Exotické orientální pochoutky z lilku, cizrny a jogurtu

K receptu

Co je labane a s čím se jí, se dozvíte na přípravě orientálních přesnídávek z lilku, cizrny a jogurtu. Co budeme vařit kromě labanehu: smažené lilky s česnekem v aromatických bylinkách a samozřejmě hummus – oblíbená omáčka z cizrnového pyré a sezamové pasty. Vše podávejte s čerstvou zeleninou a chlebem pečeným na olivovém oleji. Receptura je určena pro velkou společnost, což je velmi pohodlné. Svačiny ze Středního východu jsou poměrně snadné a rychlé na přípravu a mohou se stát nejexotičtějšími na vašem stole. A garantujeme vynikající chuť pokrmu.

Složitost: snadno Kalorie: 730,59 kcal/porce porce: 8 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 4 hodiny Použitý: 31,69 g/29,34 g/84,88VečeřeSnackVegetariánství: LaktoVegetariánstvíDětské menuPárty, bufetnový rokINGREDIENCE NA 8 PORCÍbageta 1 kuspita 4 ks.čerstvá zelenina (paprika, ředkvičky, okurky) ochutnatolivový olej ochutnatsůl ochutnatčerstvě mletý černý pepř ochutnatNa předkrm z lilku:velký lilek 6 ks.stroužek česneku 3 ks.snítka koriandru 5 ks.citronová šťáva 1 polévková lžíce.mletý kmín 1 lžičkaPro labane:přírodní hustý jogurt 1 kgstroužek česneku 2 ks.svazek petrželky 1 kuscitronová šťáva 1 polévková lžíce.Pro hummus:suchá cizrna 300 gsezamová pasta tahini 150 gpiniové oříšky 2 polévkové lžíce. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Pro hummus namočte cizrnu na 24 hodin do studené vody během této doby vodu jednou nebo dvakrát vyměňte. Hummus propláchneme, přidáme čerstvou studenou vodu, přivedeme k varu, vaříme do úplného změknutí, 1,5 hodiny scedíme v cedníku, vývar si necháme, cizrnu propláchneme studenou vodou a hrách oloupeme. Pomocí ponorného mixéru rozšlehejte cizrnu s tahini, 2-3 lžíce. l. citronovou šťávu, sůl, pepř, olivový olej a malé množství vývaru do hladka. Dochuťte ještě solí, pepřem a citronovou šťávou. Vložte hummus do několika misek a posypte opraženými ořechy a škumpou.

Krok 2

Pro labane vyložte misku gázou nebo ručníkem, přidejte jogurt, přidejte sůl, shrňte konce látky k sobě a zavažte ji jako pytel. Zavěste nad misku, aby se vypustila přebytečná tekutina po dobu 4-8 hodin, v závislosti na požadované tloušťce. Nakrájejte zeleninu s česnekem a smíchejte s labane, přidejte citronovou šťávu, sůl a pepř. Vložíme do mísy, pokapeme olivovým olejem, opepříme a ozdobíme bylinkami.

Krok 3

Lilky opečte přímo na zapnutém hořáku do zčernání, na několika místech je propíchejte nožem, přendejte na plech a vložte na 20–30 minut do trouby vyhřáté na 200 °C. Česnek rozetřeme s kmínem a solí. Hotové lilky rozpůlíme, lžící vydlabeme dužinu, nožem nasekáme na pastu, smícháme s česnekem a kmínem, zalijeme olivovým olejem a citronovou šťávou. Dáme do mísy, posypeme nadrobno nasekaným koriandrem.

Krok 4

Piniové oříšky opékejte na suché pánvi do zlatova, 2 minuty. Hummus dejte do misek, pokapejte olivovým olejem, posypte ořechy a pepřem.

Krok 5

K podávání pitu nakrájejte na 8-10 trojúhelníků, bagetu nakrájejte na 1 cm silné plátky, potřete olivovým olejem a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C dozlatova. Nakrájejte zeleninu na krásné kousky, abyste nabrali omáčky.

Krok 6

Omáčky naaranžujte na tác nebo prkénko. Kolem položte zeleninu, pita chléb a bagetu. Umístěte jej doprostřed stolu, aby na něj každý snadno dosáhl.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Orientální předkrmy z lilku, cizrny a jogurtu podávejte jako aperitiv před obědem nebo večeří. Kromě pity a bagety je velmi chutný čerstvý pita chléb podávat s labanou a hummusem.

UŽITEČNÉ RADY

Labane je tvaroh vyrobený z kozího nebo ovčího mléka. Tento lehce kyselý mléčný výrobek s jasně smetanovou chutí připomíná zakysanou smetanu. Doma se většinou vyrábí ve formě kuliček a podává se jako pomazánka na čerstvý chléb, omeleta, přidává se do kaší, salátů a špaget.

MIMOCHODEM

Na 100 g: bílkoviny 2,87 g (3,59 % denní hodnoty) • tuky 4,62 g (5,13 %) • sacharidy 14,36 g (5,55 %) • kcal 106,60 (5,92 %) • sodík 240,85 mg (16,61 %) • cukry celkem 3,32 g 6,64 %) • EFA 0,96 g (4,80 %) • vláknina 2,27 g (7,57 %)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: