Site icon Wellness Way Česká republika

Džem z meruněk bez cukru: sladká dobře bez kalorií

K receptu

Meruňkový džem bez cukru není fantazie, ale realita! K přípravě dezertu potřebujete pouze zralé a šťavnaté meruňky a ani gram škodlivých přísad. Citronová šťáva je zde potřeba ani ne tak kvůli zachování obrobku, ale kvůli příjemné chuti. Budete také muset přidat trochu vody, aby se meruňkové pyré nepřipálilo. Vzhledem k tomu, že ovoce je již sladké, nedostatek cukru ani nepoznáte. Koření pomůže zpestřit chuť. Například během vaření můžete přidat několik hrášek nového koření. Pokud ale plánujete dopřát malým dětem dezert, pak je lepší nepřidávat nic navíc. A jaké lahodné koláče s tímto džemem připravíte! Olízneš si prsty!

Složitost: snadno Kalorie: 67,94 kcal/porce porce: 1 Vaření: 50 min Použitý: 1,42 g/0,20 g/13,98PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 1 PORCImeruňky – 1,5 kgglymonové šťávy – 40 ml pitné vody – 150 ml nového koření – 5 hrášek Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si všechny ingredience na meruňkovou marmeládu bez cukru. Plody důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a roztřiďte. Rozkrojte napůl a odstraňte pecky.

Krok 2

Půlky meruněk nakrájejte najemno a vložte do mísy mixéru. Rozdrťte na homogenní pyré. Ovoce lze v případě potřeby také nechat projít mlýnkem na maso.

Krok 3

Meruňkové pyré dejte do silnostěnného hrnce, přidejte citronovou šťávu, zalijte vodou a na mírném ohni přiveďte k varu. Přidejte nové koření. Vařte za míchání asi 40 minut.

Krok 4

Zatímco se džem vaří, připravte si sklenice a víčka. Důkladně je omyjte jedlou sodou. Poté položte na mřížku trouby a zapněte teplo na 120 °C. Sterilizujte alespoň 15 minut.

Krok 5

Když je meruňkový džem hotový, odstraňte papriku. Odstraňte sklenice a víčka. Potřete je džemem a uzavřete. Otočte dnem vzhůru, přikryjte ručníkem a nechte přes noc.

Krok 6

Vychlazený meruňkový džem bez cukru skladujte stejným způsobem jako obvykle: na chladném a tmavém místě ne déle než 1 rok. Nevystavujte se přímému slunečnímu záření.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Doporučujeme přidat nějaké koření do meruňkového džemu bez cukru. Může to být tyčinka skořice, badyán nebo vanilkový lusk (pokud připravujete dezert pro děti).

MIMOCHODEM

Pokud nemáte po ruce citron, můžete šťávu nahradit kyselinou citronovou. Nebudete potřebovat více než 3 g nebo, jak se říká, na špičce nože. Rozřeďte ji ve lžíci vody a přidejte do meruňkové marmelády bez cukru.

Exit mobile version