Exotický Rassolnik: Ruská polévka s nakládanými okurkami a rýží

K receptu

Rassolnik s nakládanými okurkami a rýží je velmi šťavnatý a chutný první chod. Má sladkokyselou chuť a povzbuzující pikantní vůni. Kdo takové okurky miluje, krásu této polévky určitě pochopí. Tradiční rassolnik se obvykle připravuje s nakládanými okurkami, ale pokud žádné nemáte po ruce, doporučujeme upustit od klasiky a přidat nakládané okurky. Jelikož se okurky konzervují cukrem a octem, bude vývar úplně jiný, pikantnější, s pikantnějším tónem. Recept vyžaduje použití libového vepřového masa. Ale ve dnech půstu ji můžete vařit ve vodě nebo zeleninovém vývaru. Zbývající ingredience zůstávají nezměněny: brambory, mrkev, cibule a pár stroužků česneku. Pro urychlení procesu vaření přidejte místo kroupy rýži. Ideálním párem pro rassolnik je čerstvá zakysaná smetana.

Složitost: snadno Kalorie: 182,58 kcal/porce porce: 10 Vaření: 1 h 10 min Použitý: 11,67 g/6,12 g/18,23PolévkaVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 10 PORCÍvepřová dužina – 450 gris – 100 g brambor – 4 ks cibule – 1 velká mrkev – 1 velká nakládaná okurka – 5-6 malých rajčat – 30 g česneku – 2 stroužky kopru – 4 snítky rostlinného oleje – 30 ml bobkový list – 2. ks sůl dle chuti mletý černý pepř dle chuti Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si všechny ingredience na přípravu nálevu. Vepřovou dužinu opláchněte, osušte a poté nakrájejte na stejné kostky. V hrnci rozehřejte polovinu rostlinného oleje a přidejte maso. Vařte za míchání do zlatohnědé.

Krok 2

Oloupejte a nakrájejte cibuli. Mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Okurky nakrájíme na kostičky. Rýži důkladně propláchněte, dokud nebude voda čistá.

Krok 3

Do pánve, kde se smaží maso, přidejte polovinu mrkve a cibule a vařte za stálého míchání asi 7–10 minut. Poté zalijte vodou (asi 2,5 litru) a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vše společně vařte asi 30 minut.

Krok 4

Na pánvi rozehřejte zbývající rostlinný olej, přidejte cibuli a vařte, dokud nebude průhledná. Přidejte mrkev a vařte dalších 5 minut. Přidáme okurky, rajčatový protlak, prolisovaný česnek, zalijeme 2 naběračkami vývaru a zeleninu dusíme asi 10 minut.

Krok 5

Dresink přendáme do pánve k masu, přidáme rýži, bobkový list a polévku dále dusíme na mírném ohni pod pokličkou 20 minut.

Krok 6

Kopr důkladně opláchněte, osušte a poté nasekejte. Pevné stonky lze v případě potřeby odstranit. Zeleninu vložte do polévky, dochuťte solí a pepřem podle chuti, vypněte oheň a nechte první na sporáku dalších 10 minut. Poté sundejte z horkého sporáku a nechte ještě 20-30 minut odležet.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Ať už potřebujete přidat lák do nálevu s nakládanými okurkami – volba je na vás. Pokud se rozhodnete, udělejte to velmi opatrně. Vlivem octa může být chuť vývaru ostrá.

MIMOCHODEM

Po odstátí bude nálev s nakládanými okurkami a rýží mnohem kyselejší. Solanka z okurek totiž vyteče a polévku zasytí. Proto se vyplatí dodržovat poměry uvedené v našem receptu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika