Site icon Wellness Way Česká republika

9 geniálních tipů, jak skladovat jídlo jako profík

Jak správně skladovat jídlo: 9 životních hacků

Je těžké vyhodit chybějící jídlo z lednice, když jste na to utratili svůj čas a peníze. Ještě obtížnější je neustále sledovat jejich čerstvost a nenakupovat příliš mnoho. Prozradíme vám, jak zajistit, aby jídlo déle vydrželo, abyste ho stihli sníst.

Zeleninu skladujte v lednici ve sklenici vody

Toto skladování udrží zelení mnohem déle čerstvé a zabrání jejich vadnutí. Chcete-li zeleninu připravit ke skladování, omyjte ji a roztřiďte podle měkkosti. Jemnější bylinky půjdou do jedné sklenice, tvrdší bylinky do druhé.

Poté stonky zeleně odřízněte o několik centimetrů, vložte je do sklenice s vodou a zakryjte horní část sáčkem nebo fólií. Bylinky s tvrdými stonky zabalte do vlhké utěrky, vložte také do sáčku a uložte do lednice.

Před uskladněním bobule opláchněte v octě


Nejjednodušší způsob, jak zmrazit čisté bobule, je zmrazit je.

Bobule se omývají hůře než ovoce (zejména maliny). Proto je ocet užitečný pro správné zpracování bobulí. Vezměte si z obchodu ocet s maximální koncentrací kyseliny a udělejte si roztok v poměru 3:1 s vodou. Namočte v ní bobule na 10 minut. Po namáčení přendejte bobule do nádoby a uložte do mrazáku nebo lednice (v druhém případě bobule nejprve osušte ubrouskem).

Banánové stonky zabalte

Při skladování v lednici banány kazí jiné ovoce, protože produkují hodně ethylenu. Většina této látky se ale uvolňuje ze stonků. Banánovou stopku nebo spoj trsu proto obalte fólií nebo igelitem. Tím zpomalíte proces hniloby a chátrání ostatních obyvatel lednice.

Citron skladujte odděleně ve vzduchotěsném sáčku

Nejlepší způsob, jak prodloužit čerstvost citronů, je opláchnout je, osušit ručníkem a uložit do vzduchotěsného sáčku nebo nádoby v chladničce mimo ovoce, které produkuje etylen (jako jsou banány).

Zmrazte zbytky rajčatového protlaku

Rajčatové pasty může být příliš mnoho, zvláště pokud ji sami uzavíráte do velkých sklenic. Aby se nezkazila, po otevření ji přelijte do sáčku Ziploc a uložte do mrazáku. Můžete jej zabalit do malých sáčků pro použití po částech.

Natrhaná jablka neskladujte s celými.

Jablka mohou rychle hnít, zvláště pokud jsou nesprávně skladována. Našlehaná a nahnilá jablka produkují více etylenu, proto je třeba je skladovat odděleně od ostatního ovoce ve vzduchotěsném sáčku, nebo je co nejdříve spotřebovat.

Bylinky zamrazte v oleji


Mražením udržíte máslo i bylinky čerstvé.

Prošlé čerstvé bylinky nejlépe využijete, když je zmrazíte na oleji na smažení. Vhodné je oregano, tymián, rozmarýn a další bylinky. Olej získá příjemnou vůni a porcované balení vám umožní rychlé použití bez odměření potřebného množství.

Brambory nemyjte a skladujte je na tmavém místě

Po nákupu brambor je nejprve musíte vyjmout z plastového obalu a proč je posílat na tmavé místo zabalené v papíru. Světlo bramborám škodí: pod jeho vlivem kořeny produkují solanin, škodlivou chemikálii, která může způsobit nevolnost a žaludeční nevolnost.

Brambory není třeba před uskladněním omývat, voda totiž podporuje růst plísní a bakterií na této zelenině.

Správně skladujte sýr


Způsob skladování sýra se liší podle jeho druhu.

Při výběru způsobu skladování sýra musíte pochopit, jaký typ sýra: měkký, tvrdý nebo polotvrdý. Měkký sýr se snadno kazí, proto vyžaduje pečlivou péči a nelze jej dlouhodobě skladovat.

Měkký sýr by měl být zabalen do plastového nebo pergamenového papíru a uložen ve vzduchotěsné nádobě. Spóry plísní se přenášejí vzduchem a jejich oblíbené místo k růstu je ve vlhkém krmivu. Protože jsou měkké sýry mokré, jsou zranitelné. Sýr, jako je feta, lze skladovat ve slaném nálevu nebo oleji.

Tvrdý a polotvrdý sýr lze ponechat v obalu z obchodu pouze v případě, že se jedná o uzavřený vakuový sáček. Pokud jste již obal rozřezali, je třeba sýr vyjmout a znovu zabalit do speciálního pergamenu nebo potravinářské fólie. Nechybí ani speciální nádoba na uchovávání sýra – sýrová pánev.

Sýr by se neměl skladovat na dveřích chladničky – nejlépe se mu bude dařit v přihrádce na zeleninu.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #skladování potravin #skladováníSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Exit mobile version