K receptu
Dunajský salát na zimu se připravuje podle klasického receptu, podle kterého se zelenina nakrájená na nudličky dochutí solí, kořením a cukrem a poté se krátce povaří. Aby byl salát dobře skladován a měl bohatou a jasnou chuť, přidává se k zelenině stolní ocet a rostlinný olej. Minimální počet ingrediencí v salátu Dunaj jsou čtyři (rajčata, paprika, mrkev a cibule). Pokud je to žádoucí, může být rozšířeno na osm přísad přidáním zeleného hrášku, okurek, zelí a česneku. Stojí za zmínku, že rajčata na salát mohou být buď velmi zralé, nebo zcela zelené – výsledek bude v každém případě vynikající! Tento salát je univerzální, protože jej lze podávat jako studený předkrm i jako přílohu k masu, drůbeži nebo rybám. Určitě si připravte pár sklenic dunajského salátu, v zimě se budou hodit!
Složitost: snadno Kalorie: 370,09 kcal/porce porce: 8 Vaření: 40 min Přidat. čas: 3 hodiny Použitý: 5,93 g/22,77 g/35,24KonzervováníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 8 PORCÍrajčata 1 kgokurky 500 gsladká paprika 500 gbílé zelí 500 gmrkev 500 gcibule 500 gčesnek 1 kusrostlinný olej 180 mlstolní ocet 9% 50 mlzrnka pepře 10 ks.cukr 80 gsůl 40 g Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Připravte si zeleninu. Zelí nakrájíme nadrobno. Sladkou papriku podélně rozřízněte, zbavte stopek a půlky nakrájejte na proužky. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle;
Krok 2
Rajčata nakrájíme na silné plátky. Okurky nakrájejte na plátky o tloušťce 5 mm a poté nakrájejte příčně na tyčinky. Cibuli nakrájíme na půlkolečka. Stroužky česneku nakrájíme na plátky.
Krok 3
Veškerou zeleninu dejte do velkého nerezového hrnce. Osolíme, ocukrujeme, opepříme, zalijeme octem a jemně promícháme. Pánev přikryjeme pokličkou a necháme na pracovní ploše při pokojové teplotě 2-3 hodiny. Během této doby by měla zelenina pustit šťávu.
Krok 4
Do pánve se zeleninou přidejte rostlinný olej a znovu jemně promíchejte. Umístěte na sporák, nastavte vysoký oheň a přiveďte zeleninu k varu. Snižte teplotu na střední a salát vařte 10 minut. Několikrát promíchejte.
Krok 5
Sklenice důkladně umyjte. Předehřejte troubu na 150 ℃nainstalujte gril na spodní úroveň. Umístěte sklenice na stojan hrdlem dolů a zahřívejte 15 minut. Umyjte víčka jedlou sodou a vložte do misky s vroucí vodou.
Krok 6
Horký salát vložte do připravených sterilizovaných sklenic a pevně uzavřete víčky. Sklenice postavte na pracovní plochu dnem vzhůru, přikryjte froté ručníkem nebo dekou a nechte vychladnout.
Krok 7
Sklenice s úplně vychladlým dunajským salátem postavte na chladné a tmavé místo. Jakmile sklenici otevřete, salát lze skladovat v chladničce maximálně 2 dny.
UŽITEČNÉ RADY
Při výběru rajčat na salát dejte přednost ovoci s hustou dužinou, lehce nezralá nebo zelená jsou perfektní. K zelenině můžete přidat 100 g čerstvého nebo mraženého zeleného hrášku nebo zelených fazolek nakrájených na malé kousky.
MIMOCHODEM
Existuje další způsob, jak sterilizovat salátové sklenice. Do každé sklenice nalijte 40-60 ml vody a vložte do mikrovlnné trouby hrdlem nahoru. Zahřívejte sklenice po dobu 3 minut při výkonu alespoň 700-800 W. Opatrně vyjměte horké sklenice a vylijte vodu.