Zimní pokušení: Jantarový hruškový džem s nádechem bílého vína

K receptu

Jantarový hruškový džem s bílým vínem na zimu je lahodnou verzí mnoha milovaného hruškového džemu. Bílé víno dodává pikantnost, ale v našem receptu je na něj kladeno méně požadavků než na hrušky. Víno může být suché i polosladké, ale hrušky musí být šťavnaté a elasticko-tvrdé, lehce nezralé. Zralé měkké hrušky nejsou pro takový džem vhodné – během procesu vaření se jednoduše rozpadnou. Pro nás je důležité zachovat celé plátky. Jen si představte, jak dobré budou v čirém jantarovém sirupu!

Složitost: snadno Kalorie: 99,10 kcal/porce porce: 30 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 6 hodin Použitý: 0,14 g/0,10 g/23,62VařeníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 30 PORCÍHruška 1 kgKrystalový cukr 600 gSuché bílé víno 250 ml Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Hrušky omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtvrtky – usnadní se tak odstraňování stopek a vykrajování semenných lusků. Hrušky nakrájíme na tenké plátky – silné asi 5 mm.

Krok 2

Plátky hrušek zasypeme cukrem a necháme 6–8 hodin, dokud se šťáva neuvolní a cukr se nerozpustí. Během této doby kousky hrušek párkrát promíchejte stěrkou.

Krok 3

Hruškový sirup nalijte do pánve, ve které budete marmeládu vařit. Přidejte víno a přiveďte směs k varu. Plátky hrušek vložte do vroucího sirupu, jemně promíchejte, počkejte na další var a snižte teplotu na minimum.

Krok 4

Hrušky povařte ve vinném sirupu 5 minut a stáhněte pěnu. Míchejte dřevěnou stěrkou od krajů ke středu. Vypněte sporák a nechte marmeládu úplně vychladnout – můžete ji nechat přes noc

Krok 5

Hrušková povidla opět přivedeme k varu, povaříme 5 minut a opět necháme vychladnout. Opakujte vaření ještě jednou nebo dvakrát, dokud džem nezíská krásnou jantarovou barvu. Jantarový hruškový džem rozdělíme do sterilizovaných sklenic, uzavřeme a necháme na zimu.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Abyste mohli vyrobit jantarový džem z hrušek s bílým vínem, nemusíte hruškám odřezávat slupku. Pomáhá řezům udržet tvar a dělá džem více strukturovaný.

MIMOCHODEM

Jantarová hrušková marmeláda s bílým vínem bude ještě voňavější, když do ní přidáte tyčinku skořice, vanilkový lusk nebo badyán. Můžete přidat snítku levandule, ale nemíchejte ji s jiným kořením.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika