K receptu
Salát z drcených okurek s krevetami a sezamovými semínky je lehkou variantou „aperitivu“ před obědem nebo večeří. Hlavním rysem tohoto aromatického salátu je jeho neobvyklá chuť a textura, kterou určují všechny ingredience. Pro produkty budete potřebovat nalámané okurky a krevety (vhodné jsou také vařené a zmrazené), na dresink – sójová omáčka, rýžový ocet, med, zázvor a česnek, rostlinný olej. K podávání – čerstvé bylinky a sezamová semínka. V receptu vám podrobně řekneme, jak připravit zajímavý pokrm v čínském stylu doslova za 20 minut.
Složitost: snadno Kalorie: 208,86 kcal/porce porce: 2 Vaření: 30 min Použitý: 16,86 g/10,64 g/10,39SnackSalátVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 2 PORCE2-3 středně velké šlehané okurky 200 g krevet nebo jiných mořských plodů (chobotnice, mušle nebo mix) 2 polévkové lžíce. l. sezamová semínka 2 lžíce. l. sójová omáčka 1 polévková lžíce. l. rýžový ocet 1 polévková lžíce. l. rostlinný olej 1 polévková lžíce. l. med 1 stroužek česneku 1 lžička. strouhaný kořen zázvoru sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti čerstvé bylinky na ozdobu (petržel, koriandr nebo zelená cibule) Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Chcete-li připravit salát z drcené okurky, začněte přípravou omáčky. V misce smíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet, rostlinný olej, med, česnek, zázvor, sůl a pepř. Míchejte, dokud nezískáte homogenní konzistenci. Omáčku dejte stranou, aby uležela.
Krok 2
Rozdrcené okurky (volitelně, ale bez slupky jsou křehčí) oloupeme a nakrájíme na tenké půlkulaté plátky. Přesuňte okurky do velké mísy.
Krok 3
Pokud používáte neloupané zmrazené krevety, rozmrazte je a odstraňte skořápku a vnitřnosti (černá žíla podél páteře). Pokud používáte jiné mořské plody, vařte podle návodu na obalu.
Krok 4
Smažte čerstvé krevety na pánvi s trochou rostlinného oleje, dokud nebudou vařené. (Vařené-mražené lze použít ihned po rozmrazení bez smažení). Přidejte je do mísy s okurkami.
Krok 5
Sezamová semínka opečte na suché pánvi dozlatova za stálého míchání, aby se nepřipálila. Když sezam dosáhne požadované barvy, vypněte zdroj tepla a nechte jej vychladnout.
Krok 6
Před podáváním přidejte připravený dresink na nakrájenou okurku salátu s krevetami. Jemně mícháme, dokud se všechny ingredience nevsáknou do omáčky.
Krok 7
Na úplný závěr posypte salát z okurky a mořských plodů opraženými sezamovými semínky. Ozdobte nadrobno nasekanými čerstvými bylinkami podle chuti a podávejte.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Tento salát můžeme podávat jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo samotný. Skvěle se hodí k rýži nebo těstovinám. Ideálním doprovodem k nápojům je bílé víno.
MIMOCHODEM
Tento salát lze připravit nejen s krevetami, ale také s jinými mořskými plody, jako jsou mušle nebo chobotnice. Místo rýžového octa použijte citronovou šťávu. A nahradit sezam kešu.