K receptu
Je mnoho těch, kteří se rádi zakousnou do slupky a vychutnají si lahodnou rajčatovou šťávu a jemnou dužninu. Rajčata v konzervě bez slupky jsou jen pro ty, kteří kategoricky nesnášejí kůži a nechávají ji na okraji talíře. Pokud to vaše výchova neumožňuje, můžete před vložením rajčat do sklenic odstranit slupky. Marinádu lze připravit s vodou nebo rajčatovou šťávou.
Složitost: snadno Kalorie: 40,68 kcal/porce porce: 6 Vaření: 40 min Použitý: 2,27 g/0,50 g/7,26PrázdnýINGREDIENCE NA 6 PORCÍ600 g rajčat 15 g soli 8 g cukru 2 stroužky česneku 1,5 polévkové lžíce. lžíce 9% ocet 200–220 ml vody 2–3 ks. černý pepř 2 ks. nové koření 1 poupě hřebíčku list křenu podle chuti estragon podle chuti listy celeru podle chuti kopr deštník podle chuti třešňové listy podle chuti listy rybízu podle chuti Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si sterilizované sklenice a víčka.
Krok 2
Rajčata omyjte, odstraňte stopku a sepals.
Krok 3
Připravte si nádobu se studenou vodou a dejte vodu do hrnce k varu.
Krok 4
Rajčata vložíme do cedníku a jakmile se voda vyvaří, vložíme rajčata do cedníku na 2 minuty do vroucí vody – blanšírujeme. Poté rajčata vyjměte a vložte je do studené vody, dokud nevychladnou.
Krok 5
Omyjte bylinky a koření a vložte je na dno sklenic.
Krok 6
Rajčata vyjmeme z vody a oloupeme slupky.
Krok 7
Oloupaná rajčata dejte do sklenic a navrch nalijte ocet.
Krok 8
Svaříme vodu se solí a cukrem a vsypeme konzervu loupaných rajčat.
Krok 9
Uzavřete víčky, otočte, přikryjte ručníkem nebo dekou a nechte úplně vychladnout.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Pro tuto úpravu jsou vhodné červené, středně velké, zralé plody. Rajčata je třeba roztřídit podle velikosti, odstranit poškozená a měkká.
MIMOCHODEM
Rajčata je velmi vhodné blanšírovat v cedníku – zahřejí se tak rovnoměrně a je mnohem snazší je vyjmout z vroucí vody.