datle
  • 2 polévkové lžíce. l. piniové oříšky
  • 0,5 lžičky. mletá skořice
  • špetka zázvorového prášku
  • 4 velká jablka
  • med
  1. Chcete-li fíky naplnit, namočte fíky na 10 minut do teplé pitné vody. Vodu slijeme, fíky osušíme a spolu s datlemi nakrájíme. Smíchejte sušené ovoce, ořechy, skořici a zázvor.
  2. Jablka zbavte jádřinců shora a odstraňte semínka, aniž byste jablka zcela prořízli. Ostrou lžící velmi opatrně odstraňte část dužiny zevnitř, aniž byste poškodili stěny jablek. Jablka propíchejte ze všech stran párátkem, aby při pečení nepraskla.
  3. Naplňte jablka směsí sušeného ovoce a ořechů. Každé jablko zabalte do alobalu a nechte nahoře otevřený malý otvor.
  4. Celá jablka pečte v troubě vyhřáté na 180°C do měkka, asi 25 minut. Podávejte teplé nebo studené s medem.

Celá trouba pečená jablka se sušeným ovocem a ořechy

Jablka pečená v troubě jsou úspěšnou a relevantní alternativou k mnoha a mnoha dezertům.

Celá trouba pečená jablka se sušeným ovocem a ořechy
Celá trouba pečená jablka se sušeným ovocem a ořechy

Na přípravu 4 porcí potřebujete:

  • malá hrst malých tmavých rozinek
  • 2 sušené fíky
  • 2 sušené datle
  • 1 polévková lžíce. l. piniové oříšky, mandle a kešu
  • 1 lžička mletá skořice
  • špetka zázvorového prášku
  • 4 velká zelená jablka
  • tekutý med nebo javorový sirup k podávání
  1. Na náplň namočte rozinky a fíky na 20 minut do teplé pitné vody. Necháme okapat v cedníku, osušíme a nakrájíme. Datle a ořechy nasekáme. Smíchejte sušené ovoce, ořechy, skořici a zázvor.
  2. Jablka zbavte jádřinců shora a odstraňte semínka, aniž byste jablka zcela prořízli. Ostrou lžící velmi opatrně odstraňte část dužiny zevnitř, aniž byste poškodili stěny jablek. Jablka propícháme párátkem ze všech stran tak, aby…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika