Zimní kouzlo: hustá švestková povidla

K receptu

Pro přípravu tradičních hustých švestkových povidel na zimu je třeba splnit dvě podmínky. Za prvé je potřeba použít hodně cukru a za druhé švestku dlouze povařit, aby sirup stihl zhoustnout. Nabízíme variantu se sníženým podílem cukru, ale s tajnou přísadou. Pak se pochoutka neukázala jako škvarková a zachovala si živou ovocnou chuť. Za tímto účelem je lepší vzít švestky, které jsou šťavnaté, nepřezrálé, s hustou a elastickou červenou buničinou. Džem uděláme bez zahušťovadel, ale bude mít optimální tloušťku díky tomu, že sirup se tvoří ze šťávy samotné švestky, bez přidání vody. Tajemství našeho receptu je v oříšcích. Vyzkoušejte, určitě se vám bude líbit.

Složitost: průměrný Kalorie: 95,85 kcal/porce porce: 32 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 4 hodiny Použitý: 0,73 g/2,13 g/18,82PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 32 PORCÍŠvestka 1 kgKrystalový cukr 500 gCitronová šťáva 1 polévková lžíce.Vlašský ořech 100 g Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Plody švestek protřiďte, vyřaďte pomačkané, příliš měkké a vadné. Švestku dobře opláchněte v tekoucí vodě a důkladně osušte papírovými utěrkami.

Hustá švestková povidla na zimu
Hustá švestková povidla na zimu ()

Krok 2

Pomocí malého ostrého nože rozřízněte každý plod podél prohlubně napůl a odstraňte pecku. Bohužel pecky ve švestkách jsou často dost těsné k dužině, takže buďte trpěliví.

Hustá švestková povidla na zimu
Hustá švestková povidla na zimu ()

Krok 3

Švestky nakrájíme na měsíčky. Pokud jsou plody malé, pak je stačí rozdělit na čtvrtiny. Pokud je velká, nakrájíme na osminky. Čím hustší švestky vyberete, tím úhlednější budou plátky.

Hustá švestková povidla na zimu
Hustá švestková povidla na zimu ()

Krok 4

Připravte si nádobu na výrobu džemu. K tomuto účelu se hodí kastrol nebo pánev – smaltovaná nebo nerezová. Ve vrstvách naskládejte švestky nakrájené na plátky a posypte je cukrem. Nemíchejte. Nechte alespoň hodinu odležet, aby švestky pustily šťávu.

Hustá švestková povidla na zimu
Hustá švestková povidla na zimu ()

Krok 5

Nádobu se švestkami a cukrem postavte na střední oheň a přiveďte směs k varu. Jemně mícháme, dokud se zbývající cukr nerozpustí. Švestková povidla vaříme na mírném ohni 15–20 minut za občasného míchání a sbírání pěny.

Hustá švestková povidla na zimu
Hustá švestková povidla na zimu ()

Krok 6

Džem necháme úplně vychladnout. Nakrájejte arašídy nebo vlašské ořechy na malé kousky. Švestková povidla dáme zpět na střední teplotu, necháme přejít varem, přidáme ořechy a citronovou šťávu. Vařte dalších 10 minut.

Hustá švestková povidla na zimu
Hustá švestková povidla na zimu ()

Krok 7

Hustá švestková povidla horká nalijeme do sterilizovaných sklenic a zavíčkujeme. Sklenice otočte dnem vzhůru na víko a nechte v této poloze vychladnout.

Hustá švestková povidla na zimu
Hustá švestková povidla na zimu ()

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Před přidáním do hustých švestkových povidel je lepší ořechy opražit na suché pánvi. To je zvláště důležité pro arašídy, protože jsou mnohem chutnější a aromatičtější, když jsou pražené. Po osmažení a nakrájení to půjde snadněji.

MIMOCHODEM

Citronová šťáva se do švestkových povidel přidává ani ne tak kvůli okyselení – ostatně švestky jsou samy o sobě kyselé – ale kvůli zachování světlé barvy povidel a zabránění zcukernatění. Čerstvou šťávu lze nahradit špetkou kyseliny citronové.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika