Site icon Wellness Way Česká republika

Česnekové stroužky v řepové marinádě: Gurmánský pochoutka

K receptu

Ne všechny hospodyňky dělají nakládané stroužky česneku s řepou. Ale marně, protože ani v této podobě zelenina neztrácí nic ze svých prospěšných vlastností. Jeho chuť je navíc jemnější, kořenitá a pikantní. A samotná svačina se díky řepě rozjasní. Česnek lze nejen použít jako lék na nachlazení, ale také ho přidávat do různých pokrmů pro chuť. V závislosti na složení koření lze chuť měnit. Pokud má někdo například rád své svačiny pikantní, můžete přidat trochu chilli papričky. Zde je lepší zaměřit se na svůj vkus.

Složitost: snadno Kalorie: 77,42 kcal/porce porce: 2 Vaření: 40 min Použitý: 2,79 g/0,42 g/15,74PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 2 PORCEčesnek – 350 g velká řepa – 1 ks.Na marináduvoda – 500 ml sůl – 25 g cukru – 25 kaplí – 2 ks tymián – 2 snítky hřebíček – 4 ks zrnka černého pepře – 8 ks ocet 9 % – 80 ml Tabulka měr RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si všechny ingredience na výrobu nakládaného česneku a řepy. Stroužky česneku zalijte vodou a nechte 30 minut. Poté vodu slijte a zeleninu oloupejte.

Krok 2

Řepu omyjte pod tekoucí vodou, důkladně omyjte nečistoty. A pak pomocí nože na zeleninu odstraňte slupku. Zeleninu nakrájejte na tenké proužky o tloušťce asi 0,5 cm.

Krok 3

Oloupané stroužky česneku dejte do hrnce nebo hluboké misky a spařte vroucí vodou. Nechte působit 30 sekund a poté vodu slijte. Druhou možností je blanšírovat česnek ve vroucí vodě po dobu 1-2 minut.

Krok 4

Připravte si sterilizované sklenice a víčka. Můžete použít 2 malé zavařovací sklenice o objemu 0,5 litru. Předem je opláchněte vodou a sterilizujte jakýmkoliv vhodným způsobem.

Krok 5

Na dno každé sterilizované sklenice položte stroužky česneku a poté vrstvu brček z červené řepy. Vrstvy opakujte, dokud vám nedojde místo ve sklenicích.

Krok 6

Připravte si marinádovou náplň. Do smaltované pánve nalijte 500 ml vody, přidejte sůl, cukr, bobkový list, tymián, hřebíček, kuličky černého pepře. Zalijte octem. Umístěte roztok na oheň a přiveďte k varu.

Krok 7

Česnek a řepu přelijte horkou marinádou až po okraj a přikryjte sterilizovanými poklici. Ještě není potřeba srolovat, jelikož je budeme sterilizovat.

Krok 8

Dno velkého kastrolu vyložte kuchyňskou utěrkou a vložte do něj sklenice s česnekem a marinádou. Naplňte sklenice vodou, dokud nedosáhne po ramena. Vařte asi 10 minut.

Krok 9

Přesně po 10 minutách vyjměte sklenice pomocí kleští a uzavřete víčka. Otočte je, zabalte a nechte přes noc úplně vychladnout. Poté skladujte na chladném a tmavém místě.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

K přípravě nakládaných stroužků česneku s řepou můžete použít nikoli samotnou zeleninu, ale pouze šťávu. Vymačkáme ji z nastrouhané kořenové zeleniny a poté povaříme. Dále smícháme šťávu s marinádou a nalijeme na česnek.

MIMOCHODEM

K přípravě nakládaných stroužků česneku s řepou je lepší použít balenou pitnou vodu. Voda z vodovodu může mít nepříjemnou chuť a zničit produkt.

Exit mobile version