Zimní poklad: Kompot z třešňových švestek

K receptu

Mnoho lidí dělá kompot z třešňových švestek na zimu: jeho sladká a kyselá chuť může nechat málo lidí lhostejných. Mimochodem, na nápoj můžete použít jak třílitrové, tak litrové sklenice, zvláště pokud jsou plody malé. Malý formát je navíc vhodný pro jednorázové použití. A i když jste najednou nevypili všechen třešňový švestkový kompot najednou, je mnohem snazší najít místo v lednici pro litrovou sklenici. Ale výběr je samozřejmě zcela na vás. Navrhujeme vařit kompot z třešňových švestek na třílitrovou sklenici – jednoduše proto, že, ať už se dá říct cokoli, nejčastěji se musíte vypořádat s více či méně velkým ovocem.

Složitost: snadno Kalorie: 94,17 kcal/porce porce: 12 Vaření: 30 min Přidat. čas: 15 min Použitý: 0,08 g/0,00 g/23,65PrázdnýPitíVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 12 PORCÍTřešňová švestka 500 gCukr 250 gVoda 2,5 l Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si třílitrovou zavařovací sklenici a víko na třešňový švestkový kompot. Důkladně je omyjte odmašťovačem a opláchněte. Sterilizujte nádobu jakýmkoli způsobem, který vám vyhovuje. Vařte poklici.

Kompot z třešňových švestek na zimu
Třešňový švestkový kompot na zimu ()

Krok 2

Připravte si třešňovou švestku na kompot. Omyjte tekoucí vodou a osušte rozprostřením na papírový ručník. Plody propíchněte párátkem, aby při tepelné úpravě neprasklo.

Kompot z třešňových švestek na zimu
Třešňový švestkový kompot na zimu ()

Krok 3

Vařte vodu. Přeneste třešňovou švestku do třílitrové nádoby a položte ji na dřevěné prkénko. Zalijte vroucí vodou a přikryjte pokličkou. Nechte působit 15 minut.

Kompot z třešňových švestek na zimu
Třešňový švestkový kompot na zimu ()

Krok 4

Vypusťte vodu ze sklenice třešňových švestek přes víko s otvory do pánve. Přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte k varu. Kompotový sirup vařte asi tři minuty.

Kompot z třešňových švestek na zimu
Třešňový švestkový kompot na zimu ()

Krok 5

Třešňové švestky ve sklenici zalijte vařícím sirupem. Zavřete víko a utěsněte. Otočte jej na složený ručník a zabalte do teplé deky. Višňově švestkový kompot necháme v této podobě zcela vychladnout.

Kompot z třešňových švestek na zimu
Třešňový švestkový kompot na zimu ()

Krok 6

Vyjměte sklenici třešňového švestkového kompotu z pod přikrývky a uložte ji na suché a tmavé místo. V tomto případě je lednice zcela zbytečná, protože tepelné zpracování je poměrně důkladné.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Žlutý třešňový švestkový kompot lze doplnit lesním ovocem (například malinami, rybízem nebo jahodami). V tomto případě bude chuť nápoje originálnější a ve sklenici bude vypadat hezčí.

MIMOCHODEM

Kompot z třešňových švestek na zimu se připravuje se semeny. A tento okamžik je pro některé velmi nepříjemný, protože obsahují látky, které tělu škodí ve velkém množství. Ale za prvé je to otázka koncentrace a za druhé by se kompot neměl skladovat déle než rok (pak se není čeho obávat).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika