Site icon Wellness Way Česká republika

Exkluzivní meruňkový džem s královskými semínky

K receptu

Opravdu potřebujete důvod rozmazlovat sebe, své blízké a přátele tou nejchutnější jantarovou meruňkovou pochoutkou? Jaký druh pamlsku? Samozřejmě Royal meruňkový džem s peckami. I název mluví sám za sebe a slibuje bohatou chuť a skvělý vzhled.

K tomuto džemu je nejlepší zvolit středně velké meruňky, protože to bude estetičtější, ale obecně se hodí jakýkoli druh. Hlavní je, že jsou hutné, bez promáčknutých sudů a hořkých jader. Další důležitý bod, který se týká vzhledu a závisí na vašich zkušenostech a šikovnosti – pokud ještě nemůžete vytlačit semínka a nechat plody neporušené, pak proveďte řez nožem a meruňku opatrně otevřete jako skořápku.

Složitost: snadno Kalorie: 442,24 kcal/porce porce: 10 Vaření: 82 hod Použitý: 0,91 g/0,10 g/108,75DezertPrázdnýINGREDIENCE NA 10 PORCÍ1 kg meruněk 1 kg cukru 250 ml pitné vody 1 polévková lžíce. l. citronová šťáva Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Meruňky rukama opatrně roztřiďte a odstraňte všechny přezrálé plody. Celé pevné meruňky opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami.

Krok 2

Odstraňte semena z každého ovoce. Měli byste přitlačit ze strany stonku; skvělé jsou k tomu dřevěné hůlky. Pokud je semínko zaseknuté, můžete opatrně projít otvorem ve stonku, projít se po něm párátkem a také udělat malý vpich ve spodní části špičkou nože.

Krok 3

Semena opatrně rozdělte, aby se nepoškodilo jádro. Pokud nemáte louskáček, můžete použít kladivo, jen pecky nejprve zabalte do ručníku. Opláchněte jádra (aby se do džemu nedostaly třísky) a osušte papírovou utěrkou.

Krok 4

Sirup vařte v pánvi nebo velkém hrnci se silným dnem. Za tímto účelem přiveďte vodu k varu, přidejte cukr, počkejte, dokud se úplně nerozpustí a vařte na středním plameni za míchání asi 3-5 minut.

Krok 5

Meruňky naplňte jadérky, každý plod na několika místech propíchněte párátkem, aby slupka zůstala při vaření neporušená. Připravené meruňky vložte do vroucího sirupu, přiveďte k varu, jemně promíchejte a vypněte oheň. Nechte 10-12 hodin louhovat při pokojové teplotě.

Krok 6

Vychladlé a namočené meruňky v sirupu opět přivedeme k varu, vypneme oheň a necháme ještě 10-12 hodin postup opakovat ještě dvakrát. Při posledním varu přidejte citronovou šťávu, jemně promíchejte a vařte doslova 1 minutu. Hotový džem nalijte do sterilních sklenic a srolujte víčky.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Recept na meruňkový džem uvádí přibližnou dobu louhování. Nemusí to být 10-12 hodin, pokud meruňky sedí v sirupu o 1-2 hodiny déle, pak je to v pořádku. Stačí upravit přípravu tak, aby vyhovovala vašemu vhodnému rozvrhu.

MIMOCHODEM

Citronovou šťávu v tomto receptu lze nahradit kyselinou citronovou. Chcete-li to provést, jednoduše zřeďte trochu kyseliny citrónové, asi 1/4 lžičky, ve lžíci pitné vody. nebo jak se říká – na špičce nože.

Exit mobile version