Site icon Wellness Way Česká republika

5 neuvěřitelných triků, jak uchovat chléb déle čerstvý

5 tajemství, jak chléb skladovat, aby se déle nezkazil

Ukazuje se, že i tak zřejmý problém, jako je skladování chleba, má své vlastní triky. Hovoří o nich odborník, zkušený pekař.

Jak dlouho chleba vydrží?

Bez zvláštních podmínek, to znamená při teplotě 22-25 stupňů (místnost) a vlhkosti nejvýše 75%, může chléb vydržet až tři dny. Bez obalu podle výrobců ještě méně – asi den. S největší pravděpodobností za takových podmínek aromatický bochník rychle zatuchne a začne na něm růst plíseň.

Důležité: pokud se náhle stane nejnepříjemnější věc a uvidíte stopy houby i na malé ploše chleba, je nebezpečné ji jíst. Nepomůže ani odříznutí kůrky. Existuje pouze jedna cesta ven – bohužel produkt vyhoďte, abyste se neotrávili.

Jak prodloužit trvanlivost chleba: 5 triků

Abyste se vyhnuli frustraci z plýtvání penězi (vyhazování chleba je v mnoha kulturách považováno za špatnou věc), vezměte na vědomí těchto 5 tipů od odborníka. Byly formulovány Madeleine Austen, bývalá hlavní pekařka v Sullivan Street Bakery v Miami. Jeho tajemství pomůže prodloužit životnost chleba – zůstane měkký a čerstvý déle než standardní tři dny.

První rada: chléb zmrazte

Nejjednodušší způsob, jak zvýšit trvanlivost chleba, je zmrazit ho. V mrazáku může klidně ležet 6 až 12 měsíců. Madeleine Austenová radí vložit chléb do speciálního mrazicího sáčku, který se těsně uzavírá na zip. Je na vás, jestli to ustřihnete nebo ne. Pokud se však náhle rozhodnete zmrazit plátky, můžete mezi ně položit listy pergamenu, takže je později vhodné vyjmout jeden po druhém.

Chcete-li chléb rozmrazit, stačí jej dát přes noc do lednice. Při pokojové teplotě bude proces probíhat rychleji, ale utrpí struktura produktu. Je lepší rozmrazovat bez sáčku.

Dalším trikem je rozmrazit chléb v troubě, pokud byl skladován nenakrájený, celý. Stačí jej držet 25-30 minut při teplotě 160 stupňů. Se zmrazeným plátkem je to ještě jednodušší – stačí ho vložit do toustovače.


Chléb lze zmrazit, takže jej lze skladovat šest měsíců

Rada druhá: skladujte v papírovém sáčku

Pokud hodláte chléb sníst do dvou dnů od zakoupení, můžete ho nechat v zásuvce v kuchyni při pokojové teplotě, ale vždy v papírovém sáčku. Továrně vyrobené plastové obaly nebudou fungovat – urychlí růst plísní a chleba se rychle stane nepoužitelným. Dalším trikem je odříznout vršek a nesníst ho hned, ale řez zakrýt, aby vydržel déle čerstvý a neoschnul.

Rada třetí: pořiďte si přihrádku na chleba

Zní to jako samozřejmost, ale zásobníky chleba jsou opravdu tím nejlepším místem pro chleba. Mají speciální otvory, díky kterým cirkuluje vzduch a nehromadí se vlhkost. Pokud jste zvyklí uchovávat chléb v těsně uzavřené nádobě, zkuste vložit ukrojený krajíc k celému bochníku – přitáhne kondenzaci a ušetří větší kus před vykvetením.

Rada čtvrtá: vyberte si vhodné místo

Ne všechny prostory ve vaší kuchyni jsou stvořené pro skladování chleba. Například střecha lednice a pracovní deska nad myčkou na to rozhodně nejsou vhodné – je tam příliš teplo. Preferují se chladnější a méně vlhká místa, jako je jedna z horních zásuvek.

Rada pátá: kupte si opakovaně použitelné obaly

Můžete si koupit speciální nebo získat plátěnou tašku. To je nejen praktické, ale také šetrné k životnímu prostředí. Specializované, opakovaně použitelné sáčky jsou vyrobeny z prodyšných materiálů, jsou mrazuvzdorné a mnohé z nich lze prát v pračce. A abyste vyšplhali po žebříčku povědomí ještě výše, vezměte si s sebou do obchodu nebo pekárny tuto tašku nebo pytel. A odmítněte jednorázové obaly, které vám nabízejí.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #skladování potravin #chléb #lifehacky #expertiSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Exit mobile version