Site icon Wellness Way Česká republika

Tajemství výroby dokonale chutných palačinek

Jak vařit dokonalé palačinky

Draniki, bramboráky, latkes jsou dosti staré jídlo (tak staré, jak jen bramborový pokrm může být), rozšířené ve všech bývalých severozápadních provinciích Ruské říše, mezi všemi národy, které tato území obývaly. Jen si je nepleťte s drachonie, pokrmem mezi palačinkami a omeletami ze středního Ruska.

O čem si povíme v článku:Jak uvařit dokonalé bramboráky Ingredience na bramborákyJak smažit bramboráky na pánvi Bramborové placky v jiných kuchyních světa Kalorický obsah bramboráků

Draniki jsou chutná a uspokojující věc; jejich příprava má své vlastní jemnosti a nuance, ale celkově je proces jednoduchý. Kupodivu, ale podobně jako v případě zdánlivě jednoduchých tvarohových koláčů, výsledek často dopadne zcela nepovedený. Zkusme na to přijít.

Jak vařit dokonalé palačinky

Ingredience na výrobu bramboráků


Ingredience na bramboráky

Draniki se mohou skládat pouze z brambor a cibule, soli a pepře, ale častěji je ve složení i mouka, škrob, vejce, mléko – pro jistotu, aby se nerozpadly a držely tvar. Jedna brambora se musí vymačkat z přebytečné vody, přidání mouky nebo škrobu proces zjednodušuje a činí ho předvídatelnějším, ale podle puristů zhrubne chuť a bramboráky jsou gumové.

Jak smažit bramboráky na pánvi

Mezi zastánci strouhání brambor na hrubém nebo jemném struhadle panují také neshody, někteří jdou až k použití mlýnku na maso nebo mixéru. Připadá mi, že je potřeba všechno vyzkoušet a sám se rozhodnout, co se vám nejvíc líbí. Silně rozdrcené brambory se hůře manipulují a jsou méně vyždímané, často dávají „gumovitý“ efekt. Ale opakuji, rozhodněte se sami.


Silně rozdrcené brambory se hůře manipulují a hůře se ždímají.

Palačinky je nejlepší smažit na rozpuštěném másle a na litinové pánvi, jako jiné palačinky a lívance. Tato činnost vyžaduje určitou dovednost, ale cvičením se získává poměrně rychle. Obvykle stačí smažení, ale tlusté bramborové placky s nejrůznějšími náplněmi se také vaří pod pokličkou na mírném ohni s trochou vody.


Bramborové placky je nejlepší smažit na rozpuštěném másle a na litinové pánvi.

Samotné bramboráky se dávají lžící na pánev jako palačinky. Olej by měl být dobře zahřátý, poté by měl být oheň snížen na střední.


Draniki se lžící kladou na pánev jako palačinky

Je to poměrně choulostivý okamžik při překlápění palačinek – je vhodné to udělat současně vidličkou a špachtlí.


Je vhodné otáčet palačinky vidličkou a špachtlí současně


Po usmažení bramboráků můžete trochu „podusit“ na pánvi pod pokličkou


Hotové bramboráky

Přísady do bramboráků jsou podobné přísadám do omelet – sýr, houby, cuketa, klobása, slanina, dokonce i mleté ​​maso. Nejčastěji se bramboráky podávají se zakysanou smetanou, skvělé jsou ale i smetanové, houbové, rajčatové omáčky.


Přísady do bramboráků jsou podobné přísadám do omelet

Bramborové placky v jiných kuchyních světa.

Obvyklý recept na bramboráky je jedna cibule na půl kila brambor a je to, nebo plus 1 vejce, 2 polévkové lžíce. l. mouka nebo škrob, sůl a pepř podle chuti.

Židovské latkes, které se tradičně připravují na Chanuku, mají velmi blízko k bramborákům. Rozdíl mezi latkes je v tom, že mají výrazně větší počet vajec: 4 vejce na půl kila brambor. Nastrouhané brambory by se měly velmi dobře vyždímat. Aby latkes lépe držely, často se k nim přidávají strouhanka matzo, jako strouhanka. Poté je třeba těsto nechat chvíli odstát, aby drobenka nabobtnala a vytáhla tekutinu. Čím tenčí jsou brambory nastrouhané, tím tlustší lze udělat latkes a naopak. Brambory na latkes se často neloupou;

Konečně Irové, rivalové Bělorusů pro lásku k bramborám, mají neméně tradiční boxy. Jedno irské přísloví striktně říká: „Pokud nevíš, jak smažit boxty, sedneš si do děvčete. Vše je velmi podobné, ale těsto se vyrábí ze směsi stejných dílů nahrubo nastrouhaných brambor a bramborové kaše, s přidáním mléka, vajec a mouky. Nastrouhané brambory je také potřeba pořádně vyždímat. To je dobrý recept, dává spolehlivé výsledky, ale i tady jsou tací, kteří „zůstávají v holkách“, co můžete dělat? Na 900 g brambor vezměte 1 vejce, 180 ml mléka (na bramborovou kaši a těsto), 34 polévkové lžíce. l. mouka. Vejce může být více, pak zvyšte podíl mouky. Do boxti nedáváš cibuli.


Ingredience na irské bramborové placky

Kalorický obsah bramborových placiček

Pokud uděláte vše správně a budete postupovat podle našeho receptu, bramborové placky budou neuvěřitelně chutné. Takový, kvůli kterému chcete sníst 20 nebo dokonce 30 najednou! Ale toto jídlo se zdá být velmi kalorické, což ohrožuje vaši postavu a zdraví. Pojďme tedy zjistit, kolik kalorií mají bramboráky?

Pro výpočet obsahu kalorií v bramborových palačinkách smažených na oleji jsme jako základ vzali klasický recept: 600 g brambor, 1 střední cibule, 1 vejce, 2 polévkové lžíce. l. pšeničná mouka, sůl a pepř. Plus tuk, zelenina nebo ghí na smažení a zakysaná smetana na podávání. Vypočítejme průměrný obsah kalorií na 100 g.

Kalorický obsah přísad na 4 porce:

Brambory: 80 kcal/100 g = 480 kcal

Cibule: 41 kcal/100 g = 41 kcal

Vejce: 157 kcal/100 g = 78,5 kcal

Mouka: 342 kcal/100 g = 102,6 kcal

Olej: 898 kcal/100 g = 179,6 kcal

Sůl, pepř: 0 kcal

Celkový obsah kalorií na 4 porce: 881,7 kcal

Předpokládejme, že z uvedeného množství surovin získáte přibližně 800 g bramboráku (200 g na porci). Kalorický obsah 100 g bramborových placiček: (881,7 kcal / 800 g) 110,2 kcal. Přibližný obsah kalorií ve 100 g bramborových placiček podle našeho receptu je tedy 110,2 kcal. To znamená, že obsah kalorií v jedné porci o hmotnosti 200 g je přibližně 220,4 kcal.

Stojí za zmínku, že se jedná o přibližný obsah kalorií. Může se lišit v závislosti na druhu brambor, velikosti vejce, množství oleje použitého při smažení a dalších faktorech. Uvědomte si také obsah tuku v zakysané smetaně a kalorický obsah jiných omáček a přísad, které budete chtít přidat do svých palačinek. To vše může pokrm učinit kaloričtějším.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #Draniki #bramborové placky #latkesSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Exit mobile version