Site icon Wellness Way Česká republika

Tajemství dlouhodobého skladování ořechů a sušeného ovoce: Jak uchovat jejich chuť?

Co dělat, aby ořechy a sušené ovoce byly skladovány po dlouhou dobu a zůstaly chutné

Málokdo ví, že ořechy a sušené ovoce vyžadují před skladováním speciální zpracování, jinak se mohou rychle zhoršit a ztratit chuť a výhody. Pojďme přijít na to, co je potřeba udělat, aby byly uskladněny celou zimu bez ztráty kvality, a jak je správně jíst.

Jak zpracovat to, co jste právě koupili

Ihned po zakoupení je třeba sušené ovoce namočit na půl hodiny do teplé vody. Během této doby se oxid siřičitý, který se vždy přidává do tohoto produktu, rozpustí a přejde do vody. Poté lze sušené ovoce opláchnout pod tekoucí čistou vodou.

Ořechy není třeba namáčet, stačí je vložit do síta a několikrát dobře propláchnout. Poté se sušené ovoce a ořechy umístí na papírový ručník a suší se při pokojové teplotě. Po vysušení se položí na plech a pošlou do pece při teplotě 50-70 stupňů. Lze sušit od půl hodiny do několika hodin. Jen nezvyšujte teplotu, pokud nechcete ořechy smažit a způsobit, že z nich zmizí většina prospěšných látek. Takové šetrné zpracování vám umožní zbavit ořechy a sušené plody zbytků, vajíček brouků a zabránit infekci nebo plísním během skladování.


Místo sušení v troubě lze ořechy dát na 48 hodin do mrazáku

Pokud jste si koupili ořechy ve skořápce, postupujte podle stejného pravidla: nejprve je omyjte a poté vložte do trouby na 50 stupňů. Doba schnutí je 40–50 minut. Ořechy jsou déle skladovány ve skořápce a pomaleji oxidují. Stále je však důležité skladovat ořechy ve vzduchotěsné nádobě, aby byla zachována správná úroveň vlhkosti. Mají stejnou trvanlivost jako neloupané ořechy.

Pokud začnou ořechy chutnat zatuchle, zkuste je opražit. Vložte jádra do trouby na 350 stupňů po dobu 10 minut. Pokud se po takovém ošetření chuť nezlepší, znamená to, že ořechy žluklé, už je nelze zachránit a budou muset být vyhozeny.

Čas od času projděte své zásoby ořechů a sušeného ovoce, zkontrolujte jejich vzhled a chuť. Pokud se objeví chyby nebo plísně, je třeba je vyhodit.

Jak skladovat ořechy a sušené ovoce

Ořechy lze skladovat bez ztráty nutriční hodnoty až dva roky, sušené ovoce až rok, za určitých podmínek. Optimální podmínky pro ořechy jsou teploty od -5 do +15 stupňů, sušené ovoce – od -10 do +10. Pokud jsou udržovány v teple, mohou se u nich objevit paraziti nebo plísně. Ořechy a sušené ovoce musíte uchovávat v suchých skleněných, keramických nebo dřevěných dózách nebo zabalené ve vakuových sáčcích. Všechny sklenice by měly mít těsná víčka, aby byly chráněny před vnějším prostředím. Různé druhy ořechů a sušeného ovoce skladujte odděleně: všechny mají různé indexy vlhkosti a optimální podmínky. Snadno také absorbují pachy jiných produktů.


Sušené ovoce je lepší skladovat ve skleněných, keramických nebo dřevěných dózách, každý produkt zvlášť

Pokud ořechy a sušené ovoce neskladujete v lednici, ujistěte se, že nejsou umístěny v blízkosti zdrojů tepla (jako je sporák, lednice nebo mikrovlnná trouba) nebo světla. Důležité je také sledovat vlhkost vzduchu. Optimální vlhkost je pro ně od 15 do 25 % při vyšších hladinách mohou zvlhnout a zhoršit se.

Ořechy a sušené ovoce můžete uchovávat v mrazáku. Při teplotě -20 stupňů budou skladovány po neomezenou dobu. Je důležité je nevyndávat a nerozmrazovat. Musíte také zajistit, aby se neobjevila plíseň. Když se objeví, musí být výrobek vyhozen, včetně všeho, co bylo uloženo poblíž.

Jak jíst ořechy a sušené ovoce

Ořechy obsahují kyselinu fytovou, která brání jejich správnému trávení. odkud pochází? Jak ořech roste, aktivuje se enzym fytáza, který rozkládá kyselinu fytovou a zpřístupňuje mladé rostlince obsažený fosfor. Lidské tělo však tento fosfor nedokáže absorbovat. Obsah kyseliny fytové v konečném důsledku snižuje množství minerálů v ořechu, které může člověk vstřebat.


Před jídlem je lepší ořechy namočit: kyselina fytová, kterou lidské tělo nevstřebává, se rozpustí ve vodě.

Kyselina fytová se rozpouští ve vodě nebo se ničí při klíčení jader nebo semen. Proto je lepší ořechy před konzumací namočit – nejvhodnější je to udělat přes noc. Po namočení se zvětší, což je normální. Opláchněte je čistou vodou a jezte je během dne. Namočené ořechy není vhodné skladovat, voda totiž mění jejich trvanlivost a může se objevit plíseň.

Je třeba si uvědomit, že ořechy, stejně jako sušené ovoce, jsou poměrně vysoce kalorickým produktem a neměly by se konzumovat ve velkém množství. 100 gramů některých z nich obsahuje kalorie jednoho oběda nebo večeře. Doporučuje se konzumovat 4-6 30 gramových porcí ořechů týdně. Dětem mohou být podávány ořechy ve formě pasty (urbecha) od šesti měsíců věku. Od pěti let mohou jíst stejné množství ořechů jako dospělí. Ořechy jsou zvláště prospěšné pro těhotné ženy, protože obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin, které napomáhají správnému vývoji plodu.

Správné zpracování a skladování ořechů a sušeného ovoce pomůže prodloužit trvanlivost a zachovat chuť a vzhled. Jejich hlavními přáteli jsou sucho a chlad i s tímto stavem dlouho vydrží. Nejlepší je ale jíst co nejčerstvější produkt a nekupovat mnoho pro budoucí použití, abyste nevyhodili produkt, který zoxidoval a ztratil chuť.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #sušené ovoce #ořechySOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Exit mobile version