K receptu
Opravdu potřebujete důvod rozmazlovat sebe, své blízké a přátele tou nejchutnější jantarovou meruňkovou pochoutkou? Jaký druh pamlsku? Samozřejmě Royal meruňkový džem s peckami. I název mluví sám za sebe a slibuje bohatou chuť a skvělý vzhled.
K tomuto džemu je nejlepší zvolit středně velké meruňky, protože to bude estetičtější, ale obecně se hodí jakýkoli druh. Hlavní je, že jsou hutné, bez promáčknutých sudů a hořkých jader. Další důležitý bod, který se týká vzhledu a závisí na vašich zkušenostech a šikovnosti – pokud ještě nemůžete vytlačit semínka a nechat plody neporušené, pak proveďte řez nožem a meruňku opatrně otevřete jako skořápku.
Složitost: snadno Kalorie: 442,24 kcal/porce porce: 10 Vaření: 82 hod Použitý: 0,91 g/0,10 g/108,75DezertPrázdnýINGREDIENCE NA 10 PORCÍ1 kg meruněk 1 kg cukru 250 ml pitné vody 1 polévková lžíce. l. citronová šťáva Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Meruňky rukama opatrně roztřiďte a odstraňte všechny přezrálé plody. Celé pevné meruňky opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami.
Krok 2
Odstraňte semena z každého ovoce. Měli byste přitlačit ze strany stonku; skvělé jsou k tomu dřevěné hůlky. Pokud je semínko zaseknuté, můžete opatrně projít otvorem ve stonku, projít se po něm párátkem a také udělat malý vpich ve spodní části špičkou nože.
Krok 3
Semena opatrně rozdělte, aby se nepoškodilo jádro. Pokud nemáte louskáček, můžete použít kladivo, jen pecky nejprve zabalte do ručníku. Opláchněte jádra (aby se do džemu nedostaly třísky) a osušte papírovou utěrkou.
Krok 4
Sirup vařte v pánvi nebo velkém hrnci se silným dnem. Za tímto účelem přiveďte vodu k varu, přidejte cukr, počkejte, dokud se úplně nerozpustí a vařte na středním plameni za míchání asi 3-5 minut.
Krok 5
Meruňky naplňte jadérky, každý plod na několika místech propíchněte párátkem, aby slupka zůstala při vaření neporušená. Připravené meruňky vložte do vroucího sirupu, přiveďte k varu, jemně promíchejte a vypněte oheň. Nechte 10-12 hodin louhovat při pokojové teplotě.
Krok 6
Vychladlé a namočené meruňky v sirupu opět přivedeme k varu, vypneme oheň a necháme ještě 10-12 hodin postup opakovat ještě dvakrát. Při posledním varu přidejte citronovou šťávu, jemně promíchejte a vařte doslova 1 minutu. Hotový džem nalijte do sterilních sklenic a srolujte víčky.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Recept na meruňkový džem uvádí přibližnou dobu louhování. Nemusí to být 10-12 hodin, pokud meruňky sedí v sirupu o 1-2 hodiny déle, pak je to v pořádku. Stačí upravit přípravu tak, aby vyhovovala vašemu vhodnému rozvrhu.
MIMOCHODEM
Citronovou šťávu v tomto receptu lze nahradit kyselinou citronovou. Chcete-li to provést, jednoduše zřeďte trochu kyseliny citrónové, asi 1/4 lžičky, ve lžíci pitné vody. nebo jak se říká – na špičce nože.