Mráz na obzoru: Praktický průvodce uložením potravin do sáčků, fólií a vakuových balení

Příprava na mráz. V čem to mám uložit? Sáčky, fólie, vakuové balení

Léto a podzim jsou rušné časy. Musíte si odpočinout a zásobit se vitamíny. Takže to zkoušíte jako v dětství: dejte bobule do košíku, jednu pro sebe, dvě bobule do košíku… A pak? Dále nasypte sklizeň z koše do speciálních sáčků a krabic a dejte do mrazáku

V pytlích!

Než bude možné produkt zmrazit, musí být zabalen. A první, co přijde pod ruku, je jednoduchý igelitový sáček – nejlevnější způsob, jak zmrazit vše najednou. Nejčastěji se ale vyrábí z recyklovaných materiálů, není navržen tak, aby vydržel nízké teploty, a při zmrznutí může uvolňovat jak páchnoucí, tak přímo škodlivé látky. Po takovém „skladování“ i ty nejkvalitnější produkty znatelně změní barvu a získají nepříjemný zápach. A takový obal se také snadno rozbije. Poté produkt vyschne (vliv mrazového zvětrávání) a absorbuje pachy svých „buněčných sousedů“. Dobrý mrazicí sáček by měl být odolný, odolný vůči nízkým i vysokým teplotám a měl by mít bezpečný zámek. Jeho výhodou je možnost opakovaného použití.

Na trhu jsou high-tech mrazicí sáčky a fólie, které nám dokážou uchovat to nejlepší. Vícevrstvé (extruzní) polyetylenové obaly jsou tedy elastické, trvanlivé, odolné proti pohlcování cizích pachů, vzduchotěsné a bakteriologicky neutrální. Právě z této fólie se vyrábějí mrazicí sáčky: jednorázové, s otvorem na zavěšení a se zářezem pro snadné otevírání; opakovaně použitelné se spojovacími prvky a sponami pro utažení; se samolepicími štítky nebo speciálními „okny“ na poznámky; smršťování teplem; různé velikosti a tloušťky (12–50 mikronů).

Samostatně můžeme zmínit vakuové balení. Používá se především pro skladování masa, ryb, sýrů, pro spolehlivější ochranu před pachy jiných produktů. Umožňuje také výrazně prodloužit životnost a dodává výrobkům optimální estetický vzhled.

Vakuové balení vyžaduje speciální zařízení nebo vakuové nádoby nebo vakuový balicí systém, který odčerpá vzduch z vakuových sáčků a uzavře je.

Co a jak

Chcete-li sklidit významnou sklizeň bylinek, zeleniny, lesních plodů a hub, je lepší zakoupit sáčky se zipy, ze kterých můžete produkt podle potřeby vylít. Můžete k nim přidat i produkty, přirozeně ty, které jsou tam již uskladněné, a ne houby k malinám, po usušení a zmrazení přísady.

Poté, co jsme v létě s přáteli získali 10 kg zvěřiny a rozhodli se ji uložit do 23. února, je logické vyčlenit pro ni samostatnou přihrádku v mrazáku. Maso pevně zabalte do fólie, zapište si datum a detaily hrdinského lovu na speciální etiketu – budou se vám hodit na horké tousty.

Maso a ryby je lepší zmrazit ve velkých kusech a používat smršťovací fólie, které pod vlivem tepla těsně přiléhají k produktu, například pod proudem horkého vzduchu z domácího vysoušeče vlasů. Dobré jsou i vakuové sáčky. Zabrání pronikání pachů dovnitř sáčku a výrobky ve smršťovacích a vakuových obalech lze vložit do mikrovlnné trouby pro rychlé rozmrazování.

Tvrdá voda

Pokud jde o tekuté produkty, je vhodné používat jednorázové sáčky a zmrazovat polévky, džusy a bujóny v jednotlivých porcích. Během procesu zmrazování lze tekutiny tvarovat do kostek, aby se ušetřilo místo. Vložte sáček do plastové nádoby nebo krabice od mléka. Po zmrznutí získá tekutina tvar vhodný pro skladování.

Studená smrtNedoporučuje se zmrazovat okurky, banány, ředkvičky, salát, džem, vejce, nízkotučné sýry a výrobky obsahující želatinu. Jednoduše zemřou v mrazáku. Kromě toho je rychlé odmrazování kontraindikováno u všech produktů. Je lepší je předem vybalit, vložit do cedníku v misce a dát do chladničky.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. SOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika