Jak upéct celá jablka v troubě
Jak upéct celá jablka v troubě je otázka, která je zvláště aktuální v sezóně jablek, tedy na konci srpna a září. Celá pečená jablka totiž nejsou chutná jen sama o sobě – jsou výborným základem pro jablečný protlak nebo přísadou do nejrůznějších pokrmů, včetně cereálií a dezertů. Jablka z trouby mohou být také výbornou přílohou k masu nebo drůbeži.
O čem si povíme v článku:Která jablka se nejlépe pečou celá v troubě Na co dávat pozor při pečení jablek v troubě vcelku, jak dlouho je třeba je vařit podle klasického receptu Jak nejlépe podávat jablka pečená v troubě . pečená jablka se sušeným ovocem a ořechy Jablka pečená v celé troubě s nivou a skořicí Jablka pečená v celé troubě, plněné vlašské ořechy a pohanka Pečená jablka v troubě se sladkým pistáciovým máslem Kaše z kroupicového ječmene s celými pečenými jablky v troubě Celá jablka v těstě , pečený v troubě
Jaká jablka se nejlépe pečou celá v troubě?
Jablka na pečení musí mít silnou slupku, která jablku umožní, aby v troubě za vysokých teplot neztratilo tvar, neprasklo nebo se neproměnilo v jablečnou kaši. I když někteří lidé rádi pečou celá jablka do kašovitého stavu a pak jablečnou hmotu zchladí a sní lahodné aromatické želé – za to díky jablečnému pektinu.
Ale pokud je pro vás důležité zachovat tvar jablka při servírování, pak ze zahraničních odrůd prodávaných v našich obchodech radí kuchaři a cukráři vybrat si k pečení především jablka Granny Smith. A jako alternativa:
- Jonagold. Medově sladká jablka dobře snesou pečení v troubě vcelku. Nevydrží však příliš dlouho, takže je použijte na začátku podzimu, na vrcholu sezóny. Pečeme s ořechy a brusinkami, podáváme se zmrzlinou nebo přírodním jogurtem.
- Honeycrisp. Voňavá jablka, která si při pečení uchovají své aroma. Tato jablka jsou skvělá na výrobu tarte tatin.
- Braeburn. Jablka jsou pevná, šťavnatá, osvěžující, v chuti lehce kořenitá, s nakyslým aroma. Skvělé jsou pečené vcelku v troubě, plněné sušeným ovocem, zejména se štědrou vrstvou štrúdlu (speciální druh drobenky na posypání pečiva) s přídavkem mleté skořice.
- Růžová dáma. Velmi oblíbená odrůda jablek s vyváženou chutí, kombinující sladké, kyselé a lehce kyselé tóny. Tato jablka vždy perfektně udrží tvar a v celku se upečou báječně se zázvorem, tvarohem/tvarohem, skořicí, medem, fíky, brusinkami nebo brusinkami.
Z našich původních odrůd je nejlepší upéct celou Antonovku a Simirenko v troubě. Existují i méně známé odrůdy vhodné k pečení, například Astrakhan White, Phoenix atd.
Co je třeba vzít v úvahu při pečení celých jablek v troubě
- Jedno střední jablko je dostatečná porce na osobu.
- Odstraňte jádro a semena! To lze snadno provést pomocí speciálního nože. Zapíchněte ho do ovoce v oblasti stopky a otočte kolem jeho osy. Poté vytáhněte nůž spolu s jádrem. Ale obyčejný nůž pro hospodyni bude stačit, pouhé odstranění jádra nebude tak pohodlné.
- Jablka neprořízněte, aby se lahodná šťáva neroztekla po formě. Optimální je nechat dole asi 1 cm dužniny. Vzniklý prostor nejprve vyplňte oříšky nebo drcenými sušenkami či krekry a poté navrch nalijte med nebo posypte cukrem.
- Jablka pečte v malé zapékací misce nebo na plechu s vyšší stranou. Bez ohledu na to, kolik jablek plánujete upéct najednou, velikost formy by měla být taková, aby kolem pečených jablek nebylo příliš mnoho prázdného místa. V opačném případě může výsledná šťáva připálit! Není ale potřeba jablka balit příliš těsně.
- Pro větší pohodlí vložte připravená jablka do zapékací mísy a teprve potom je naplňte.
- Náplň do jablek pečených vcelku v troubě si vyberte podle vlastní chuti. K jeho přípravě použijte sladidlo (hnědý cukr, kokosový cukr, javorový sirup nebo med) + čerstvě namleté koření a bylinky (skořice, muškátový oříšek, nové koření, hřebíček, kardamom a/nebo zázvorový prášek). A nezapomeňte na špetku mořské soli – pro ušlechtilou a komplexní chuť. Pár malých kostek másla nebo ghí položených na náplni dodá krémovosti každé náplni. A při plnění jablka náplní nechte asi 1 cm volný navrch.
- Aby se celá jablka v troubě nespálila a nepřilepila se během pečení k pánvi, můžete na dno formy nalít trochu tekutiny (až 2 cm vysoké). Nejjednodušší volbou je pitná voda, která se při pečení smíchá s kořením, sladidly a jablečnou šťávou. Jablečný mošt se někdy používá pro chutnou a živou omáčku. Pokud chcete, přidejte do něj trochu brandy. Nebojte se, že děti tato jablka jedí – alkohol se během pečení odpaří.
Celá jablka pečená v troubě: jak dlouho je třeba je vařit podle klasického receptu?
Od 15 minut, v závislosti na velikosti a odrůdě. Pečeme jablka v předehřáté na 180–190°C, dokud jablka uvnitř nezměknou, ale stále si zachovají svůj tvar a slupku.
Jaký je nejlepší způsob, jak podávat jablka pečená v troubě?
Když jsou pečená jablka hotová, vyjměte je z trouby, přendejte na mísu/talíř a přelijte šťávou z pánve – to je nejjednodušší způsob podávání. Poté nechte jablka stát při pokojové teplotě 7–10 minut a pozvěte všechny ke stolu.
Pokud chcete prezentaci trochu zkomplikovat, přidejte do celých pečených jablek trochu studené husté smetany, kopeček zmrzliny nebo obyčejného hustého jogurtu.
Jak dlouho vydrží celá jablka pečená v troubě v lednici?
Uložená ve vzduchotěsné nádobě v lednici jablka vydrží čerstvá 3–4 dny.
Pečená jablka zkuste umístit do lednice 2 hodiny po uvaření. Existuje tzv. „dvouhodinové okno“, kdy je vhodné dát uvařené ovoce po tepelné úpravě do lednice, aby se nezkazilo.
Celá jablka pečená v troubě: jaké jsou přínosy pro zdraví?
Jablka jsou jedním z nejoblíbenějších a nejpěstovanějších druhů ovoce na planetě. Jsou bohaté na antioxidanty, flavonoidy a dietní vlákninu, čímž povyšují skromné ovoce na úroveň skutečné superpotraviny. Výzkumy ukazují, že jablka pomáhají snižovat riziko vzniku onemocnění, jako je rakovina, hypertenze, cukrovka a kardiovaskulární onemocnění. Jsou i další důvody, proč jíst jablka, viz zde.
Nejlepší způsob, jak využít všechnu zdravou sílu jablek v neporušeném stavu, je jíst je čerstvá. Pečená jablka jsou ale také zdravé jídlo. Zajímavé je, že až polovina sacharózy obsažené v jablkách se při pečení rozloží na jednoduché cukry (glukózu, fruktózu), které tělo lépe vstřebá. Navíc jablka pečená v troubě jsou obzvláště dobrá pro zdraví střev. A moderní výzkum ukázal, že konzumace pečených jablek může snížit riziko srdečních onemocnění, astmatu a cukrovky 2. typu.
Aby se jablko nestalo nezdravým odpadem, při pečení celých jablek se snažte vyhnout použití rafinovaného cukru a velkého množství másla. Dodejte svým pečeným jablkům dávku zdraví tím, že je naplníte ořechy, semínky, bobulemi, ovocem a dokonce i přátelskou zeleninou, jako je mrkev nebo dýně.
Přečtěte si více o jablkách na www.: Proč byste neměli vyhazovat slupky z jablek
Pečená jablka v troubě: recepty
Celopečená jablka s lískooříškovou náplní
Natalia Tsibulskaya z Moskvy, autorka receptu a naše čtenářka: „Jsou to pečená jablka s jemnou a aromatickou náplní z ořechů, medu a tvarohu.“
Celopečená jablka s lískooříškovou náplní
Na přípravu 6 porcí potřebujete:
- 60 g lískových ořechů
- 6 středních jablek
- 1 žloutek
- vanilin
- 2 polévkové lžíce. l. med
- 3 polévkové lžíce. l. hustá smetana
- 50 g měkkého pastovitého tvarohu
- mletá skořice, volitelně
- 1 polévková lžíce. l. moučkový cukr
1. Lískové ořechy umelte v mixéru.
2. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a semínek.
3. Na náplň zašleháme žloutek, vanilku a med.
4. Přidáme smetanu, náplň opět zašleháme.
5. Do náplně na pečená jablka přidejte nasekané ořechy.
6. Do náplně na pečená jablka přidáme měkký tvaroh.
7. Vmícháme náplň na jablka pečená vcelku v troubě.
8. Jablka naplňte ořechovou náplní. V případě potřeby posypte mletou skořicí.
9. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C 15–30 minut, dokud jablka nezměknou. Vyjměte z trouby po 7–Posypeme moučkovým cukrem na 10 minut a podáváme.
Celá pečená jablka s fíky
K sušenému ovoci se hodí celá jablka pečená v troubě. Můžete je naplnit rozinkami a/nebo sušenými meruňkami, ale naše volba jsou fíky a datle.
Celá pečená jablka s fíky
Na přípravu 4 porcí potřebujete:
- 70 g sušených fíků
- 2–4 sušené datle
- 2 polévkové lžíce. l. piniové oříšky
- 0,5 lžičky. mletá skořice
- špetka zázvorového prášku
- 4 velká jablka
- med
- Chcete-li fíky naplnit, namočte fíky na 10 minut do teplé pitné vody. Vodu slijeme, fíky osušíme a spolu s datlemi nakrájíme. Smíchejte sušené ovoce, ořechy, skořici a zázvor.
- Jablka zbavte jádřinců shora a odstraňte semínka, aniž byste jablka zcela prořízli. Ostrou lžící velmi opatrně odstraňte část dužiny zevnitř, aniž byste poškodili stěny jablek. Jablka propíchejte ze všech stran párátkem, aby při pečení nepraskla.
- Naplňte jablka směsí sušeného ovoce a ořechů. Každé jablko zabalte do alobalu a nechte nahoře otevřený malý otvor.
- Celá jablka pečte v troubě vyhřáté na 180°C do měkka, asi 25 minut. Podávejte teplé nebo studené s medem.
Celá trouba pečená jablka se sušeným ovocem a ořechy
Jablka pečená v troubě jsou úspěšnou a relevantní alternativou k mnoha a mnoha dezertům.
Celá trouba pečená jablka se sušeným ovocem a ořechy
Na přípravu 4 porcí potřebujete:
- malá hrst malých tmavých rozinek
- 2 sušené fíky
- 2 sušené datle
- 1 polévková lžíce. l. piniové oříšky, mandle a kešu
- 1 lžička mletá skořice
- špetka zázvorového prášku
- 4 velká zelená jablka
- tekutý med nebo javorový sirup k podávání
- Na náplň namočte rozinky a fíky na 20 minut do teplé pitné vody. Necháme okapat v cedníku, osušíme a nakrájíme. Datle a ořechy nasekáme. Smíchejte sušené ovoce, ořechy, skořici a zázvor.
- Jablka zbavte jádřinců shora a odstraňte semínka, aniž byste jablka zcela prořízli. Ostrou lžící velmi opatrně odstraňte část dužiny zevnitř, aniž byste poškodili stěny jablek. Jablka propícháme párátkem ze všech stran tak, aby…