Site icon Wellness Way Česká republika

Průvodce světem dýní: Proč jsou dýně tak užitečné, jak je správně vybírat, skladovat a co z nich připravit

Dýně, užitečné vlastnosti, jak si vybrat, skladovat a co vařit z dýně

Dýně je jako jasně oranžové slunce, které na nás svítí na podzim. Nejveselejší zelenina, vyzařující jen pozitivitu. Hladké, žebrované, pruhované, protáhlé, kulovité: seznamte se s dýní – hlavní krásou podzimní kuchyně. Může to být kulinářské párování s čímkoli: masem, cereáliemi, pečivem. A roztomilá dýně se třpytkami plní dekorativní funkce. Vykrajují se z něj luxusní košíky, vznikají ksichtíky, vyrábí se prasátka a vázy.

Co si přečíst v článku:

Jak vybrat dýni

Podívejte se na ocas – měl by být suchý. Přivoňte k dýni – zralá příjemně voní. Vyplatí se také zkontrolovat povrch, zda neobsahuje tmavé skvrny, promáčkliny a hnilobu. Ovlivňuje velikost dýně její sladkost a chuť? Neexistuje jednoznačná odpověď, ale zkušení kuchaři si zpravidla vybírají středně velké ovoce. Dýně jsou však bohaté na škrob a čím déle sedí doma, tím jsou sladší: škrob se mění v cukr.

Jak skladovat dýně

Hlavní je najít si ve svém bytě či domě chladné místo, které nebude vystaveno přímému slunečnímu záření. A je to, dýně je dokonale uložená, jen se stává chutnější, bohatší a aromatičtější. Pokud ovoce nakrájíte na kousky, odstraňte semínka a oloupejte je. V lednici je lze skladovat až 10 dní, a pokud každý zabalíte do fólie, až měsíc.

V našich obchodech se v říjnu koná každoroční Dýňový festival. Čerstvé sklizně různých odrůd dýně pocházejí přímo od ruských výrobců: obyčejná, muškátová, máslová, pomerančová a mini. Všechny produkty procházejí přísnou kontrolou kvality, než se dostanou na pulty.

Užitečné vlastnosti dýně

Tento sud je skutečný poklad! Jeho hlavní hodnotou je vysoký obsah beta-karotenu (dodává sytou oranžovou barvu), který se v těle přeměňuje na vitamín A, který střeží imunitní systém, chrání před infekcemi, příznivě ovlivňuje zrak a napomáhá mladistvé pleti . Pokud plánujete výlet do solária, vypijte půl hodiny před sezením sklenici dýňového džusu – opálení bude znatelnější. Dýně obsahuje také vitamín T, který pomáhá játrům trávit těžká jídla. Nezapomeňte si tedy ke steakům a kotletám přidat dýni. Dále obsahuje spoustu vitamínů C, E, B, PP, K, vápník, hořčík, železo, zinek, měď, mangan, fosfor a sodík. Buničina je nasycena pektinem, který normalizuje fungování gastrointestinálního traktu, a množství draslíku posiluje stěny krevních cév.


Dýně je krásná ve své všestrannosti: kombinuje se s masem a obilovinami a zároveň slouží jako originální forma; pyré polévka povzbudí chuť k jídlu svou vůní a zahřeje v chladném počasí; Dodává jemnost salátům a kastrolům a zdůrazňuje chuť hlavních surovin

Co vařit s dýní

Nejokázalejší podzimní jídla jsou z dýně zapečené se zeleninou, obilovinami a masem. Zde působí jako forma na přípravu i jako ideální přísada. Dalším podzimním hitem je polévka z dýňového pyré v různých variacích: hustá, křehká, hřejivá, zaženoucí hlad a rozhodně příjemná na pohled. Nezapomeňte na koření, které se k dýni hodí: kmín, koriandr, římský kmín, kari, skořice a bílý pepř. Teplé saláty, dýňové kastrolky, měkké sušenky, muffiny a palačinky – dýně je v tomto ročním období všude. Díky své jemné chuti je bezvadným společníkem: nezastiňuje, ale pouze zdůrazňuje charakter svých sousedů v pokrmu.

Recepty s dýní:

Kastrol s dýní, penne, krůtou a růžičkovou kapustou

Tento kastrol z dýně, penne, krůty a růžičkové kapusty je nádherné a vizuálně příjemné sezónní jídlo. Dýně má v zásadě superschopnost ozdobit cokoliv, co skončí na stejném talíři. Je také zásobárnou výhod: obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, navíc zázračná zelenina pomáhá pročistit tělo, odstranit přebytečnou vodu a normalizovat trávení. Samotný kastrol je vyvážený z hlediska poměru bílkovin a sacharidů. Zelenina a těstoviny jsou zdrojem energie a vlákniny. Turecko poskytuje tělu potřebné stavební kameny pro stavbu všech buněk v těle. Maso této drůbeže je navíc nízkokalorické. Jedním slovem, pokud si hlídáte stravu, vezměte tento recept v úvahu.


Kastrol s dýní, penne, krůtou a růžičkovou kapustou

K přípravě dýňového kastrolu na 4 porce potřebujete:

  1. Troubu předehřejte na 200°C. Plech vyložte pečicím papírem. Dýni nakrájejte na 2cm kostky, dejte na plech, pokapejte olivovým olejem a pečte 30 minut. Dýni přendejte do misky a rozmačkejte vidličkou.
  2. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce. l. olivový olej. Přidejte krůtí maso, sůl a pepř a opékejte na středním plameni 7 minut. Otočte na druhou stranu a vařte dalších 5 minut. Sundejte z ohně, přendejte na prkénko a přikryjte fólií. Po 5 minutách nakrájíme krůtu na plátky.
  3. Svaříme 2 litry vody, osolíme a uvaříme penne podle návodu na obalu. Sceďte v cedníku a nechte tekutinu okapat. Mozzarellu nastrouháme na hrubém struhadle. Penne spojte s připravenou dýní, přidejte polovinu mozzarelly a krůtí plátky, zalijte zeleninovým vývarem a jemně promíchejte. Vložte do keramické nebo skleněné misky o průměru 24-26 cm. Posypte zbývající mozzarellou a pečte ve středu trouby 15 minut.
  4. Nakrájejte růžičkovou kapustu na 2-4 kousky. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce. l. olivový olej a smažte zelí na vysoké teplotě do zlatohnědé, 3 minuty. Přidejte nasekaný česnek, sůl a opékejte další 1 minutu. Na rozpálený kastrol dejte zelí a ihned podávejte.

Plátky dýně v sýrové krustě

Recept na dýňové plátky v sýrové krustě vás zachrání, pokud jste si koupili velkou dýni, nakrájeli ji, vymysleli s ní polévku, teplá jídla, palačinky a některá další jídla, ale stále vám zbyl kousek, jehož osud je neznámý . Tento předkrm (nebo příloha, co chcete) nevyžaduje mnoho ingrediencí. A s největší pravděpodobností některá část (pokud ne většina) je již ve vaší lednici. S minimem peněz a maximálně hodinou času můžete získat skvělou večeři nebo doplněk k masu a potěšit i ty, kteří nemají rádi zeleninu. Dýně se totiž hodí k sýru a pečená ještě zesládne. Čistá radost!


Plátky dýně v sýrové krustě

K přípravě dýňových plátků na 4 porce potřebujete:

  1. Troubu předehřejte na 200°C. Plech vyložte pečicím papírem a pokapejte olivovým olejem. Oloupejte dýni od slupky a semínek, dužinu nakrájejte na plátky. Plátky dýně položte na plech, potřete olivovým olejem a pečte 30 minut.
  2. Česnek nasekejte. Citron omyjte horkou vodou a kůru odstraňte jemným struhadlem. Nastrouháme tvrdý sýr.
  3. V misce smíchejte smetanový sýr, vejce, zakysanou smetanu a strouhanku, přidejte polovinu strouhaného sýra a citronovou kůru, osolte, opepřete a důkladně promíchejte.
  4. Vyjměte plech z trouby a plátky dýně položte těsně k sobě. Sýrovou směs rozetřeme na dýni a posypeme zbylým strouhaným sýrem. Vraťte pánev do trouby a pečte dalších 20 minut.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #dýně #podzim #podzimní menuSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Exit mobile version