K receptu
Salát z rajčat, mrkve a cibule na zimu se snadno připravuje a nevyžaduje žádné speciální přísady. Potěší ale v chladném období, kdy vytáhnete zavařovací sklenici na horké vařené brambory a řízky. Jediný důležitý požadavek je pro rajčata. Je lepší, když jsou mírně nezralé – silné a kypré. Můžete si vzít hnědé. Příliš zralá rajčata se při sterilizaci roztečou a náš přípravek se nazývá salát, protože veškerá zelenina v něm drží tvar. Poměry v našem receptu jsou vypočteny pro přibližně tři sklenice o objemu 0,7–0,75 litru.
Složitost: snadno Kalorie: 350,87 kcal/porce porce: 3 Vaření: 50 min Použitý: 5,59 g/18,59 g/40,53PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 3 PORCERajčata 1 kgCibule 150 gMrkev 150 gČesnek 6 hřebíčkůRostlinný olej 3 polévkové lžíce.Voda 1 lStolní ocet 2 polévkové lžíce.Sůl 1 polévková lžíce.Cukr 2 Kuličky černého pepře 12 ks.Bobkový list 3 ks. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si zeleninu. Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka, česnek na velké plátky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na středně silné plátky.
Salát z rajčat, mrkve a cibule na zimu ()
Krok 2
Rajčata omyjeme a osušíme. Ovoce rozkrojte napůl a odstraňte tvrdé nedopalky. Rajčata nakrájíme na velké plátky. Pokud jsou rajčata malá, můžete je nakrájet na polovinu nebo na čtvrtiny.
Krok 3
Připravte si sterilizované sklenice. Na dno každé nádoby vložte bobkový list a čtyři kuličky pepře. Poté zeleninu rovnoměrně rozdělte: nejprve kolečka cibule, na ně plátky mrkve. Do sklenic nalijte lžíci oleje.
Salát z rajčat, mrkve a cibule na zimu ()
Krok 4
Sklenice naplňte až po vrch plátky rajčat. Pokládejte je dostatečně volně, aniž byste je zhutňovali, aby se rajčata nepomačkala. Stroužky posypeme kousky česneku.
Salát z rajčat, mrkve a cibule na zimu ()
Krok 5
Připravte si marinádu. Sůl a cukr rozpustíme ve vroucím litru vody. Po odstavení marinády z ohně do ní nalijte ocet a promíchejte. Zeleninu ve sklenicích přelijte horkou marinádou.
Salát z rajčat, mrkve a cibule na zimu ()
Krok 6
Na dno velkého kastrolu položte kuchyňskou utěrku a položte na ni sklenice s marinovanou zeleninou. Zakryjte je víčky. Nalijte vroucí vodu do pánve tak, aby byly sklenice zakryté až po ramena. Sterilizujte 10 minut.
Salát z rajčat, mrkve a cibule na zimu ()
Krok 7
Sklenice uzavřete víčky a otočte dnem vzhůru. Salát z rajčat, mrkve a cibule necháme úplně vychladnout. Poté můžete sklenice na zimu umístit na chladné a tmavé místo.
Salát z rajčat, mrkve a cibule na zimu ()
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
S chutí salátu z rajčat, mrkve a cibule můžete experimentovat přidáním kousku feferonky, sušených bylinek, čerstvého kopru nebo petrželky podle chuti. Kromě toho mohou být papriky jednou z hlavních složek.
MIMOCHODEM
Místo octa můžete do marinády přidat špetku kyseliny citronové. Má stejné konzervační vlastnosti jako ocet, ale méně dráždí gastrointestinální trakt. Díky tomu bude marináda měkčí.