Desatero nezkazitelných pokladů: potraviny s úžasně dlouhou trvanlivostí

10 potravin, které lze skladovat velmi dlouho

Potraviny, které se nikdy nezkazí (nebo se to kazí extrémně pomalu), existují. U jakých potravin se nemůžete roky starat o datum spotřeby?

O jakých produktech budeme hovořit:

  • Konzervy
  • Sušené mléko
  • Krystalový cukr
  • Ovesné vločky
  • Tmavá čokoláda
  • Soda
  • Med
  • Stolní ocet
  • Leštěná rýže
  • Sušené houby

Konzervy

Různé druhy konzerv mají různou dobu spotřeby, proto na to při nákupu dbejte. Nejrychleji se kazí rybí konzervy – sardinky, šproty, mušle, tuňák. Doporučuje se je spotřebovat do dvou let od data výroby. Trvanlivost zeleného hrášku a kukuřice závisí na nádobě: ve skleněné nádobě zůstávají čerstvé po dobu tří let a v kovové nádobě se smaltovaným povlakem uvnitř mohou trvat déle – asi čtyři roky. Nejdelší trvanlivost masových konzerv je vepřové, hovězí a jehněčí. V plechových a hliníkových nádobách lze guláš skladovat až pět let, pokud není porušena pečeť obalu.

Sušené mléko

Sušené mléko lze skladovat velmi dlouho
Sušené mléko lze skladovat velmi dlouho

Mléko je to, co v lednici vždy chybí, když přijde myšlenka upéct palačinky nebo koláč. Naštěstí běžné mléko má pohodlnou suchou alternativu. A v otázkách skladování je to mnohem praktičtější. Ideálními podmínkami pro sušené mléko je chladná místnost, kde teplota nepřesahuje 10 °C. Takto vydrží čerstvé až 21 měsíců. Při pokojové teplotě se indikátor snižuje. Prášek může být ponechán v původním obalu nebo přenesen do jakékoli vzduchotěsné nádoby. Sušené mléko je vhodné použít k výrobě domácího pečiva, stejně jako k přidání do čaje nebo kávy.

Krystalový cukr

Ideální podmínky pro skladování cukru jsou suché a chladné místo. Absence silných, štiplavých pachů v místnosti je velmi důležitá: písek snadno pohlcuje pachy i přes plastové obaly. Vyvarujte se také kontaktu cukru s vlhkostí, jinak písek ztvrdne nebo se v něm vytvoří hrudky. Při správném skladování je trvanlivost krystalového cukru od 2 do 10 let. Můžete si jej koupit pro budoucí použití a nemusíte se bát rostoucích cen.

Ovesné vločky

Pokud jsou ovesné vločky správně skladovány, můžete je bezpečně jíst o 30 let později.
Pokud jsou ovesné vločky správně skladovány, můžete je bezpečně jíst o 30 let později.

Ovesné vločky jsou rekordmanem v nejdelší trvanlivosti. Při správných podmínkách skladování uvaříte lahodnou kaši i po 30 letech! Je tedy v pořádku, pokud se dnes rozhodnete přípravu zdravé snídaně trochu odložit. Ovesné vločky by měly být skladovány na tmavém a chladném místě. Na vločky je lepší používat vzduchotěsné nádoby s absorbéry kyslíku, díky kterým si zachovají čerstvost a blahodárné vlastnosti.

Tmavá čokoláda

Čokoláda může bez problémů zůstat u vás doma 2 roky. Ale kdo mu to dá?
Čokoláda může bez problémů zůstat u vás doma 2 roky. Ale kdo mu to dá?

Pro hořkou čokoládu – tmavé místo, ve kterém se teplota udržuje od +18 do +21 ° C. Čokoláda by se neměla přechlazovat, jinak se na jejím povrchu může objevit nežádoucí bílý povlak. Pro dlouhodobé skladování je lepší zvolit čokoládu s obsahem kakaa 70 % a více. Navíc, čím vyšší je toto procento, tím déle si váš dezert zachová svou chuť. A je v něm podstatně více výhod. Průměrná trvanlivost hořké čokolády je až 2 roky.

Soda

Soda je univerzální produkt – lze ji použít nejen jako prášek do pečiva, ale také místo domácí chemie. Mnoho lidí si z dětství pamatuje rozpoznatelný žlutý a červený obal, který ležel ve skříni jejich matky celou věčnost. Jedlá soda je nejen nepostradatelným produktem v kuchyni, ale také zdrojem inspirace pro milovníky meme. A to vše díky jeho ekonomické spotřebě a dlouhé životnosti. Výrobci doporučují spotřebovat sodu do dvou let, ale není to nic jiného než dobrá rada: ani po dvou až třech letech neztratí své vlastnosti. Balíček proto často nese hrdý nápis „datum expirace je neomezené“.

MedMed vydrží téměř věčně.

Med by měl být skladován na tmavém místě při teplotě 0 až +20 ° C v nádobě s pevně uzavřeným víčkem. To pomůže vyhnout se kontaktu s vlhkostí a cizími pachy. Při správném dodržení podmínek se přírodní med nekazí donekonečna. Raději si ale na obalu ověřte údaj o trvanlivosti smetanového medu nebo jeho variant s různými přísadami.

Stolní ocet

GOST uvádí doporučenou dobu pro skladování tohoto produktu – dva roky. Stejný dokument však obsahuje informaci, že datum spotřeby octa může nastavit jeho výrobce. A mnoho odborníků je toho názoru, že tento produkt, stejně jako soda, se nemůže pokazit. Tmavá místnost, sklářské obaly a pokojová teplota jsou ideální podmínky pro skladování octa, který se používá jak při vaření, tak v běžném životě: ocet například skvěle odstraňuje skvrny při mytí a dobře čistí povrchy.

Leštěná rýže

Rýže si může uchovat své prospěšné a chuťové vlastnosti po několik desetiletí.
Rýže si může uchovat své prospěšné a chuťové vlastnosti po několik desetiletí.

Je lepší skladovat rýži ve vzduchotěsných nádobách, které ji pomohou chránit před vlhkostí, stejně jako hlodavci a hmyzem (obzvláště důležité, pokud žijete v soukromém domě). Optimální teplota pro rýži je přibližně 4,5 °C. S ním neztratí své blahodárné vlastnosti a chuť ani po 30 letech. V chladnějším prostředí, při pokojové teplotě kolem 21°C, je trvanlivost rýže o něco kratší, ale stále působivá: až 10 let.

Sušené houby

Sušené houby vám v popelnicích vydrží bez problémů 2 roky.
Sušené houby vám v popelnicích vydrží bez problémů 2 roky.

.

Doba použitelnosti tohoto produktu je přibližně dva roky. Houby nevyžadují zvláštní podmínky: stačí je umístit do čisté sklenice nebo papírového sáčku a dát na chladné a suché místo. Sušené houby se skvěle hodí jako koření do vašich oblíbených jídel. Na jejich základě můžete připravit i sytou polévku nebo omáčku.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #skladování #fakta o jídleSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika