Proč je šalotka lepší než obyčejná cibule? Těšte se na nečekané výhody!

Jaké jsou výhody šalotky ve srovnání s běžnou cibulí?

V obchodech často najdete šalotku. Bývá dražší než cibule a červená a nabízí se otázka – v čem se liší? Prozradíme vám, v jakých případech byste měli šalotku zvolit a jaké jsou jejich výhody.

O čem si povíme v článku:

  • Jak jíst šalotku
  • Jak skladovat šalotku

Šalotka se strukturou liší od cibule, přestože je ze stejné čeledi. Je snadné rozlišit: žárovky jsou malé a podlouhlé. Pod slupkou šalotky je několik hřebíčků. Každý z nich je co do velikosti a hmotnosti výrazně menší než plátky cibule. Šalotkové peří dosahuje délky 35-50 cm, má světle zelenou barvu a jemnou chuť.

Jak jíst šalotku

Šalotka je spolu s máslem základem francouzské kuchyně. Kuchaři ji používají, aby dodali pokrmu zvláštní nasládlou smetanovou chuť, kterou běžná cibule neposkytuje. Hodí se zejména ke smetanovým omáčkám a polévkám, stejně jako ke smaženým masům a zelenině. Nakládané šalotky jsou výborné – lze je přidávat do salátů i teplých jídel.

Jelikož má šalotka bohatou chuť, která mezi vůněmi ostatních surovin příliš nevyčnívá, často se používá k přípravě dresinků a marinád.

Tato cibule se hodí k rybám, kuřecímu masu a zelenině – chřestu, zeleným fazolkám a houbám.

Zatímco cibule je ideální na smažení a karamelizaci a červená cibule se často používá syrová do salátů a sendvičů, šalotka je dobrá jak syrová, tak restovaná. Při tepelné úpravě je ale potřeba dávat pozor, aby se nepřevařila, jinak začne chutnat hořce.

Šalotka i cibule mají podobnou chuť i texturu – šalotka je však křehčí a chuťově jemnější, pokrmy výhodněji doplní. Šalotka nezanechává v ústech nepříjemný zápach a na rozdíl od cibule nezpůsobuje slzení při krájení. Při jeho řezání se uvolňují silice, které způsobují nepříjemnou reakci.

Cibule také obsahuje více vitamínů A, C a kyseliny listové, vyšší množství bílkovin, vlákniny a některých minerálů, jako je železo a draslík.

Šalotku snadno rozeznáte podle vzhledu jak od červené, tak od cibule
Šalotku snadno rozeznáte podle vzhledu jak od červené, tak od cibule

Zajímavé je, že běžná cibule obsahuje téměř polovinu kalorií než šalotka, konkrétně 40 kalorií na 100 gramů, zatímco šalotka obsahuje 72 kalorií. Potřebujete ale i méně aromatické šalotky než běžné. Na jedno i velké jídlo zpravidla stačí jedna cibule.

Jak skladovat šalotku

Při správném skladování vydrží šalotka čerstvá až dva měsíce. Může být umístěn v chladné spíži nebo suterénu, který je dobře větraný. Aby cibule neklíčila a neuhnívala, chraňte ji před vlhkostí a přímým slunečním zářením.

Šalotku lze skladovat v lednici až tři měsíce. Mějte však na paměti, že nízké teploty mohou způsobit změknutí cibule a ztrátu chuti.

Tento druh cibule lze i zmrazit. Mělo by se nakrájet a poté umístit do mrazicího sáčku nebo vzduchotěsné nádoby.

Šalotku lze zmrazit až šest měsíců. Pravda, při rozmrazování mohou ztratit texturu – ale to nezáleží na tom, zda cibuli hodíte do pánve nebo hrnce s polévkou.

Velmi důležité je skladovat šalotku odděleně od ostatních potravin – brambor, jiných druhů cibule a další zeleniny. Uvolňuje etylen, který může urychlit kažení jiných potravin.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #cibule #šalotkaSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika