Site icon Wellness Way Česká republika

Trenér řekl, zda je možné jíst brambory při hubnutí a jak je užitečně vařit

Foto: z otevřených zdrojů

Brambory jsou bohaté na draslík, který reguluje krevní tlak.

Brambory jsou mnohými považovány za škodlivý produkt při hubnutí. Jak se ukázalo, zelenina má méně kalorií než některé oblíbené cereálie. Kromě toho byste měli vědět o způsobu zdravého vaření. Informovala o tom RBC-Ukraine s odvoláním na instagramovou stránku trenéra Jurije Popka.

Co potřebujete vědět o bramborách

Podle experta patří Ukrajina mezi TOP 3 země světa, co se týče množství, které roste. V žebříčku zemí se řadí také na 2. místo ve spotřebě – přibližně 120 kg ročně spotřebuje jeden člověk v průměru.

„Ve Francii existují odrůdy brambor v hodnotě 22-25 tisíc hřiven za kilogram, v číslech jsem se nemýlil (jméno je La Bonnotte),“ stojí ve zprávě.

Velkou výhodou brambor je navíc to, že se dlouho skladují a dají se jíst po celý rok.

Z primitivního hlediska jsou brambory sacharidy. Při přípravě stravy jsou brambory často přirovnávány k obilovinám a těstovinám, ačkoli pokud vezmete 100 g pohanky, je to 350 kcal a 100 g brambor je 88 kcal.

Jaké jsou výhody brambor?

V důsledku toho můžete jíst hodně brambor, protože obsah kalorií je relativně nízký ve srovnání s obilovinami, i když je vysoký ve srovnání s jinou zeleninou. Navíc vás zasytí na dlouhou dobu. To znamená, že když si dáte brambory a rohlík, tak po bramborách budete sytí na několik hodin a po rohlíku po půl hodině budete chtít jíst, ačkoliv jsou to dva sacharidy.

Brambory jsou bohaté na draslík, který reguluje krevní tlak. Pokud máte často křeče, svědčí to o nedostatku draslíku v těle, který se nachází ve slupce brambor.

Brambory také obsahují hodně vitamínu C, zvláště když jsou mladé. Zelenina je bohatá na vlákninu, která je prospěšná pro náš trávicí systém.

Zelenina navíc obsahuje hodně škrobu, který se velmi rychle mění na glukózu a rovná se konzumaci sladkostí. A to není dobré pro slinivku břišní a je také škodlivé pro lidi, kteří mají cukrovku a inzulínovou rezistenci.

Relativně lze škrob v bramborách rozdělit na dva typy: rychle vstřebatelný a přeměněný na glukózu a pomalý (stabilní).

„Life hack, když jim uvaříte brambory ve slupce, a to je z hlediska přínosů nejlepší způsob, jak je uvařit (pamatujte na draslík ve slupce) a nechat brambory vychladnout, pak se tam vytvoří odolný škrob. Jednoduše řečeno odolný škrob se nerozkládá v tenkém střevě, ale dostává se do tlustého střeva, kde se stává potravou pro prospěšné bakterie,“ poznamenal trenér.

Při konzumaci brambor byste měli přidat zeleninu, protože vláknina pomáhá stabilizovat hladinu glukózy v krvi, zvláště pokud mají potraviny vysoký glykemický index.

Příznaky otravy bramborem

Pokud často jíte brambory, zvyšuje se riziko vzniku cukrovky o 6–7 %. Rozhodně byste neměli jíst naklíčené a zelené brambory, protože obsahují solanin. Je to jedovatý glykoalkaloid produkovaný v rostlinách z čeledi hluchavkovitých. Nachází se v jakékoli části rostliny – listech, plodech, stoncích a bramborách.

Mezi příznaky otravy patří nevolnost, průjem, zvracení, žaludeční křeče, bolest v krku, bolest hlavy a závratě. Ve velkých dávkách vede otrava solaninem ke smrti.

Odrůdy brambor používané v zemědělství jsou testovány na obsah solaninu a většina z nich má koncentrace pod 0,2 mg na gram. Ale v bramborách ležících na světle může koncentrace solaninu dosáhnout až 1 mg/g nebo i více. V tomto případě může k otravě stačit jeden neoloupaný brambor.

50-80% tohoto jedu je v zelené slupce, takže takové brambory se rozhodně nehodí na vaření v saku.

Jak nevařit brambory

Je také velmi důležité, jak brambory uvaříte, čím více je uvaříte, tím vyšší bude glykemický index.

Například bramborová kaše má GI 90 a bramborová kaše má GI 65. Nezaměňujte kalorický obsah brambor ve slupce s hranolky, které mají asi 300 kcal na 100 g a 88 kcal u vařených brambor. Navíc, pokud do pyré přidáte půl tyčinky másla, obsah kalorií se díky tuku okamžitě zvýší 3-5krát.

Brambory se proto nejzdravěji upravují v sáčku a konzumují je vychlazené.

Exit mobile version