K receptu
Pokud jste si mysleli, že jahodové gazpacho je dezertní polévka, tak jste na omylu. Jedná se o stejnou pikantní předkrmovou polévku jako jiné četné variace slavné španělské speciality, jen obzvláště aromatické. V období jahod je každý sebectivý milovník studených polévek povinen připravit toto gazpacho. Čím zralejší a sladší jahody, tím chutnější a aromatičtější bude vaše gazpacho. Zároveň, pokud jahoda „selhala“ a nemá dostatek sladkosti, pak je gazpacho skvělým způsobem, jak ji využít. Pokud chcete, můžete do polévky přidat trochu cukru. A pokud je naopak kyseliny málo, pak do gazpacha vymačkejte kromě balzamikového octa i trochu citronové šťávy.
Složitost: snadno Kalorie: 170,75 kcal/porce porce: 4 Vaření: 20 min Přidat. čas: 30 min Použitý: 2,65 g/10,63 g/14,98VečeřeVečeřeSnackPolévkaPárty, bufetPiknikINGREDIENCE NA 4 porceJahoda 400 gRajčata 200 gokurky 200 gČervená paprika 150 gČesnek 2 hřebíček(y)Extra panenský olivový olej 2 polévkové lžíce.Bílý balzamikový ocet 1 polévková lžíce.Čerstvá bazalka 15 gMletý černý pepř Jedlý led Sůl Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Rajčata oloupeme. Za tímto účelem udělejte na ovoci řezy ve tvaru kříže a ponořte rajčata do vroucí vody na 10–20 sekund. Poté vyjměte a ponořte ovoce do misky s velmi studenou vodou. Kůže se snadno stáhne.
Krok 2
Pokud mají okurky hrubou slupku, oloupejte ji škrabkou na zeleninu. Odstraňte semena z pepře. Rajčata, papriky a okurky nakrájíme na libovolně velké kousky a spolu s česnekem je rozmixujeme v mixéru.
Krok 3
Odstraňte sepals z jahod. Pár bobulí dejte stranou na ozdobu, zbylé rozmixujte v mixéru dohladka. Smíchejte jahodové pyré se zeleninovým pyré.
Krok 4
Gazpacho ochuťte olivovým olejem a balzamikovým octem a podle chuti dosolte. Lístky bazalky nasekejte nadrobno a přidejte do polévky. Gaspacho dejte alespoň na půl hodiny do lednice.
Krok 5
Jahodové gazpacho nalijte do sklenic nebo misek a přidejte kostky ledu. Polévku ozdobte plátky jahod a lístky bazalky. Opepříme a pokapeme olivovým olejem.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Jahody a bazalka jsou skvělá kombinace, proto doporučujeme použít zelenou bazalku jako čerstvé bylinky na gazpacho. Čerstvý tymián bude také dobrý, ale do jahodového gazpacho byste rozhodně neměli přidávat kopr a zelenou cibulku.
MIMOCHODEM
Pokud chcete, aby vaše jahodové gazpacho bylo jemnější a krémovější, po rozmixování směs prolisujte přes jemné sítko. Tím se zbavíte semínek rajčat a jahod.