Odhalte tajemství skladování obilovin: Jak uchovávat pohanku, rýži a další obilniny nejlépe

Jaký je nejlepší způsob skladování obilovin – pohanky, rýže a dalších

Většina cereálií, které můžete koupit v obchodech, se připravuje celkem rychle a snadno. 30-40 minut na sporáku – a vynikající příloha pro jakýkoli masový pokrm je připravena. Podle doporučení WHO by navíc obiloviny měly tvořit 40 % jídelníčku. Pojďme zjistit, jak je správně uložit.

Pohanka

Pohanka je jedna z nejzdravějších. Má vysoký obsah bílkovin, vitamínů a navíc má antioxidační vlastnosti, stimuluje trávení a pomáhá kontrolovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zkrátka se doporučuje vařit pohanku co nejčastěji.

Můžete si koupit cereálie pro budoucí použití. Na rozdíl od mnoha jiných se pohanka skladuje velmi dlouho. Je odolnější vůči vlhkosti a plísním a tuky obsažené v jeho složení nejsou téměř oxidované. Hlavní je najít pro něj chladné a tmavé místo. Pohanka nemá ráda přímé sluneční světlo, proto postačí uzavřená skříň. Vyberte si skleněnou nádobu s těsně přiléhajícím víkem. Pohanku byste ale neměli skladovat v obalech z obchodu: jakmile je otevřete, už nebudou vzduchotěsné.

Vařte pohanku s houbami a zeleninou častěji, je to chutné a zdravé
Vařte pohanku s houbami a zeleninou častěji, je to chutné a zdravé

Ideální podmínky: vlhkost menší než 60 % a teplota od 5 do 15 stupňů. Cereálie v ní vydrží dvakrát déle, než je uvedeno na etiketě. I v tomto případě se však vyplatí občas zkontrolovat: aby se neobjevil cizí, podivný zápach a nenapadl hmyz.

Rýže

Mnoho zdrojů se shoduje, že rýže nemá prakticky žádná omezení trvanlivosti. Může sedět roky, aniž by se zhoršila. Ale to mluvíme pouze o bílé leštěné rýži. A jen asi ideální podmínky pro to: od 5 do 15 stupňů (povoleno je až 18), vlhkost méně než 60%, žádné přímé sluneční světlo. Rýži lze v balení ponechat pouze v případě, že jej neplánujete otevřít, jinak je třeba cereálie přemístit do těsně uzavřené nádoby, nejlépe sklenice. Občas zkontrolujte, zda v zrnech nejsou nějaké chyby.

Rýže je základem mnoha asijských jídel
Rýže je základem mnoha asijských jídel

Hnědá a další druhy neleštěné rýže mají omezenou trvanlivost, nejlépe ji konzumujte podle doporučení výrobce. Obvykle do šesti měsíců. Bohužel tuky v nezpracované rýži při pokojové teplotě poměrně rychle oxidují, což může způsobit žluklý zápach a chuť. V tomto ohledu se nabízí doporučení skladovat v lednici nebo mrazáku, ale pokud možno vzduchotěsně, aby cereálie neabsorbovala zbytečná aromata.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou jedny z nejvíce podléhajících zkáze. Po otevření obalu rychle ztrácí chuť a vůni, což obecně není hrozné, ale pro zkušené kuchaře je významné. Ovesné vločky byste tedy měli okamžitě přemístit z krabice do skleněné nebo plastové nádoby a umístit na tmavé a ne příliš vlhké místo. Poté by se cereálie měly sníst do šesti měsíců. Pokud skladujete ovesné vločky v běžné kuchyňské skříni, můžete tam umístit balíčky se silikagelem, abyste zabránili plísním.

S ovesnými vločkami můžete vařit i neslazené cereálie.
S ovesnými vločkami můžete vařit i neslazené kaše.

Náladovost ovesných vloček však není důvodem, proč je nejíst. Jeho přítomnost ve stravě má ​​pozitivní vliv na stav pokožky, vlasů a imunity. Navíc oves obsahuje vitamíny A, B, E, draslík, hořčík, zinek a beta-glukan. Pamatujte, že byste měli volit dlouho vařené ovesné vločky, tedy ty nejhrubší. Nakrájené obiloviny, zejména s přísadami a extra cukrem, přinesou malý užitek.

Krupice

Krupicová kaše je také citlivá na podmínky skladování. Zároveň je těžké to nazvat super užitečným. Je dost kalorické, má málo vlákniny, ale zároveň dobře zasytí, je lehce stravitelné a nezatěžuje žaludek. Navíc je krupice často potřebná k výrobě dezertů a pečení.

Určitě vyzkoušejte tvarohové koláče s krupicí
Určitě vyzkoušejte tvarohové koláče s krupicí

Nejlepší je skladovat obiloviny při teplotě nejvýše 15 stupňů a vlhkosti do 60%. A použijte jej do data expirace. Pokud se objeví plíseň, bude nutné krupici vyhodit. Pokud existuje podezření, že cereálie byla napadena parazity, doporučuje se cereálie zapéct v troubě nebo umístit na několik dní do mrazáku. Poté musí být umístěn do čistých skleněných a plastových nádob. Mimochodem, někdy se vyplatí sušit pouze zakoupené cereálie, pokud je obvykle nesníte rychle.

Kroupy

Kroupy nejsou obilovinou s vysokým obsahem lipidů (jako proso a ovesné vločky), takže se dá skladovat mnohem déle než mnoho druhů. Průměrná trvanlivost je 18 měsíců, stejné množství výrobci uvádějí na obalech pohanky a leštěné rýže. Pokud jsou kroupy skladovány při pokojové teplotě, měli byste se těmito doporučeními opravdu řídit. Pokud však cereálie dáte do lednice nebo mrazáku, doba se prodlouží. Jediná věc je, že ječmen se také bojí vlhkosti, vyvolává šíření plísní, což činí produkt nevhodným ke konzumaci. Nezbývá než to vyhodit. Pro skladování tedy zvolte tmavé, chladné a nevlhké místo.

Fantasy a dobré recepty vám pomohou krásně uvařit kroupy
Fantasy a dobré recepty vám pomohou krásně uvařit kroupy

Ječmen obsahuje hodně vlákniny, vitamínů B, A, D, E, H a PP a minerálních látek. Vařit se rozhodně vyplatí. Navíc se hodí k masu a zelenině. Kroupy byly donedávna považovány za obilovinu pro vojenský personál a studenty, ale nyní se jeho obliba vrací. Z velké části kvůli tomu, že ho začali častěji vařit v restauracích. Ječmen se ukáže obzvláště chutný se sezónními houbami.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #cereálie #skladování potravin #fakta o potravináchSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika