Site icon Wellness Way Česká republika

Exotická shawarma: Speciál postního období

K receptu

Kdo by nemiloval shawarmu? Ten, kdo to nezkusil. Existuje opravdu postní shawarma? Jistě. Šťavnatá náplň z čerstvé nebo pečené zeleniny s pikantní omáčkou, zabalená v tenkém plátu lavash – to je celé tajemství. Tato instantní rolka je vynikající volbou pro postící se lidi i pro vegetariány. Ocení to i ti, kteří prostě milují lehké a zdravé jídlo. Koneckonců, složení zeleniny v receptu může být jakékoli. Cokoli máte v lednici, zabalte do pita chleba. Existuje mnoho možností omáček pro každý vkus, od kečupu po pesto a tkemali. Tuto svačinu si snadno připravíte doma a vezmete s sebou do práce, na výlet nebo na piknik.

Složitost: snadno Kalorie: 549,74 kcal/porce porce: 4 Vaření: 20 min Přidat. čas: 10 min Použitý: 11,65 g/30,42 g/55,88VečeřeSnackVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porceLavash tenký 4 ks.Sladká červená paprika 1 kusBrambor 4 ks.Nakládané okurky 4 ks.Rajčata 2 ks.Čínské zelí nebo zelený salát 120 gPetržel 4 větveKečup ochutnatSladká chilli omáčka ochutnatPostní majonéza ochutnatRostlinný olej na hluboké smažení ochutnat Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si zeleninu na postní shawarmu doma. Sladkou papriku a nakládané okurky nakrájíme na tenké proužky. Rajčata nakrájíme na tenké plátky, čínské zelí nasekáme, nasekáme petrželku.

Krok 2

Chcete-li vyrobit hranolky, oloupejte hlízy a nakrájejte je na silné proužky. V hrnci přiveďte k varu rostlinný olej na hluboké smažení. Brambory vložte do oleje a opékejte 3-4 minuty. Hranolky vyjmeme děrovanou lžící a necháme okapat na talíři papírovou utěrkou, aby se odstranil přebytečný olej, a dochutíme solí.

Krok 3

Pro sestavení postní shawarmy rozložte jeden plát pita chleba na pracovní plochu. V misce smícháme kečup, libovou majonézu a chilli omáčku podle chuti. Polovinu plechu potřeme připravenou omáčkou, nesahající 5 cm od okrajů.

Krok 4

Na omáčku položíme vrstvu čínského zelí, poté plátky rajčat, papriky a nudličky okurky. Navrch položte hranolky. Posypeme petrželkou.

Krok 5

Okraje pita chleba, nepotřeného omáčkou, přehněte přes náplň a poté vše opatrně srolujte do pevného válečku. Opakujte proces se zbývajícími 3 pita listy a náplní. Získáte 4 rohlíky.

Krok 6

Na pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje a opečte na něm připravené závitky jeden po druhém ze všech stran do zlatova. Přendejte na talíře a každou postní shawarmu rozkrojte napůl.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

V postní shawarmě můžete ingredience měnit podle své chuti. Místo pita chleba použijte tortilly nebo pita chléb. Pokud chcete místo salátu přidat cibuli nebo bílé zelí, prosím! Pro větší náplň přidejte do náplně mořské plody nebo tofu. A klidně nahraďte nakládané okurky mořskými řasami.

MIMOCHODEM

Shawarma byla poprvé prodávána jako rychlé občerstvení v Berlíně přistěhovalci z Turecka v 70. letech. Kořeny tohoto pokrmu jsou ale prastaré; něco podobného se připravovalo v Řecku a arabských zemích. Říkalo se jim jinak: shawarma, döner kebab, pita durum, ale podstata je stejná – jde o kousky smaženého masa s čerstvou zeleninou a omáčkou, zabalené v chlebu.

Exit mobile version