K receptu
Jantarový hruškový džem s bílým vínem na zimu je lahodnou verzí mnoha milovaného hruškového džemu. Bílé víno dodává pikantnost, ale v našem receptu je na něj kladeno méně požadavků než na hrušky. Víno může být suché i polosladké, ale hrušky musí být šťavnaté a elasticko-tvrdé, lehce nezralé. Zralé měkké hrušky nejsou pro takový džem vhodné – během procesu vaření se jednoduše rozpadnou. Pro nás je důležité zachovat celé plátky. Jen si představte, jak dobré budou v čirém jantarovém sirupu!
Složitost: snadno Kalorie: 99,10 kcal/porce porce: 30 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 6 hodin Použitý: 0,14 g/0,10 g/23,62VařeníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 30 PORCÍHruška 1 kgKrystalový cukr 600 gSuché bílé víno 250 ml Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Hrušky omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtvrtky – usnadní se tak odstraňování stopek a vykrajování semenných lusků. Hrušky nakrájíme na tenké plátky – silné asi 5 mm.
Krok 2
Plátky hrušek zasypeme cukrem a necháme 6–8 hodin, dokud se šťáva neuvolní a cukr se nerozpustí. Během této doby kousky hrušek párkrát promíchejte stěrkou.
Krok 3
Hruškový sirup nalijte do pánve, ve které budete marmeládu vařit. Přidejte víno a přiveďte směs k varu. Plátky hrušek vložte do vroucího sirupu, jemně promíchejte, počkejte na další var a snižte teplotu na minimum.
Krok 4
Hrušky povařte ve vinném sirupu 5 minut a stáhněte pěnu. Míchejte dřevěnou stěrkou od krajů ke středu. Vypněte sporák a nechte marmeládu úplně vychladnout – můžete ji nechat přes noc
Krok 5
Hrušková povidla opět přivedeme k varu, povaříme 5 minut a opět necháme vychladnout. Opakujte vaření ještě jednou nebo dvakrát, dokud džem nezíská krásnou jantarovou barvu. Jantarový hruškový džem rozdělíme do sterilizovaných sklenic, uzavřeme a necháme na zimu.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Abyste mohli vyrobit jantarový džem z hrušek s bílým vínem, nemusíte hruškám odřezávat slupku. Pomáhá řezům udržet tvar a dělá džem více strukturovaný.
MIMOCHODEM
Jantarová hrušková marmeláda s bílým vínem bude ještě voňavější, když do ní přidáte tyčinku skořice, vanilkový lusk nebo badyán. Můžete přidat snítku levandule, ale nemíchejte ji s jiným kořením.