Zimní magie v podobě nakládaných okurek

K receptu

Pokud letní úroda zeleniny potěší víc než kdy jindy, připravte si nakládané okurky na zimu podle našeho receptu. Ani pro začínajícího kuchaře to nebude těžké a nezabere to mnoho času! Zvláštností receptu je, že pro něj používáme nejen pikantní bylinky a koření, ale také mrkev a cibuli, takže okurky jsou neuvěřitelně chutné. Do marinády se navíc nepřidává obyčejný stolní, ale vinný ocet, díky čemuž je předkrm velmi pikantní a rafinovaný. Obecně jde hlavně o to, abyste vy a vaši blízcí měli sílu počkat do zimy a nejíst nakládané okurky dříve. A pokud si nejste jistí takovou trvanlivostí, vyrobte si jich více tak, že počet ingrediencí v receptu vynásobíte dvěma, třemi nebo dokonce pěti!

Složitost: průměrný Kalorie: 21,97 kcal/porce porce: 1 Vaření: 1 hodina Použitý: 0,61 g/0,07 g/4,89PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 1 PORCIčerstvé okurky – 1,5–1,7 kg malá cibule – 1 ks česnek – 3 stroužky středně velká mrkev – 1 ks kopr – 50 g petržel – 1 snítka listy třešně – 3 ks listy černého rybízu list – 1 ks list křenu – 1 ks dubový list – 1 ks nové koření – 3 ks.Na marinádu:pitná voda – 1,5 lcukr – 3 polévkové lžíce. l.sůl – 3 polévkové lžíce. l.vinný ocet – 5 polévkových lžic. l. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si suroviny na marinování. Okurky omyjeme a osušíme. Oloupejte cibuli a česnek. Mrkev omyjeme a oloupeme. Všechny listy a zeleninu omyjte a dobře osušte.

Krok 2

Cibuli nakrájíme na kolečka, mrkev na kolečka. Česnek nasekáme nadrobno. Do sterilizované sklenice vložte cibuli, česnek a mrkev, kopr, petržel, estragon, malinu, dub, křen, třešeň a listy rybízu. Přidejte nové koření a kuličky pepře.

Krok 3

Připravte si marinádu na okurky. Chcete-li to provést, nejprve nalijte vodu do hrnce, umístěte jej na vysokou teplotu a přiveďte k varu. Nasypte okurky do sklenice, zakryjte víčkem a nechte 10 minut.

Krok 4

Opatrně nalijte tekutinu ze sklenice do pánve. Umístěte na vysokou teplotu a rychle přiveďte k varu. Přidejte sůl, cukr a vařte 5 minut na středním plameni.

Krok 5

Pánev s lákem – základ marinády – sundejte z ohně. Zalijte vinným octem a promíchejte. Vzniklou marinádou přelijte okurky s bylinkami a kořením v zavařovací sklenici.

Krok 6

Sklenici srolujte a převraťte na složený ručník. Zabalte a nechte takto, dokud úplně nevychladne. Sklenici nakládaných okurek skladujte na chladném a tmavém místě.

UŽITEČNÉ RADY

Pokud máte rádi pikantnější chuť, přidejte do zimních nakládaných okurek malý lusk sušené červené papriky a také asi 4 cm dlouhý kousek kořene křenu.

MIMOCHODEM

Aby byly nakládané okurky na zimu opravdu křupavé a chutné, buďte velmi opatrní při výběru těch správných. Ideálně by to měly být malé, středně velké a rovnoměrné plody čerstvě utržené z keře.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika