Site icon Wellness Way Česká republika

Zimní salát s rajčaty, mrkví a cibulí

K receptu

Salát z rajčat, mrkve a cibule na zimu se snadno připravuje a nevyžaduje žádné speciální přísady. Potěší ale v chladném období, kdy vytáhnete zavařovací sklenici na horké vařené brambory a řízky. Jediný důležitý požadavek je pro rajčata. Je lepší, když jsou mírně nezralé – silné a kypré. Můžete si vzít hnědé. Příliš zralá rajčata se při sterilizaci roztečou a náš přípravek se nazývá salát, protože veškerá zelenina v něm drží tvar. Poměry v našem receptu jsou vypočteny pro přibližně tři sklenice o objemu 0,7–0,75 litru.

Složitost: snadno Kalorie: 350,87 kcal/porce porce: 3 Vaření: 50 min Použitý: 5,59 g/18,59 g/40,53PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 3 PORCERajčata 1 kgCibule 150 gMrkev 150 gČesnek 6 hřebíčkůRostlinný olej 3 polévkové lžíce.Voda 1 lStolní ocet 2 polévkové lžíce.Sůl 1 polévková lžíce.Cukr 2 Kuličky černého pepře 12 ks.Bobkový list 3 ks. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si zeleninu. Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka, česnek na velké plátky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na středně silné plátky.


Salát z rajčat, mrkve a cibule na zimu ()

Krok 2

Rajčata omyjeme a osušíme. Ovoce rozkrojte napůl a odstraňte tvrdé nedopalky. Rajčata nakrájíme na velké plátky. Pokud jsou rajčata malá, můžete je nakrájet na polovinu nebo na čtvrtiny.

Krok 3

Připravte si sterilizované sklenice. Na dno každé nádoby vložte bobkový list a čtyři kuličky pepře. Poté zeleninu rovnoměrně rozdělte: nejprve kolečka cibule, na ně plátky mrkve. Do sklenic nalijte lžíci oleje.


Salát z rajčat, mrkve a cibule na zimu ()

Krok 4

Sklenice naplňte až po vrch plátky rajčat. Pokládejte je dostatečně volně, aniž byste je zhutňovali, aby se rajčata nepomačkala. Stroužky posypeme kousky česneku.


Salát z rajčat, mrkve a cibule na zimu ()

Krok 5

Připravte si marinádu. Sůl a cukr rozpustíme ve vroucím litru vody. Po odstavení marinády z ohně do ní nalijte ocet a promíchejte. Zeleninu ve sklenicích přelijte horkou marinádou.


Salát z rajčat, mrkve a cibule na zimu ()

Krok 6

Na dno velkého kastrolu položte kuchyňskou utěrku a položte na ni sklenice s marinovanou zeleninou. Zakryjte je víčky. Nalijte vroucí vodu do pánve tak, aby byly sklenice zakryté až po ramena. Sterilizujte 10 minut.


Salát z rajčat, mrkve a cibule na zimu ()

Krok 7

Sklenice uzavřete víčky a otočte dnem vzhůru. Salát z rajčat, mrkve a cibule necháme úplně vychladnout. Poté můžete sklenice na zimu umístit na chladné a tmavé místo.


Salát z rajčat, mrkve a cibule na zimu ()

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

S chutí salátu z rajčat, mrkve a cibule můžete experimentovat přidáním kousku feferonky, sušených bylinek, čerstvého kopru nebo petrželky podle chuti. Kromě toho mohou být papriky jednou z hlavních složek.

MIMOCHODEM

Místo octa můžete do marinády přidat špetku kyseliny citronové. Má stejné konzervační vlastnosti jako ocet, ale méně dráždí gastrointestinální trakt. Díky tomu bude marináda měkčí.

Exit mobile version