Site icon Wellness Way Česká republika

Zimní varianta exotického salátu Adjapsandali

K receptu

Příprava salátu Adjapsandali na zimu není příliš náročná, ale ve výsledku získáte skvělý předkrm, který se nebudete stydět podávat ani na novoroční stůl. Jednoduše ho můžete použít k večeři jako přílohu k teplým jídlům. Nebo ho jen otevřete a snězte lžičkou s lahodným bílým pečivem. Složení salátu je pro tento druh zeleninového guláše nejtradičnější: lilek, sladká paprika, mrkev a rajčata (ta lze v případě potřeby nahradit rajčatovou pastou zředěnou vodou). Všechny ingredience se nejprve smaží na oleji, pak se dusí na mírném ohni, poté se umístí do sklenic a přikryjí víčky. Stačí hodina a půl – a získáte velmi chutný salát Adjapsandali, který bude určitě chutnat celé rodině.

Složitost: průměrný Kalorie: 153,24 kcal/porce porce: 12 Vaření: 1 hodina 30 minut Použitý: 3,55 g/8,72 g/15,08PrázdnýSalátVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 12 PORCÍlilek – 1 kg sladká paprika – 700 g mrkve – 300 pohankové cibule – 300 g rajčat – 1 kg česneku – 6 stroužků rostlinný olej – 100 ml sušená bazalka – 1/2 lžičky suneli khmeli – 1 lžička jablečného octa – 2 polévkové lžíce. l. sůl – podle chuti čerstvě mletý černý pepř – podle chuti Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si ingredience na salát Ajapsandali. Nejprve si lilky omyjeme a nakrájíme na malé plátky. Vložte do vhodné velké pánve, posypte solí a promíchejte.

Krok 2

Zakryjte pánev s lilkem pokličkou a nechte 30 minut. Poté opláchněte studenou vodou a vyždímejte. Připravené lilky položte na papírovou utěrku a nechte, dokud nejsou připraveny k použití.

Krok 3

Sladkou papriku na salát omyjeme, osušíme a nakrájíme na půlky. Odstraňte semena a membrány. Dužinu nakrájejte na plátky. Mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

Krok 4

Cibuli na salát oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Rajčata omyjeme a propasírujeme přes mlýnek na maso s jemnou mřížkou do mísy. Oloupejte a nakrájejte stroužky česneku.

Krok 5

Ve velkém hrnci rozehřejte trochu rostlinného oleje. Přidejte lilek a za stálého míchání smažte na středním plameni 7 minut. Položte na talíř a odložte stranou, dokud nebude připraven k použití.

Krok 6

Do stejného hrnce nalijte trochu více rostlinného oleje. Vložte do ní sladkou papriku nakrájenou na salát. Za stálého míchání smažte na středním plameni 5 minut. Přendejte na talíř (můžete přidat k lilkům).

Krok 7

Nalijte zbývající olej do hrnce. Přidejte mrkev a osmahněte za občasného míchání (5 minut). Přidejte cibuli a míchejte. Smažte na středním plameni ještě asi 5 minut.

Krok 8

Vraťte lilky a papriky do pánve. Přidejte rajčata nasekaná na mlýnku na maso. Dochutíme sušenou bazalkou, suneli chmelem, solí a pepřem podle chuti. Salát vařte 15 minut na středním plameni.

Krok 9

Připravte si sklenice a víčka. Sterilizujte je jakýmkoli způsobem, který vám vyhovuje. Do salátu přidejte nasekaný česnek a jablečný ocet. Ochutnejte a případně salát ještě trochu osolte a opepřete. Vařte 5 minut.

Krok 10

Horký salát Ajapsandali dejte do horkých sterilizovaných sklenic a ihned zavíčkujte. Vyklopte na dvojitě složenou utěrku a nechte úplně vychladnout.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Aby byl salát Adjapsandali obzvláště krásný a chutný, použijte sladkou papriku různých barev, například žlutou, zelenou a červenou nebo oranžovou.

MIMOCHODEM

Snažte se zeleninu na salát Adjapsandali nepřevařit: kousky by měly změknout, ale zachovat si svůj tvar, protože suroviny budou muset projít další tepelnou úpravou (dušením).

Exit mobile version