Exotické kotlety z cizrny a dýně podávané s lahodnou omáčkou

K receptu

Lahodné a výživné cizrnové řízky s dýní a pikantní omáčkou budou výborným obědem či večeří nejen pro vegetariány, ale i pro lidi dodržující půst. Recept na vegetariánské řízky bohaté na bílkoviny je vcelku jednoduchý. Cizrnu je ale potřeba připravit předem tak, že ji namočíte asi na den do studené vody. A dýně bude potřeba upéct. Cizrnové řízky ideálně doplní domácí mexická salsa – do receptu jsme zařadili i její přípravu.

Složitost: průměrný Kalorie: 446,85 kcal/porce porce: 4 Vaření: 1 hodina 40 minut Použitý: 16,57 g/14,68 g/66,90TroubaPečeníVečeřeVečeřeHlavní chodVegetariánství: Ovo-laktoVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porceNa řízky:200 g cizrny 1/2 lžičky. čerstvě mletý černý pepř 1/4 lžičky. kajenský pepř 400 g dýňové dužiny 1/3 šálku strouhanky a více na obalování 3 stroužky česneku 1 polévková lžíce. l. citronová šťáva 1 vejce 1 polévková lžíce. l. hnědý cukr 1/4 lžičky. mletá skořice 1 polévková lžíce. l. kari prášek 2 lžičky. mletý kmínPro salsu:půl chilli papričky 2 zelené cibule 1/2 – 1 lžička. citronová šťáva 2 malá rajčata 2 polévkové lžíce. l. olivový olej sůl čerstvě mletý černý pepř tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Cizrnu namočte na 12–24 hodin do studené vody, poté důkladně propláchněte, zalijte čerstvou studenou vodou a vařte 1–2 hodiny v cedníku. Troubu předehřejte na 190°C. Dýňovou dužinu nakrájíme na kostičky, posypeme cukrem a skořicí a zakápneme olivovým olejem. Promícháme, dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 15–20 minut, dokud nezměknou.

Krok 2

Ve velké míse smícháme vejce s citronovou šťávou, solí a kořením, přidáme hrášek a nadrobno nakrájený česnek, přidáme strouhanku. Přidejte upečenou dýni a dobře promíchejte, dýni lehce rozmačkejte. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 1 hodinu do chladničky.

Krok 3

Hotové mleté ​​maso rozdělíme na 12 dílů a vytvarujeme kulaté řízky. Obalte z obou stran ve strouhance. V široké pánvi rozehřejte olivový olej a řízky opékejte na středním plameni 3–4 minuty. z každé strany do zlatova a křupava.

Krok 4

Na salsu nakrájejte rajčata na malé kostičky. Chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte. Zelenou cibuli nakrájíme na tenké plátky. Všechny ingredience smícháme, osolíme, opepříme a salsu dochutíme citronovou šťávou podle chuti. Nechte sedět alespoň 10 minut. Horké placičky položte na talíře a podávejte se zeleným salátem a salsou.

MIMOCHODEM

Turecký hrášek, jak se cizrně také říká. a dýně lze kombinovat v různých pokrmech. Uvaříte s nimi nejen řízky, ale také například salát s tahini dresinkem, pikantní kari nebo marocký guláš.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Salsa je tradiční mexická omáčka (nazývaná také červená) vyrobená z drcených rajčat a chilli papriček s přídavkem koření. Pokud nemáte čas na jeho přípravu, můžete použít hotovou omáčku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika