K receptu
Vydatný a originální salát s kuřecími játry, okurkou a mrkví ozdobí každý sváteční stůl a může se stát i kompletním obědem. Všechny produkty v tomto pokrmu se k sobě hodí, česnekový majonézový dresink dodává příjemnou smetanovou nótu a kuřecí játra jsou výbornou náhradou za známé kuře. Připravte si tento salát a jistě bude na vašem seznamu typických jídel. Z vlastní zkušenosti se můžete přesvědčit, že tento báječný předkrm osloví i ty, kteří nemají rádi droby.
Složitost: snadno Kalorie: 403,93 kcal/porce porce: 6 Vaření: 45 min Použitý: 22,32 g/22,52 g/27,88SalátVegetariánstvíINGREDIENCE NA 6 PORCÍKuřecí játra 500 gr Bageta 1 ks Kuřecí vejce 1 ks Česnek 1 ks rostlinný olej na smažení Sůl a mletý černý pepř RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
V hrnci nebo malém hrnci dejte vařit vodu a vložte do ní předem připravená kuřecí játra. Vodu znovu přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a droby vařte 10–12 minut do změknutí.
Krok 2
Z misky slijte tekutinu a vařená kuřecí játra přendejte do misky nebo nádoby a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Horká játra nedávejte do lednice – ztvrdnou.
Krok 3
V hrnci dejte vařit vodu, osolte ji a uvařte natvrdo uvařená slepičí vejce. Bude to trvat přibližně 10 minut. Hotová vejce naplňte studenou vodou a nechte v ní do úplného ztuhnutí.
Krok 4
Cibuli nakrájejte na velmi tenké půlkroužky nebo peříčka, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Na pánvi na středním plameni rozehřejte malé množství rostlinného oleje a smažte zeleninu do pěkné zlaté barvy. Přeneste zeleninu do samostatné misky.
Krok 5
Vychladlá slepičí vejce oloupejte ze skořápky a oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte do samostatné nádoby a dejte stranou; budou potřeba na ozdobení salátu a žloutky nastrouhejte na jemném struhadle do malé misky.
Krok 6
Do mísy se žloutkem přidejte podle chuti majonézu, sůl a mletý černý pepř a také prolisujte stroužek česneku. Všechny přísady na zálivku důkladně promícháme a případně dosolíme.
Krok 7
Vychladlá kuřecí játra nakrájíme na tenké nudličky a v míse smícháme s osmaženou mrkví a cibulí. Ujistěte se, že všechny ingredience salátu jsou vychladlé, včetně zeleniny.
Krok 8
Nakládané okurky nakrájíme na nudličky nebo kostičky a přidáme ke kuřecím játrům se zeleninou. Výrobky přelijeme majonézovo-česnekovým dresinkem a dobře promícháme.
Krok 9
Hotový salát dejte do lednice a nechte alespoň 30 minut odležet, aby se chutě všech surovin dobře propojily.
Krok 10
Vylouhovaný salát vyjmeme z lednice a položíme na talíř, vytvoříme úhledný kopeček, který rovnoměrně posypeme najemno nastrouhaným bílkem.
Krok 11
Bagetu nakrájejte na 12 kusů, 2 kusy na porci. Rozpalte pánev na vysokou teplotu a plátky bagety rychle opečte dokřupava. Plátky bagety můžete také sušit v toustovači.
Krok 12
Salát z kuřecích jater, okurky a mrkve podávejte s plátky bagety; Pokud chcete, můžete salát také ozdobit podle svých představ – zelenou cibulkou, plátky oliv nebo půlkami cherry rajčat.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Při nákupu kuřecích jater věnujte pozornost jejich barvě a vůni. Čerstvá kuřecí játra by měla být hnědá s vínovým nádechem a vůně by měla být příjemná a lehce nasládlá. Jakékoli změny barvy nebo zápachu naznačují, že produkt není čerstvý.
MIMOCHODEM
Je velmi snadné zkontrolovat připravenost kuřecích jater: plně vařený produkt na řezu bude mít rovnoměrnou a jednotnou světle hnědou barvu a šťáva z něj bude zcela čirá.