Zde je 5 důvodů, proč jíst okurky každý den: zjistěte, kdo by je také neměl jíst

Foto: z otevřených zdrojů

Okurky obsahují několik sloučenin, u kterých bylo zjištěno, že mají protirakovinné vlastnosti

Okurky patří do čeledi Cucurbitaceae, kam patří také melouny, dýně a tykve. Tato zelenina je velmi oblíbená, dělají se z ní saláty, konzervuje se na zimu atp. Proč potřebujete jíst okurku, píše RBC-Ukrajina.

Proč jsou okurky tak prospěšné?

Bohaté na antioxidanty

Výzkum ukázal, že okurky obsahují několik antioxidantů, které snižují oxidační stres, včetně taninů, polyfenolů a flavonoidů. Tyto antioxidanty chrání buňky před poškozením volnými radikály.

Vysoký obsah vody, která podporuje hydrataci Hydratace je životně důležitá pro dobré zdraví. Okurky jsou z 96 procent tvořeny vodou, což je jedno z nejvyšších množství všech potravin, takže jejich zařazením do vaší stravy může pomoci zvýšit vaši úroveň hydratace.

Obsahuje sloučeniny s protirakovinnými vlastnostmi

Okurky obsahují několik sloučenin, u kterých bylo zjištěno, že mají protirakovinné vlastnosti. Tyto sloučeniny se nazývají cucurbitaciny a mohou pomoci zabránit množení rakovinných buněk.

Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi

Studie na zvířatech zjistily, že okurky mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou, což znamená, že mohou mít stejný účinek u lidí. V této oblasti je však zapotřebí dalšího výzkumu.

Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu

Studie zjistila, že semena okurky mohou pomoci udržovat zdravou hladinu cholesterolu, zatímco okurková šťáva obsahuje rostlinné steroly, které pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu.

Kdo by neměl jíst okurky?

Je možné být alergický na okurky a může mít latexový fetální syndrom, orální alergický syndrom nebo anafylaxi. Pokud se objeví jakékoli známky alergické reakce, jako jsou potíže s dýcháním nebo otok obličeje, jazyka nebo rtů, okamžitě vyhledejte lékaře!

Okurky jsou skvělým doplňkem vašeho jídelníčku. Mají mnoho zdravotních výhod a zároveň pomáhají udržovat hladinu hydratace. Tato zelenina je všestranná a lze ji přidávat do proužků nebo šťáv, přidávat do svačin, přidávat do salátů a sendvičů nebo dokonce nakládat.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika