K receptu
Jahodový a růžový džem… Už z názvu je zřejmé, že mluvíme o dezertu pro pohádkové princezny, královny a další krásné dámy, které tuto pochoutku z křišťálových rozet jedí stříbrnými lžičkami. Tedy alespoň nám to tak připadá! Ale ve skutečnosti má džem z růží a jahod vynikající, naprosto božskou chuť a nenapodobitelnou vůni. Mimochodem, nemusíte trhat okvětní lístky: doporučujeme použít sušená poupata, která lze zakoupit ve velkých čajovnách. Zbývá už jen připravit jahody a udělat z nich džem podle našeho receptu, který se nepochybně stane rodinným oblíbencem.
Složitost: snadno porce: 3 Vaření: 30 minVařeníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 3 PORCEstředně velké jahody – 1,5 kg cukru – 1,5 kg pitné vody – 150 ml sušených poupat růží – 50 g jedlé růžové vody – 2 polévkové lžíce. l. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si jahody. Roztřiďte bobule, odstraňte všechny pomačkané nebo poškozené, zbývající opatrně opláchněte studenou tekoucí vodou a osušte je, rozložte je na papírový ručník. Odstraňte stonky a sepals.
Krok 2
Vložte jahody do smaltované misky nebo široké pánve. Přidejte cukr a zalijte pitnou vodou. Umístěte na střední teplotu, přiveďte k varu, sejměte pěnu a vařte 5 minut.
Krok 3
Přidejte poupata růže. Přiveďte k varu na vysoké teplotě a okamžitě snižte teplotu. Vařte 10 minut, pravidelně sbírejte pěnu. Zalijte růžovou vodou a vařte dalších 5-7 minut. Horký džem nalijte do suchých sterilizovaných sklenic a srolujte víčky.
UŽITEČNÉ RADY
Kde najdu růžovou vodu na jahodový a růžový džem? Ve velkých supermarketech nebo internetových obchodech. Jen nezapomeňte, že mluvíme o jedlé růžové vodě, což je čistý destilát z okvětních lístků (bez alkoholu ve složení).
MIMOCHODEM
Do jahodového a růžového džemu můžete přidat jednu „hvězdu“ badyánu nebo pár „krabiček“ přírodního kardamomu: díky tomu se chuť pochoutky obohatí o zajímavé kořenité tóny.