Nezmar: Produkty, které vydrží na skladě od věků až na věky

Produkty, které lze skladovat po dlouhou dobu a neomezeně dlouho

Je jich málo, ale existují! A co je důležité, znalost specifik těchto produktů vám může pomoci při plánování výletů na trh a do supermarketu. Ostatně to, co se tu dlouho povalovalo, lze bezpečně zakoupit pro budoucí použití.

Med

Pravý med, při jehož výrobě se nepoužívají žádné přísady ani dochucovadla, nemá datum spotřeby. Může ležet na poličce několik let, aniž by se zhoršila. Pravda, tekutý med má tendenci cukernat (tedy tvrdnout) – tak se ve složení chová glukóza. Takže se nebojte, když se jednoho dne budete muset nutit sbírat med na lžičku. Oba stavy – tekutý i krystalický – jsou u přírodního produktu naprosto normální, není třeba jej vyhazovat.

Rovněž stojí za zvážení, že med, který je skladován po velmi dlouhou dobu, ztrácí své aroma a prospěšné vlastnosti. Z tohoto důvodu se stále vyplatí uchovávat čerstvý produkt doma. A možná to je důvod, proč GOST vyžaduje, aby výrobci omezili trvanlivost výrobků: na sklenici medu zakoupeného v obchodě s největší pravděpodobností uvidíte doporučení k použití do jednoho roku.

Jak správně skladovat med. Hlavním pravidlem je chránit med před vysokými teplotami (optimální – do 20 stupňů) a přímým stykem se vzduchem a slunečním zářením. Nádoba s medem musí být těsně uzavřena. V ideálním případě by měl být zakoupený med umístěn v malých sklenicích s těsně přiléhajícím víčkem.

Med může zcukernat, ale to neznamená, že je zkažený.
Med může zcukernat, ale to neznamená, že je zkažený.

Bílá rýže

Za ideálních podmínek lze bílou rýži skladovat velmi dlouho. Na rozdíl od hnědé neleštěné. Ve skutečnosti je samozřejmě docela obtížné zorganizovat doma dokonalé podmínky pro tuto obilovinu. Bílá rýže netoleruje vlhkost, neměla by překročit 60-70%. Plus by bylo dobré udržovat teplotu: ne více než 18 stupňů, ale optimálně od 5 do 15. Nádoba samozřejmě musí být vzduchotěsná.

Typicky se rýže skladuje při pokojové teplotě: na polici s jinými obilovinami, v těsně uzavřené nádobě. Nebo jednoduše v originálním balení, uzavřené lepicí páskou nebo kolíčkem na prádlo. Pokud je vaše volba druhá, měla by být rýže stále spotřebována do stanoveného data expirace. Pokud první, může obilovina sedět opravdu dlouho – dokud ji nezabije vlhkost nebo hmyz. Postižená rýže už samozřejmě není k ničemu.

Bílou rýži lze skladovat velmi dlouho, pokud ji budete držet mimo vlhkost a hmyz.
Bílou rýži lze skladovat velmi dlouho, pokud ji budete držet mimo vlhkost a hmyz.

Sójová omáčka

Trvanlivost sójové omáčky do značné míry závisí na tom, jak byla vyrobena. Autentický produkt, který prošel tou nejpřirozenější fermentací (běžně to trvá šest měsíců až dva roky), se opravdu moc dlouho nezkazí. Ale takový v našich supermarketech nenajdete a podle toho to stojí. Ale známější (a cenově dostupné) produkty nejsou držiteli rekordů. Běžná sójová omáčka má trvanlivost asi dva roky, pokud není balení otevřeno. Otevřenou lahvičku se doporučuje dát do lednice.

Nicméně i uzavřená sójová omáčka má určité podmínky. Může být skladován při pokojové teplotě, ale ne na horkém místě (ne vyšší než 25 stupňů). Kromě toho by koření mělo být chráněno před přímým slunečním zářením. Takže po zakoupení vložte omáčku do skříňky, pokud ji neplánujete okamžitě otevřít, protože většina továrního balení je průhledná.

Pravá sójová omáčka je unikátní produkt, ale vzácný
Pravá sójová omáčka je unikátní produkt, ale vzácný

Sůl a cukr

Ne nadarmo se tato oblíbená koření hojně používají ke konzervaci. Nejenže prodlužují životnost jiných produktů, ale mají také záviděníhodnou odolnost. Sůl by však měla být pravidelná – jodizovaná sůl má omezení skladování. Navíc by tyto volně ložené produkty měly být uchovávány na chladném a nepříliš vlhkém místě. I když však sůl zkamení, neztratí své vlastnosti. Stále se dá použít při vaření.

Javorový sirup

Není to nejoblíbenější, ale stále pro nás není zahraniční produkt. Javorový sirup je naprosto milován v USA a Kanadě, kde se podává jako omáčka na horké palačinky. Místní odborníci, jako je Massachusetts Maple Sirup Association, tvrdí, že neotevřená láhev může být skladována neomezeně dlouho. Otevřený javorový sirup ale tuto superschopnost ztrácí, i když je pečlivě uchováván v lednici. Bohužel tam časem narůstá plíseň.

Javorový sirup má specifickou chuť, ale skladuje se po dlouhou dobu
Javorový sirup má specifickou chuť, ale skladuje se po dlouhou dobu

Silný alkohol

Vodka, whisky a další vysoce odolné nápoje se nezkazí. Má ale smysl je uchovávat po mnoho let? Fajnšmekři odpoví kategorickým ne. Zvláště pokud byla láhev otevřena. Takový alkohol můžete pít, ale postupem času bude stále obtížnější rozlišit chuťové nuance a v případě drahých nápojů s největší pravděpodobností přestanete považovat náklady za oprávněné.

Uzavřené lahve nejsou tak náladové, ale měly by být uchovávány na chladném a tmavém místě. Ideální, pokud máte speciální sklep nebo speciální kuchyňské vybavení.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #jídlo #fakta o jídleSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika