K receptu
Recept na jarní ředkvičkový salát s vejcem a okurkou je mnohým známý, ale my jsme se rozhodli toto jídlo trochu zkomplikovat – v tom dobrém slova smyslu. Mluvíme o dresinku, který lze připravit buď se zakysanou smetanou (tradiční verze) nebo s jogurtem. Trik omáčky spočívá v tom, že zelená cibule se nejprve rozemele se solí a teprve poté se spojí s fermentovaným mléčným základem a nerafinovaným slunečnicovým olejem. Díky této technice se chuť zálivky stává intenzivnější. Pak je vše jednoduché: nakrájejte ingredience na salát (ředkvičky, okurky, vejce), smíchejte s omáčkou, osolte a opepřete podle chuti. Poté pozveme všechny členy domácnosti ke stolu a vychutnáme si s nimi úžasnou osvěžující chuť salátu.
Složitost: snadno porce: 4 Vaření: 15 min Přidat. čas: 10 minVečeřeSalátVegetariánství: Ovo-laktoVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 4 porcevejce – 2 ks zelené cibule – 30 g jogurtu nebo zakysané smetany – 4 polévkové lžíce. l slunečnicový olej nerafinovaný – 40 ml ředkvičky – 500 g čerstvých okurek – 500 g soli, čerstvě mletého černého pepře – podle chuti Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si všechny ingredience na salát. Nejprve uvařte vejce natvrdo. Chcete-li to provést, umyjte je a naplňte je studenou vodou. Přiveďte k varu a vařte 10 minut.
Krok 2
Zatímco se vejce vaří, udělejte si zálivku na salát. Zelenou cibulku omyjeme, osušíme a nakrájíme nadrobno. Trochu osolíme a lehce protřeme lžící, aby pustila šťávu. Poté smíchejte s jogurtem (zakysanou smetanou) a slunečnicovým olejem.
Krok 3
Vejce natvrdo ochlaďte pod tekoucí vodou. Poté oloupejte a nahrubo nasekejte. Přendejte do salátové mísy. Ředkvičky omyjeme, odřízneme ocásky, plody nakrájíme na tenké plátky.
Krok 4
Čerstvé okurky omyjte a dobře osušte. Odřízněte konce. Okurky nakrájíme na tenké plátky. Přidejte spolu s ředkvičkami do salátové mísy s nakrájenými vejci.
Krok 5
Do ingrediencí salátu nalijte předem připravený dresink z jogurtu (zakysané smetany), másla a zelené cibulky. Sůl a pepř podle chuti. Promícháme a ihned podáváme.
UŽITEČNÉ RADY
Tento salát je zkrátka potřeba připravit v sezóně, kdy máme k dispozici čerstvou zeleninu ze zahrádky. Ty, které se prodávají v obchodech v kteroukoli roční dobu, se samozřejmě dají také použít, ale dopadnou hůř.
MIMOCHODEM
Ředkvičkový salát s vejci nelze skladovat (okurky produkují šťávu, dresink se stává tekutým a chuť pokrmu se zhoršuje), proto si ho udělejte tolik, abyste ho mohli sníst v jednom „postupu“.