Odhalujeme tajemství vajec: 9 fascinujících mýtů a faktů o jejich výhodách, rizicích, skladování a přípravě

9 mýtů a faktů o vejcích: výhody, poškození, skladování a příprava

Vejce jsou velmi oblíbeným produktem, kterému stojí za to poděkovat za ušetřený čas ráno (přeci jen příprava omelety ke snídani není časově náročná činnost). Kolem vajec však stále existuje mnoho mýtů a mylných představ. Podívejme se na ty nejčastější.

Vejce co nejčerstvější jsou nejlepší volbou.

Žádný produkt, který jíte, by se samozřejmě neměl zkazit. Ale je těžké najít v obchodě dokonale čerstvá vejce: než se dostanou z farem do regálů supermarketů, trvá to. Navíc do některých pokrmů jsou vhodnější vejce týden nebo dva týdny čerstvá. Protože po uvaření se čistí lépe než čerstvé.

Čerstvost vejce se kontroluje docela jednoduše: musíte je vložit do nádoby s vodou. Zůstane-li na dně, je vejce velmi čerstvé, mezi bílkem a skořápkou se v něm ještě nevytvořila dutina. S největší pravděpodobností to bude obtížné vyčistit. Pokud se vejce zvedá ze dna tupou stranou nahoru, je staré jeden až dva týdny a je bezpečné k jídlu. Nedoporučuje se jíst vejce, která vyplavala na povrch.

Čerstvost můžete určit také podle kategorie. Vejce ne starší než 7 dní jsou označena jako „dietní“; vejce starší než 25 dní jsou označena jako „konzumní vejce“.

Bílá vejce jsou zdravější než hnědá

Nenechte se zmást cenou ani argumenty z internetu. Barva vajec nijak neovlivňuje jejich kvalitu a nutriční hodnotu. Navíc za to nenese odpovědnost ani velikost produktu. Všechna slepičí vejce jsou z hlediska poměru prospěšných živin přibližně stejná. Vesnická vejce mohou být o něco bohatší na vitamíny – od slepic, které jedly určitým způsobem. Zboží od neověřeného farmáře však může být také nebezpečnější z hlediska kontaminace salmonelou a dalšími bakteriemi. Barva vajec závisí na plemeni ptáka.

Bílá vejce jsou stejně dobrá jako hnědá vejce, i když stojí o něco méně.
Bílá vejce jsou stejně dobrá jako hnědá vejce, i když stojí o něco méně.

K vaření sázeného vejce určitě potřebujete ocet.

Ve skutečnosti je to spíše otázka vkusu a zručnosti. Ocet ve vodě skutečně zjednodušuje proces koagulace bílkovin a zpřesňuje pytláctví. Pokud ale víte, jak tento pokrm připravit pomocí šikovnosti, můžete tento krok přeskočit. Ocet navíc mění texturu vejce uvařeného bez skořápky: na zubech více vrzá, trochu gumové.

Vejce skladujeme pouze v lednici

Téměř každá moderní chladnička má speciální přihrádku na vejce. A zvykli jsme si je tam ukládat, aniž bychom si mysleli, že to není jediné vhodné místo. Ve skutečnosti mohou být vejce konzumní slepice skladována při pokojové teplotě (ale méně než v chladničce). Optimálními podmínkami jsou teploty do 25 stupňů a nadprůměrná vlhkost. Při jejich dodržení lze konzumní vejce skladovat 25 dní (jak je uvedeno na obalu).

Skladování v lednici prodlouží životnost vajíčka, ale je důležité si uvědomit, že dvířka nejsou tím nejlepším místem pro produkt. Vejce se bojí teplotních změn a dveře chladničky se neustále otevírají a zavírají. Proto je lepší je umístit k zadní stěně. Stojí za zmínku, že chlad zastavuje množení salmonely, bakterií, kvůli kterým se bojíme jíst syrová vejce. Ale nezabije ji to. Ale tepelná úprava je zaručena, aby byl produkt bezpečný.

Vejce také snadno absorbují pachy, což také stojí za zvážení. V lednici je jich dost. Studená vejce také nejsou vhodná k pečení. Pokud se tedy chystáte rychle spotřebovat produkt, který jste si právě koupili, nemusíte jej dávat do lednice. Nezhorší se za pár hodin nebo dní. Ale umýt ho před rozbitím se rozhodně vyplatí.

Zkažená vejce rozhodně zapáchají.

To je pravda, ale stojí za to připomenout, že vejce kontaminované salmonelou může vypadat a vonět úplně normálně. Neměli byste se spoléhat pouze na instinkt: I u nevýrazného produktu je lepší být opatrný. Salmonela je zabita tepelnou úpravou. Také podle některých doporučení je lepší nejíst jak špinavá, tak poškozená vejce. Bakterie mohou žít nejen uvnitř skořápky, ale i na jejím povrchu – a pronikat do proteinu trhlinami. Před vařením nezapomeňte z vajec očistit veškerý trus.

Vejce zvyšují hladinu cholesterolu v krvi

To je poměrně častý názor, který stále potřebuje vysvětlení. Nové studie pravidelně dokazují, že cholesterol ve vejcích nemá negativní vliv na naše zdraví. Není tedy třeba se tohoto produktu vzdávat, ani výrazně snižovat jeho spotřebu.

Ještě v roce 2009 naléhali vědci z University of Surrey na lidi, aby se nedrželi zastaralé normy tří vajec týdně. Množství nasycených tuků ve vaší stravě ale rozhodně stojí za snížení. Výrobky jako klobása, smažené brambory, rychlé občerstvení a slanina zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, což vede k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

Vejce hladinu cholesterolu v krvi nezvyšují, ale slanina, která se k nim pravidelně podává, ano
Vejce hladinu cholesterolu v krvi nezvyšují, ale slanina, která se k nim pravidelně podává, ano

Těhotné ženy by neměly jíst vejce

Vejce jsou velmi výživnou potravinou a zdrojem lehce stravitelných bílkovin, dále vitamínů A, E, D, K, folátu, biotinu a cholinu, selenu, vápníku, jódu a fosforu. Všechny tyto živiny jsou během těhotenství potřeba (i ve větším množství). Není tedy třeba vyřazovat vejce ze svého jídelníčku. Lékaři však důrazně odrazují nastávající ženy od konzumace syrových nebo nedostatečně tepelně upravených vajec. Smažená vejce by měla být nahrazena míchanými vejci a natvrdo vařenými vejci kvůli riziku salmonelózy. Tato bakteriální infekce je nebezpečná zejména pro těhotné ženy a malé děti.

Vejce by se neměla zmrazovat

V nedávném článku jsme psali o doporučeních odborníků na výživu nezmrazovat vejce. To by se opravdu nemělo dělat, pokud mluvíme o celistvém, nerozbitém produktu. Protein v mrazáku expanduje, což poškozuje skořápku – to zvyšuje riziko růstu bakterií.

Existuje ale jiný, vhodnější způsob, jak vajíčka zmrazit. Chcete-li to provést, je třeba je rozbít do nádoby a poté směs vyšlehat do hladka. V této fázi můžete také přidat sůl a cukr, pokud zmrazujete vejce pro konkrétní pokrmy. Poté nádobu zakryjte potravinářskou fólií a vložte ji do mrazáku. Jakmile vejce ztvrdnou, lze je pro pohodlí umístit do sáčku na zip. Po zmrazení lze produkt skladovat až šest měsíců.

Více o technologii zmrazení vajec si můžete přečíst v odkazu.

Syrová vejce jsou bohatší na bílkoviny

Obsah bílkovin v syrových a vařených vejcích je stejný. Teplota však může ovlivnit biologickou dostupnost látky – jak moc ji dokáže naše tělo vstřebat. A právě ve vařených vejcích získává bílkovina snáze stravitelnou formu. Nedívejte se tedy na sportovce, kteří konzumují koktejly vyrobené z rozšlehaných syrových vajec pro růst svalů. Z vejce získáte mnohem více, když je uvaříte. A minimalizujete riziko nákazy salmonelou, přestože moderní výroba klade velký důraz na bezpečnost potravin.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #potraviny #prospívají a poškozují #fakta o potravináchSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika