K receptu
Navrhujeme, abyste se pokusili připravit nakládané okurky v kečupu na zimu: předkrm se ukáže jako velmi originální a má mnoho rád. Receptura je určena pro třílitrové zavařovací sklenice, což je na experiment docela dost. Nám se ale zdá, že po prvním vyzkoušení budete takto nakládat okurky určitě nejednou. Navíc v této věci neexistují žádné zvláštní potíže. Okurky naskládejte do sklenic spolu s aromatickými listy rybízu a křenu, česnekem a koprem, zalijte vroucí vodou, kterou po 15 minutách slijte, a na jejím základě uvařte marinádu. Poté už zbývá jen polít ovoce a srolovat. Jednoduché a docela rychlé!
Složitost: průměrný Kalorie: 19,30 kcal/porce porce: 3 Vaření: 1 hodina Použitý: 0,73 g/0,11 g/3,97KonzervováníPrázdnýSnackVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 3 PORCEmalé čerstvé okurky – 1,5 kg listy rybízu – 3 ks list křenu – 1 ks kopr „deštníky“ – 4 ks petržel – 3 snítky česneku – 6 stroužků pitná voda – 1,5 l kečup – 6 polévkových lžic. l.sůl – 1,5 lžíce. l.cukr – 3 polévkové lžíce. l stolní ocet (9%) – 3 polévkové lžíce. l. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Připravte si sklenice a víčka na okurky v kečupu. Důkladně je omyjte jedlou sodou a opláchněte. Sterilizujte jakýmkoli pohodlným způsobem. Nechte zcela zaschnout.
Krok 2
Okurky, listy rybízu a křenu, koprové „deštníky“ a petržel omyjte a dobře osušte a rozložte je na papírové ručníky. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na půlky.
Krok 3
Nalijte pitnou vodu do hrnce a přiveďte k varu. Do sterilizovaných sklenic vložte jeden koprový deštník, list rybízu, třetinu listu křenu a 4 poloviny stroužku česneku.
Krok 4
Poté okurky vložte do sklenic co nejtěsněji. Nahoře jsou zbývající „deštníky“ česneku. Naplňte vroucí vodou až po vrchol. Zakryjte sterilizovanými víčky a nechte 15 minut.
Krok 5
Vodu ze sklenic od okurek slijte do čistého kastrolu (můžete použít speciální poklice s otvory, přidejte kečup, sůl, cukr a zamíchejte).
Krok 6
Vložte pánev do výsledné směsi na oheň a přiveďte k varu. Vařte jednu minutu. Nalijte stolní ocet, zamíchejte lžící a ihned odstavte z ohně.
Krok 7
Vzniklou marinádu s kečupem nalijte do sklenic s okurkami až po samý vrch. Srolujte se sterilizovanými víčky. Vyklopte na dvojitě složenou utěrku a nechte vychladnout.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Okurky v kečupu lze pro spolehlivější skladování sterilizovat ve sklenicích. Nalijte vodu do velkého hrnce a na dno položte starý ručník. Zahřejte ji, dokud nebude teplá, a vložte do ní sklenice kečupu přikryté víčky. Přiveďte k varu a sterilujte 15 minut. Doručte a srolujte.
MIMOCHODEM
Jaký kečup zvolit pro výrobu nakládaných okurek podle našeho receptu, je na vás. Pokud máte rádi pikantnější chutě, vezměte si omáčku pálivou, k jemným si dejte klasickou rajčatovou omáčku.