K receptu
Ne všechny hospodyňky dělají nakládané stroužky česneku s řepou. Ale marně, protože ani v této podobě zelenina neztrácí nic ze svých prospěšných vlastností. Jeho chuť je navíc jemnější, kořenitá a pikantní. A samotná svačina se díky řepě rozjasní. Česnek lze nejen použít jako lék na nachlazení, ale také ho přidávat do různých pokrmů pro chuť. V závislosti na složení koření lze chuť měnit. Pokud má někdo například rád své svačiny pikantní, můžete přidat trochu chilli papričky. Zde je lepší zaměřit se na svůj vkus.
Složitost: snadno Kalorie: 77,42 kcal/porce porce: 2 Vaření: 40 min Použitý: 2,79 g/0,42 g/15,74PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 2 PORCEčesnek – 350 g velká řepa – 1 ks.Na marináduvoda – 500 ml sůl – 25 g cukru – 25 kaplí – 2 ks tymián – 2 snítky hřebíček – 4 ks zrnka černého pepře – 8 ks ocet 9 % – 80 ml Tabulka měr RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si všechny ingredience na výrobu nakládaného česneku a řepy. Stroužky česneku zalijte vodou a nechte 30 minut. Poté vodu slijte a zeleninu oloupejte.
Krok 2
Řepu omyjte pod tekoucí vodou, důkladně omyjte nečistoty. A pak pomocí nože na zeleninu odstraňte slupku. Zeleninu nakrájejte na tenké proužky o tloušťce asi 0,5 cm.
Krok 3
Oloupané stroužky česneku dejte do hrnce nebo hluboké misky a spařte vroucí vodou. Nechte působit 30 sekund a poté vodu slijte. Druhou možností je blanšírovat česnek ve vroucí vodě po dobu 1-2 minut.
Krok 4
Připravte si sterilizované sklenice a víčka. Můžete použít 2 malé zavařovací sklenice o objemu 0,5 litru. Předem je opláchněte vodou a sterilizujte jakýmkoliv vhodným způsobem.
Krok 5
Na dno každé sterilizované sklenice položte stroužky česneku a poté vrstvu brček z červené řepy. Vrstvy opakujte, dokud vám nedojde místo ve sklenicích.
Krok 6
Připravte si marinádovou náplň. Do smaltované pánve nalijte 500 ml vody, přidejte sůl, cukr, bobkový list, tymián, hřebíček, kuličky černého pepře. Zalijte octem. Umístěte roztok na oheň a přiveďte k varu.
Krok 7
Česnek a řepu přelijte horkou marinádou až po okraj a přikryjte sterilizovanými poklici. Ještě není potřeba srolovat, jelikož je budeme sterilizovat.
Krok 8
Dno velkého kastrolu vyložte kuchyňskou utěrkou a vložte do něj sklenice s česnekem a marinádou. Naplňte sklenice vodou, dokud nedosáhne po ramena. Vařte asi 10 minut.
Krok 9
Přesně po 10 minutách vyjměte sklenice pomocí kleští a uzavřete víčka. Otočte je, zabalte a nechte přes noc úplně vychladnout. Poté skladujte na chladném a tmavém místě.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
K přípravě nakládaných stroužků česneku s řepou můžete použít nikoli samotnou zeleninu, ale pouze šťávu. Vymačkáme ji z nastrouhané kořenové zeleniny a poté povaříme. Dále smícháme šťávu s marinádou a nalijeme na česnek.
MIMOCHODEM
K přípravě nakládaných stroužků česneku s řepou je lepší použít balenou pitnou vodu. Voda z vodovodu může mít nepříjemnou chuť a zničit produkt.