Jak dlouho vlastně maso vydrží v mrazáku?
Chápete, že maso v mrazáku se nemusí rychle zkazit, ale určitě časem ztratí chuť. Řekneme vám, jak dlouho lze různé typy produktů skladovat při teplotách pod nulou.
Nákup masa pro budoucí použití a jeho skladování v mrazáku je zvykem mnoha lidí. To je pohodlné: vždy máte po ruce vhodný kousek do polévky nebo teplého jídla. Navíc si jídelníček můžete naplánovat týdny dopředu.
Maso může samozřejmě v mrazáku vydržet velmi dlouho. V USA se tamní ministerstvo zemědělství dokonce domnívá, že se nemůže vůbec kazit. Ruští výrobci obvykle na obalech uvádějí jasná doporučení: obvykle mluvíme o několika měsících. Důležité ale také je, že maso i při teplotách pod nulou ztrácí na kvalitě a chuti. Zde jsou doporučení pro skladování pro každý typ produktu.
Drůbež
Celá kuřata nebo krůty lze skladovat v mrazáku až rok. Pokud mluvíme o určitých částech jatečně upraveného těla, například paličky, křídla nebo stehna, pak je lepší je spotřebovat do 9 měsíců.
Hovězí, jehněčí, vepřové
Červené maso lze skladovat po dlouhou dobu – až rok. To platí pro kusy nezpracovaného masa: steaky bez marinády, žebra, svíčková a další podobné produkty. Chcete-li začít vařit, stačí ji rozmrazit, ale je lepší to udělat jemně: například ji přenést z mrazničky do chladničky.
Polotovary
Uzeniny, řízky a podobně – výrobky, které obsahují maso, ale nejen to – raději v mrazáku dlouho neskladujte. V ideálním případě je můžete připravit a použít během několika měsíců.
Zvěřina
Není to nejběžnější produkt v našich kuchyních. Ale nikdy nevíte – možná hru zbožňujete a znáte důvěryhodná místa, kde ji koupit. Krásný kus zvěřiny lze skladovat v mrazáku 9 měsíců až rok.
Mleté maso
Je to jako s polotovary – na mleté maso je lepší nezapomenout. Doporučuje se uchovávat hotové (koupené v obchodě) i domácí v mrazáku po dobu nejvýše 4 měsíců. V budoucnu se kvalita produktu přestane líbit. Mluvíme o mletém mase z jakéhokoli masa.
Ryba
Ryba není maso, ale je také oblíbeným a vyhledávaným produktem, který se často skladuje v mrazáku. Tučné odrůdy, jako je losos, lze skladovat 2–3 měsíce. Treska, platýs a platýs mohou strávit v mrazáku o něco déle: 6–8 měsíců. Nízkotučné ryby, například treska – od 4 do 8.
Vařené maso
Pokud rádi vaříte pro budoucí použití a například vaříte vývar pro několik polévek najednou a skladujete je v mrazáku, je třeba připomenout, že trvanlivost není omezena. Dušené nebo vařené maso vydrží 2-3 měsíce, drůbež – od 2 do 6. Pokud zmrazíte hotové řízky, měli byste je sníst do 1, maximálně 3 měsíců.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #maso #skladování potravin #novinkaSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích